Kosten verkoopmakelaar: Wat zijn de kosten van een makelaar bij verkoop?

Ontdek wat de kosten zijn om je huis te verkopen met een makelaar

Overzicht: kosten van de makelaar

Klik op het onderstaande onderwerp om direct de informatie te lezen.

Waarom kosten verschillen
Gemiddelde kosten makelaar
Kosten verschillende type makelaars
Types beloningen
Hoe onderhandelen over de kosten

Waarom verschillen de kosten van de makelaar?

De kosten van een verkoopmakelaar kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Als je je huis wilt verkopen, is het belangrijk om de kosten van verschillende makelaars met elkaar te vergelijken. Zo kan je een goede onderhandelingspositie creëren en de beste makelaar kiezen voor jouw situatie.

Meestal rekenen makelaars een courtage voor de verkoop van een huis. Deze courtage is een percentage van de totale verkoopsom van de woning. Maar er zijn ook andere manieren waarop makelaars hun kosten berekenen. Dit kan afhangen van:

 • Het type makelaar
 • Het segment van de woning
 • De taken die de makelaar moet uitvoeren
 • De service die je kunt verwachten

Er zijn echter steeds meer makelaars die vaste kosten rekenen voor de verkoop van een huis. Dit komt doordat huizen relatief snel verkocht worden, waardoor de makelaar van te voren al weet wat hij of zij aan kosten heeft. Daarnaast is de concurrentie hoog, wat er ook voor zorgt dat de kosten van de verkoopmakelaar laag blijven omdat deze competitief willen zijn.

Het is daarom belangrijk om niet alleen te kijken naar de kosten, maar ook naar andere belangrijke factoren zoals de ervaring van de makelaar, het netwerk en de service die zij aanbieden. Zo kan je een weloverwogen keuze maken voor een makelaar die het beste past bij jouw situatie.

Gemiddelde kosten verkoopmakelaar

Veel mensen vragen zich af of er niet een lijstje van de kosten van iedere verkoopmakelaar is. Dat zou natuurlijk erg handig zijn, echter hangen de kosten van de makelaar af van tal van factoren. Natuurlijk hebben wij ons best gedaan om je een zo goed mogelijk beeld te geven van deze kosten. Daarom hebben wij onderscheidt gemaakt in de verschillende type makelaars.
*Let op deze kosten zijn gebaseerd op de rekensom met gemiddelde woningwaarden in Nederland. In verschillende regio’s kan dit verschillen. Lees hieronder verder wat het verschil is wat welke type verkoopmakelaar voor je doet.

Type makelaar      Prijs
Courtage all-in makelaar € 4.050
Courtage internetmakelaar € 2.500
Zelf huis verkopen € 1.100 à € 1.250

Naast de makelaarskosten zijn er vrijwel geen kosten voor de verkoop van je huis. Natuurlijk moet je nog wel een verhuizer regelen of zelf je spullen verhuizen. Over het algemeen betaald de aankopende partij de notaris. Diegene mag om deze reden ook de notaris kiezen.

> Lees hier meer over gemiddelde kosten makelaar

Kosten van een ‘all-in’ makelaar

De kosten van een full-service makelaar worden vrijwel altijd berekent door middel van een courtage. Dit komt omdat de full-service makelaar de meeste service levert, de makelaar kent de buurt uitstekend en kent potentiële kopers binnen zijn of haar netwerk. Daarbij is de verkoopstrategie is doordacht, waardoor je een hogere verkoopprijs krijgt voor je woning. De lokale makelaar weet welke verkoopstrategie passend is voor welk huis, in welke buurt. Dit komt mede doordat de makelaar altijd actief is de buurt. Zo verdien je de kosten van de makelaar al snel terug. Liever weten welke taken een ‘all-in’ makelaar voor je uithanden neemt? Lees hier snel verder.

Kosten van een internet verkoopmakelaar

Wanneer je graag kosten wilt besparen op de verkoopmakelaar dan zou een internetmakelaar een interessante optie kunnen zijn. De internetmakelaar zorgt er vooral voor dat je woning online zichtbaar is. Hierbij zal je woning geplaatst worden op populaire woningsites als Funda, Huispedia en Jaap.nl. Ook binnen het takenpakket van de internet makelaar kunnen de kosten uiteenlopen. Zo komen er over het algemeen extra kosten bij: foto’s, plattegronden, advertenties plaatsen en een te-koop bord. Bij iedere internetmakelaar moet je zelf de bezichtigingen verzorgen en de verkoopteksten schrijven. Wanneer je je woning via een internetmakelaar verkoopt moet je wel rekening houden met een langere verkooptijd dan wanneer een professionele makelaar dit voor je doet.

Kosten zelf je huis verkopen

De verschillen tussen een internetmakelaar en zelf verkopen zijn tegenwoordig redelijk klein. Het is namelijk mogelijk om een ‘doe-het-zelf’ verkooppakket online aan te schaffen. Op deze manier kun je je eigen woning verkopen, maar kan een online makelaar je woning op Funda zetten. Dit is als consument namelijk niet mogelijk. Je kunt ook kijken voor diverse tussen oplossingen, dit hangt ervan af waar je naar op zoek bent. Laat je daarom van tevoren informeren!

Extra bijkomende kosten “opstartkosten” makelaar

Vaak zijn er bij het opstarten van de verkoop extra bijkomende kosten die er worden gerekend. De makelaar maakt vaak meerdere kosten voordat de woning überhaupt online staat. Vaak maak zij de kosten voor: Foto’s/video’s laten maken, inmeten van de woning en het plaatsen van de woning op o.a. Funda, de makelaar moet een bedrag betalen om de woning op het platform te plaatsen. Opstartkosten liggen vaak tussen de 400 en 800 euro, dit verschilt per makelaar.

Waarom de kosten per makelaar verschillen

Wanneer je onderzoek gaat doen naar de courtages of kosten van verschillende verkoopmakelaars, zal je snel ontdekken dat dit enorm uiteenloopt. Wij hebben een aantal belangrijke aspecten wat de hoogte van de courtage van een makelaar bepaald op een rij gezet:

 • De taken die de makelaar uitvoert. Wanneer een makelaar alles uit handen neemt zullen de kosten of de courtage van deze makelaar hoger zijn dan wanneer je zelf ook taken uitvoert. Dit is altijd te bespreken met je potentiële makelaar.
 • Op het moment dat een makelaar veel ervaring heeft met het verkopen van woningen in een bepaalde buurt of plaats dan weet de makelaar precies wat er in de buurt speelt. De ervaring van deze makelaar kan ervoor zorgen dat jij een hogere verkoopprijs kan realiseren. Deze makelaar zal zijn of haar ervaring doorrekenen in zijn hogere percentage makelaarskosten, want dat zie ook jij terug in je portemonnee.
 • Sommige makelaars kiezen ervoor om veel woningen te verkopen. Zo heeft het makelaarskantoor veel continuïteit. Op deze manier kan de makelaar een lager courtage vragen, omdat de focus op veel woningen verkopen ligt. Het verschil hierbij is dat je minder service hebt, maar je weet wel dat de woning snel verkocht is. Hierbij is het wel de vraag, of je de maximale verkoopsom realiseert.

Een belangrijke tip bij het kiezen van een goede makelaar, kijk niet alleen naar wat een makelaar kost. Kijk ook naar de kwaliteit, het netwerk en de service van de makelaar. Want een makelaar kan zijn kosten snel terugverdienen door je woning voor een paar duizend euro meer te verkopen dan je met het ‘doe-het-zelf’ pakket zelf zou doen!

> Lees hier hier meer over wat een makelaar doet

Courtage en type vergoedingen

Bij de verkoop een woning vraagt de makelaar meestal een courtage, dit is vaak in de vorm van een percentage over de verkoopsom. Er zijn ook andere soorten vergoeding naast het gebruikelijke percentage die makelaars hanteren, meestal zijn de courtages van makelaars bespreekbaar en onderhandelaar. Hieronder staan een aantal type vergoedingen, die makelaars kunnen hanteren:

 • Prestatiebonus makelaar

Naast de courtage die makelaar hanteert, kan een makelaar ook aanbieden om een prestatiebonus te hanteren. Bijvoorbeeld wanneer de makelaar een hogere verkoopsom weet te realiseren krijgt de makelaar ook een hogere courtage. Dit kan een percentage zijn over het onderhandelingsresultaat.

 • Staffel

Een staffel lijkt erg op een prestatiebonus van de makelaar en dat is het praktisch ook, alleen bij een staffel kan de makelaar gradaties afspreken, wat de bonus zal zijn bij de verkoop.

Wanneer de verkoopsom 10.000 euro hoger uitvalt heeft de makelaar bijvoorbeeld recht op 5 procent hiervan. Vervolgens wanneer de makelaar het huis voor 20.000 euro meer verkoopt, kan de makelaar 10 procent van het onderhandelingsresultaat krijgen.

 • Percentage over de verkoopsom

Het meest gebruikelijke bij het verkopen van een woning is dat een makelaar een percentage rekent over de verkoopsom, het percentage is vaak onderhandelbaar.

 • Fixed fee

Bij een fixed fee rekent een makelaar altijd een vast bedrag, dit wordt altijd van tevoren afgesproken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Mocht de makelaar nu voor veel meer geld de woning verkopen, dan zal de makelaar het bedrag zoals afgesproken krijgen.

> Benieuwd wanneer je de makelaar moet betalen? Ontdek het hier

Wanneer onderhandelen over kosten verkoopmakelaar

Op dit moment zijn er meer woningzoekenden dan woningen in de verkoop. Dit maakt het voor mensen die hun woning willen verkopen een gunstige periode om te verkopen. De hogere verkoopprijs kan behaald worden door het enorme woningtekort. Overbieden is tegenwoordig geen bijzonderheid meer, maar bijna de norm. Een ander bijkomend voordeel is dat een makelaar je huis makkelijker en sneller kan verkopen dan voorheen. Dit kan je in je voordeel gebruiken, want de makelaar hoeft minder moeite in de verkoop te stoppen. Waardoor het makkelijker onderhandelen is met deze makelaar. Daarnaast staan er momenteel veel minder huizen te koop. Dit zorgt ervoor dat de makelaars zelf minder woningen in de verkoop hebben. Aangezien de makelaar zijn of haar beroep is om woningen te kopen en verkoop willen ze dit maar al te graag! De bereidheid om te zakken met de kosten van de makelaar zal een stuk hoger zijn. Wil je liever dat wij het voorwerk doen? Vul dan de makelaarvergelijker in.

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je meer over de meest gestelde vragen rondom de kosten van een makelaar bij verkoop.

Zijn de kosten van een makelaar aftrekbaar?

+

Nee, de kosten van de makelaar zijn bij verkoop niet aftrekbaar. Hierbij gaat het om alle kosten die de makelaar in rekening brengt bij de verkoop. Wanneer een goede makelaar het huis met een goede winst verkoopt, heb je deze kosten echter zo terug verdiend.

Zijn er kosten bij het intrekken van de opdracht bij een makelaar?

+

Vrijwel alle makelaars hebben intrekkingskosten bij het intrekken van de opdracht. Wanneer de woning uit de verkoop zal worden gehaald zonder resultaat, ben je de makelaar deze kosten verschuldigd. Het gaat hierbij om de kosten die de makelaar heeft voorgeschoten zoals de foto’s van de woning en de kosten van het online zetten.

Zijn de kosten van een makelaar voor de koper of verkoper?

+

De kosten van de makelaar zijn vrijwel altijd voor de verkoper. Echter zijn er een aantal makelaars in Nederland die de kosten van de verkoop bij de aankopende partij neerleggen. Geef dit aan wanneer je de makelaarsexpert van Juiste Makelaar spreekt.

Zitten de kosten van de foto’s van het huis bij de kosten van de makelaar inbegrepen?

+

Ja, een makelaar werkt altijd met vaste partners. Daardoor kan de makelaar voor een goede prijs van de fotograaf zorgen. De makelaar schiet deze kosten voor en wordt betaald op basis van de verkoop van het huis.

Wat zijn gemiddelde kosten van een makelaar?

+

Een gemiddelde makelaar kost tussen de 0,95 en 1,25 procent van de verkoopsom van het huis. Let er wel op dat deze kosten inclusief btw zijn. Vaak worden de kosten van een makelaar, Courtage genoemd

Zijn de kosten voor een taxatie inbegrepen bij de makelaar?

+

De kosten voor een taxatie zitten niet bij de kosten van een makelaar inbegrepen. Vaak staat dit wel op de website van een makelaar. Hiermee wordt een gratis waardebepaling mee afgegeven. Op deze manier geeft de makelaar een inschatting van de verwachtte verkoopsom. Dit is altijd gratis.