Taken verkoopmakelaar
Ontdek alle taken van een makelaar en hoe de makelaar je kan helpen
Wat doet de verkoopmakelaar om je huis zo goed mogelijk te verkopen
Overzicht van taken bij huis verkopen
Klik op de taak waar je meer over wilt weten. Dan kom je direct bij het onderwerp wat handig is voor jou.
- Alle taken stap voor stap
- Taak 1. Vooronderzoek
- Taak 2. Vraagprijs vaststellen
- Taak 3. Huis promoten
- Taak 4. Bezichtigingen
- Taak 5. Biedingen
- Taak 6. Koopovereenkomst
- Taak 7. Overdracht
- Zelf taken overnemen
Taken van een makelaar bij verkoop
Een makelaar helpt je met verkoop van je woning, maar dat niet alleen ze begeleiden de verkoop van A tot Z. En nemen het meeste uit handen. Zij proberen met alle ervaring die zij hebben het uiterste uit de woning te halen, om het maximale resultaat te kunnen realiseren. De verkoopmakelaar weet hartstikke goed, dat dit een grote stap voor je is en je dit ook niet dagelijkst doet. Daarom begeleiden zij je met zorg en kunde.
Stap-voor-stap: De taken van een makelaar
Een makelaar wil je zo goed mogelijk van dienst zijn. Maar welke taken behoren tot het pakket van de makelaar om je huis zo goed mogelijk te verkopen? Je betaalt tenslotte veel geld, dus daar mag je een goede service voor verwachten. Lees hieronder welke taken een makelaar heeft en hoe de zij jou het beste kan helpen. Uiteraard kan de makelaar vrijwel alles voor je uit handen nemen tot een tijdelijke meubels in je woning aan toe. Wil je liever zelf een aantal taken uitvoeren zodat je makelaarskosten bespaart? Bespreek dit met de makelaar en of zij ook deeldiensten aanbieden, want er is veel mogelijk.
Taak 1. Vooronderzoek
De eerste taak van een makelaar begint bij het moment dat je je gaat oriënteren welke geschikt is. Nog voordat ze bij je thuiskomen om de woning te bekijken zal de makelaar een vooronderzoek doen. Hierbij zal er online via verschillende bronnen extra informatie over het huis gezocht worden.
Dit gebeurt op basis van een marktanalyse. Hoe ligt de woning in de markt? Wat zijn vergelijkbare recent verkochte woningen in de buurt? En hoelang duurde het voordat deze woningen verkocht waren? Deze zaken zoekt de makelaar uit voordat hij of zij langskomt voor een kennismakingsgesprek en een gratis waardebepaling. Verder wordt het huidige verkoopaanbod in de omgeving bekeken en de marktontwikkelingen geanalyseerd.
Taak 2. Vraagprijs vaststellen & passende verkoopstrategie bedenken
De volgende taak van een makelaar is de vraagprijs vaststellen inclusief een verkoopstrategie bedenken. De strategie en vraagprijs gaan hand in hand. Het kan zijn om het huis voor minder dan de gewenste verkoopsom te koop te zetten. Op deze manier zal je je op een grotere doelgroep focussen waardoor er meer interesse is en waarschijnlijk meer overboden zal worden, in de huidige woningmarkt.
De verkoopmakelaar zal de vraagprijs met je bespreken en wat de verwachtingen zijn. Zo kun je zelf bepalen of je het eens bent met de vraagprijs en de bijbehorende verkoopstrategie. De makelaar zal de vraagprijs baseren op een aantal punten zoals de buurt, verkoophistorie in de buurt, vraag en aanbod en het marktsentiment. Dit heeft allemaal invloed op de prijs maar ook zeker op de strategie.
Taak 3. Promotie van het huis
Nadat je het eens bent geworden over de kosten van de verkoopmakelaar, courtage, vraagprijs en verkoopstrategie is het tijd om het huis in de verkoop te zetten. Allereerst moeten er goede foto’s (wellicht video’s) gemaakt worden en zal de woning worden opgemeten. De makelaar zal iemand langs sturen die dit uitvoert. Daarnaast wordt er een strakke brochure gemaakt en plaatst de verkoopmakelaar een bord in de tuin of aan het raam.
Tegenwoordig is het belangrijk dat je woning online goed zichtbaar is. Dit kan op verschillende manieren, zoals de woning op een huizensites te plaatsen en gebruik te maken van de eigen sociale mediakanalen.
Lees hier wat een makelaar jou gaat kosten bij de verkoop van je huis
Taak 4. De bezichtigingen
Als de promotie van het huis heeft gewerkt zullen er geïnteresseerden zijn die de woning willen bezichtigen. De verkoopmakelaar zal alle bezichtigingen inplannen en deze organiseren, zodat alle potentiële genitreerde de woning kunnen bekijken en iedereen de tijd heeft om te bezichtigen. Voordat de bezichtigingen plaatsvinden kan het zijn dat de makelaar nog vraagt om een aantal dingen in het huis in orde te maken, dit kan van een opruimen tot schilderen zijn.
De belangrijkste verkooptip: Bak een warme appeltaart voordat de bezichtigingen zijn, zodat het gelijk naar “thuis” ruikt.
Taak 5. Biedingen en onderhandelen
Nadat de bezichtiging zijn geweest, bestaat de kans de er geïnteresseerden zijn overgebleven die een bod uit zullen brengen. Je bespreekt met de verkoopmakelaar een aantal scenario’s door en wat de minimum vraagprijs is. Daarnaast kun je tijdens de biedingen nog richtlijnen doorgeven aan je verkoopmakelaar.
Tijdens de biedingen zal de makelaar je updaten over de voortgang. Vervolgens zal je met de makelaar de biedingen doornemen en onder welke voorwaarden de aanbiedingen zijn gedaan. Tot slot kun je nog onderhandelen over verschillende voorwaarden of over een hogere vraagprijs. Op het moment dat je akkoord gaat met het bod zal de makelaar de aankopende partij op de hoogte stellen dat ze de gelukkigen zijn.
Taak 6. Koopovereenkomst opstellen
Na het akkoord met een koper zal de verkoopmakelaar een koopcontract opstellen (let op in sommige delen van het land, doet de notaris dit). Na het tekenen van het koopcontract is er een wettelijke bedenktijd van 3 werkdagen. Dit betekent dat een van de partijen zonder opgaaf van reden de koop mag ontbinden. Dan begin je weer opnieuw met de bezichtigingen. Daarnaast worden er in het koopcontract zaken opgenomen als Voorbehoud van Financiering. Binnen een gestelde periode mag de koper afzien van de koop door het niet verkrijgen van een hypotheek.
De koper zal een taxateur door het huis laten gaan om de hypotheekaanvraag te kunnen doen. Daarnaast moeten er nog een aantal zaken geregeld worden. Dit moeten jij, de koper en de notaris in orde maken. Uiteraard zal de verkoopmakelaar je hierbij helpen om dit zo eenvoudige mogelijk te maken.
Taak 7. De overdracht van de woning
Nadat de hypotheekaanvraag van de koper is geaccepteerd kunnen jullie naar de notaris voor de overdracht. Daarvoor is het gebruikelijk om de woning samen met de verkoopmakelaar nog te inspecteren met de kopende partij. Zo zal er gecontroleerd worden of het huis volgens afspraak is achtergelaten. Als dit allemaal akkoord is zal bij de notaris de leveringsakte getekend worden en de financiële afrekening plaatsvinden d.m.v. een nota van afrekening. Hierbij zal ook de courtage van de verkoopmakelaar verrekend worden.
Zelf taken overnemen van de verkoopmakelaar
Een veelgestelde vraag van mensen is: “Kan ik ook taken uitvoeren, zodat de verkoopmakelaar minder taken hoeft uit voeren?”. Ja, dat is in veel gevallen is het mogelijk, om deeldiensten af te nemen. Echter moet je dit natuurlijk wel van tevoren bespreken. In sommige gevallen kun je kleine taken uitvoeren. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer verkoopmakelaars waarbij je taken zoals de bezichtigingen echt zelf kunt uitvoeren. Bespreek dit dus voordat je gaat samenwerken, welke taken je zelf wilt doen.
Verkoopmakelaars vergelijken
Voordat je de keuze gaat maken voor een makelaar kan het essentieel zijn om de juiste makelaar te kiezen. Elke makelaar is anders en hanteert een andere courtage. Bij Juiste Makelaar hebben wij alle vooronderzoek gedaan en weten wij precies welke verkoopmakelaar het beste bij je past! Het is net alsof je aan duizenden vrienden vraagt welke makelaar je moet kiezen voor de verkoop van huis.
Direct makelaars vergelijken? Klik hier
Vergelijk alle makelaars in Nederland
Vergelijk prestaties en tarieven van makelaars, en vind de beste om je huis te verkopen in Nederland.
- Data-gedreven aanbevelingen
- Geen verplichtingen
- Snel & eenvoudig