Gaat de hypotheekrente stijgen?

De hypotheekrente is nog altijd erg laag. Toch kan dit in de nabije toekomst veranderen. De rente op de staatsobligaties zijn momenteel aan het stijgen en meerdere banken kondigen een verhoging op de rente aan. Deze rente op de Nederlandse Staatsobligatie is een belangrijke graadmeter van de hypotheekrente. De rente op de Staatobligatie heeft voor een lange periode rond de -0,50% gezeten, maar is sinds kort gestegen tot boven de 0%. Hiernaast zijn de eerste rentestijgingen al waargenomen voor hypotheken voor 20- en 30 jaar vast. De rente voor 30 jaar vast is met een NHG-verzekering gemiddeld 1,59% en zonder 2,14%.

Man loopt berg op via touw

Lenen wordt duurder voor consumenten

Geld lenen zal duurder worden als geldverstrekkers de rentestijgingen doorvoeren naar hun eigen tarieven. Dit zal voornamelijk te merken zijn bij het afsluiten van een hypotheek. Die hypotheekrente zal hoger zijn, waardoor de kosten van een hypotheek zullen oplopen. Het zal dan voor de consumenten minder aantrekkelijk worden om een hypotheek af te sluiten.

Staan de huizenprijzen hierdoor onder druk? 

Doordat de kosten van een hypotheek toenemen, zullen mensen zich nog sneller in de schulden werken. Dit leidt ertoe dat een huis kopen duurder zal worden, waardoor de huizenprijzen onder druk komen te staan. Hier zit alleen wel een addertje onder het gras. Normaal gesproken zou volgens de conjunctuur de huizenprijzen gaan dalen nadat de hypotheekrente stijgt. In Nederland kampen we echter met een woningtekort. Nederlandse starters zijn tóch op zoek naar een woning, waardoor het maar de vraag is of de huizenprijzen daadwerkelijk onder druk komen te staan. Er is een reële kans dat het nog moeilijker gaat worden om aan een huis te komen door de stijging van de hypotheekrente.

Toch zijn er nog een paar signalen dat de woningmarkt misschien aan het afkoelen afkoelen is. Volgens ING is de gemiddelde huurprijs in Amsterdam gedaald met circa 6% in het afgelopen jaar. Meestal zijn de huurprijzen in Amsterdam een goede indicatie van de trends op de woningmarkt. De huurprijzen reageren over het algemeen later op vraag en aanbod. Daarom zal in de loop van dit jaar duidelijk worden of de huizenprijzen dan eindelijk op een keerpunt zitten. Of heeft het dan toch te maken met de coronacrisis en de wegblijvende expats in Amsterdam?

Wil je meer lezen over de chaos op de huizenmarkt? Klik dan hier.

Upload 25-05-21; Bron: RTL, ING