Gemeentes sluiten de deuren voor beleggers

Na Amsterdam volgen er steeds meer steden, die het beu zijn dat pandjesmelkers de hele stad opkopen en de startende huizenkoper niet meer aanbod komt om een huis te kopen. Nu hebben meerdere gemeentes in Nederland al aangegeven om een zelfbewoningsplicht in te voeren. 

Zelfbewoningsplicht

Vanaf januari 2021 kunnen gemeentes een zelfbewoningsplicht invoeren, voor bestaande woningen. Amsterdam en Rotterdam hebben zelf al aangekondigd om dit te gaan invoeren om zo de woningzoekende aankoopbescherming te kunnen bieden. Doordat deze grote steden dit willen gaan invoeren, volgen veel andere Nederlandse gemeentes en voornamelijk de gemeentes rond de genoemde steden, zij vrezen ervoor dat de woning belegger uitwijkt naar de randgemeentes.

Amsterdam heeft daarvoor wel een grens gesteld; als je een woning koopt met een WOZ-waarde tot 512.000 euro, dan valt het onder de zelfbewoningsplicht. Alle bedragen daarboven mag direct verhuurd worden. De gemeente hoopt hiermee de woning belegger af te troeven zodat de starter nu makkelijker aan een woning komt en dat de woning niet gelijk voor absurde bedragen wordt doorverhuurd in de particuliere huursector.  Op het moment is maar liefst 30% van alle woningen in Amsterdam in handen van de belegger en ondertussen is de gemiddelde woningwaarde in Amsterdam ruim 500.000 euro.

Zelfbewoningsplicht uitzonderingen

De regeling kent echter wel een paar uitzonderingen. Zo mag de gekochte woning wel verhuurd worden aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers of zussen.) worden verhuurd. Een andere uitzondering is wanneer de woning hoort bij een bedrijfsruimte, kantoor of winkel. Dan mag dan wel verhuurd worden

De kans bestaat dat na Amsterdam en Rotterdam er meerdere grote steden zullen volgen en een grens zullen stellen met de zelfbewoningsplicht.