Selecteer jouw voorkeuren
Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.
Een huis kopen is een bijzonder moment, zeker als het je eerste huis is. De beslissingen die je moet maken kunnen je een hoop geld kosten, maar je kan ook veel kosten besparen. Hieronder staan de stappen die bij de aankoop van een huis komen kijken. Deze stappen kun je met een aankoopmakelaar doen, maar ook zonder een aankoopmakelaar. Liever eerst de taken en de voordelen van een aankoopmakelaar weten?
> Lees hier meer over de taken van een aankoopmakelaar
Veel mensen willen graag een huis kopen. Dit kan zowel voor- als nadelen hebben. Beslis voor jezelf of jij nu bereid bent deze stap te maken. Een belangrijke vraag hierbij is of je het kan veroorloven? Is het een goed moment om een huis te kopen? Wanneer er een periode zich voordoet waarbij de verwachting is dat de huizenprijs onder druk komt te staan, dan is het goed om langer te wachten met het kopen van een huis. Een andere vraag die je jezelf stellen is of het in je toekomstplannen past.
Op het moment dat je al een huis hebt moet je eerst beslissen of je het huidige huis eerst moet verkopen. De meeste mensen verkopen hun huis op hetzelfde moment dat ze een ander huis kopen. Of rondom deze periode. Wanneer je dit niet doet, kijk dan goed hoe de huizenmarkt beweegt. Wanneer de huizenprijzen snel stijgen en je hebt eerst je huis verkocht, dan loop je het risico dat je minder huis voor je geld krijgt. Andersom geldt hetzelfde, wanneer je verwacht dat de huizenprijs daalt en je verkoopt eerst je huidige woning, dan heb je speling voor het aankopen van de nieuwe woning.
Hoeveel wil je besteden aan je nieuwe huis? Dit hangt van twee punten af, hoeveel eigen geld je hebt en hoe hoog de hypotheek is die je kunt krijgen. Ga dan eerst eens op gesprek bij een hypotheekadviseur bij jou in de buurt om te kijken wat diegene voor je kan doen. Het eerste gesprek bij een hypotheekadviseur is in de meeste gevallen gratis, dus zoek het uit. Een hypotheekadviseur heeft dit al honderden keren uitgezocht en kan je snel helpen. Hierdoor weet je dus precies de hoogte van je hypotheek en tegen welke hypotheekrente.
Voordat je een huis gaat kopen, moet je goed onderzoeken waar je graag wilt wonen. Wanneer je weet in welke plaats je wilt wonen is het handig om een aantal buurten te zoeken die bij jou voorkeuren past. Stel eisen voor jezelf wat voor een voorzieningen er in de buurt moeten zijn. Moet er een basisschool in de buurt zijn? Moeten de winkels op loopafstand zijn? Stel dit soort vragen aan jezelf en schrijf het op. De zoektocht naar een geschikte buurt gaat hand-in-hand met je budget. Het is aan te raden dat je je budget weet voordat je heel specifiek op zoek gaat naar een buurt. Daarna kun onderzoek doen wat de huizenprijzen zijn in een bepaalde buurt.
Stel jezelf de vraag of je hulp van een aankoopmakelaar nodig hebt? Twijfel je nog? Vul dan je voorkeuren in bij de tool hier op de site. Op basis van jouw voorkeuren vergelijken wij de aankoopmakelaars bij jou in de buurt. Bepaal zelf of je met 1 of 2 makelaars in contact wilt komen. Nadat de voorkeuren zijn ingevuld selecteren wij de makelaars speciaal voor jou. De geselecteerde makelaar nemen contact op en kun jij zelf bepalen met welke aankoopmakelaar je de zoektocht naar het perfecte huis gaat starten. Deze makelaar zal een uitgebreid zoekprofiel voor je opstellen. Hierdoor weet je makelaar waar jij naar op zoek bent.
Een aankoopmakelaar heeft veel voordelen, waarbij het enige nadeel is dat er kosten aan verbonden zijn. Benieuwd wat de kosten zijn van een makelaar?
> Lees hier over kosten aankoopmakelaar
De aankoopmakelaar is inmiddels bekend met je woonwensen en heeft een zoekprofiel voor je opgesteld. De aankoopmakelaar stuurt geschikte huizen naar je door, terwijl je dit ook zelf kan blijven doen. Door het opgestelde zoekprofiel ontvang jij dagelijks per mail potentiële koophuizen. De woningen in deze mails worden pas een aantal dagen later gepost. Wanneer er een leuk huis voorbij komt, ga hier gewoon kijken. Je kan beter een aantal keer te veel kijken dan dat je er spijt van krijgt. Je bepaalt zelf of de aankoopmakelaar met je meegaat of niet. Een tip: ga nooit alleen kijken, met meerdere mensen vallen meer details je op.
Ben je verliefd geworden op een huis? Overleg dan met je aankoopmakelaar wat het waard is. De makelaar adviseert je wat de waarde is van het huis. Wanneer je zelf meer wilt bieden is dit je eigen keuze. De aankoopmakelaar zal adviseren met een objectieve mening. Wanneer je het zelf meer waard vind, is dit vaak vanuit emotie. Jouw aankoopmakelaar zal het bod plaatsen en de eventuele onderhandelingen voeren met de verkoopmakelaar. Op het moment dat jouw bod wordt geaccepteerd mag jij het huis kopen!
Omdat je de hoogte van jouw hypotheek al weet, moet je doorgeven aan de hypotheekadviseur dat je een huis gaat kopen. Vervolgens kan de hypotheekadviseur zorgen dat er een hypothecaire lening kan worden afgesloten voor het gewenste bedrag.
De hypotheek van je huis dien je af te sluiten voordat je het huis intrekt. De koop is definitief wanneer de hypotheekverstrekker het geld naar de verkoper overmaakt en de sleuteloverdracht heeft plaatsgevonden. Daarom moet je voor de overdracht de hypotheek hebben afgesloten. De hypotheekadviseur helpt je hiermee om dit zo snel mogelijk af te ronden.
Jij als aankopende partij en de verkoper moeten het over een aantal dingen eens worden. Om deze reden worden er twee aktes opgesteld. De eerste is de koopovereenkomst, hierin staan afspraken omtrent de aankoop en verkoop van het huis. In de koopovereenkomst worden zaken besproken zoals de overdrachtsdatum, wat de koper wil overnemen, de waarborgsom en wat de ontbindende voorwaarden zijn. Deze koopakte moet ondertekend worden door beide partijen. Daarna hebben beide partijen een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen.
Tijdens de wettelijke bedenktijd mogen de verkoper en koper eenzijdig ontbinden, dit kan zonder opgaaf van reden gedaan worden. Hier zijn geen consequenties aan gebonden.
De tweede akte wordt opgesteld op het moment dat de wettelijke bedenktijd is verlopen. Dit gebeurd wanneer de benodigde financiering rond is. Voor beide aktes wordt er eerst een conceptversie gestuurd, zodat je dit met de aankoopmakelaar kan doornemen. Het de taak van de aankoopmakelaar dat de overeenkomsten zorgvuldig worden gecontroleerd en gewijzigd indien nodig.
Wanneer de wettelijke bedenktijd is verstreken gelden de ontbindende voorwaarden. Op het moment dat alles rond is kan de leveringsakte getekend worden. Voordat je dit tekent ga je samen met de verkoopmakelaar en de verkoper door het huis. Zo kan er gecontroleerd worden of alles is achtergelaten als afgesproken. Je bent pas eigenaar van het huis wanneer de leveringsakte getekend is en de notaris de leveringsakte heeft ingeschreven in het kadaster. Tijdens het tekenen van de leveringsakte wordt eveneens de nota van afrekening afgehandeld.
Nadat jij de nieuwe huiseigenaar bent geworden kun jij direct je spullen verhuizen of verbouwen als dat nodig is. Hou rekening met het aanvragen van de juiste vergunningen bij een grote verbouwing.
Ben je van plan dit stappenplan te volgen om een huis aan te kopen? Dan is het verstandig om eerst verschillende makelaars te vergelijken. Je kunt veel tijd en kosten besparen door de tool op deze website in te vullen. Wanneer je alle voorkeuren invult, vergelijken wij alle aankoopmakelaars bij jou in de buurt. Op deze manier weet je dat de geselecteerde makelaars bij jouw voorkeuren passen. Je ontvangt het overzicht van de geselecteerde makelaars, waarna de aankoopmakelaars contact met je opnemen. Vervolgens kun je zelf kijken welke aankoopmakelaar het beste bij jou past en bij welke makelaar je een goed gevoel hebt. Ontdek het en vul je voorkeuren in.
Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.
Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.
De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.
Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!
12 september 2023
Snel geholpen.
Duidelijke uitleg wat ik kon verwachten.
Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.
Wat doet Juiste Makelaar?
+
Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.
Hoe vergelijken jullie makelaars?
+
In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.
+
Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?
+
Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.
Wat is een normale courtage van een makelaar?
+
De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,25 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.
Wat kost een aankoopmakelaar?
+
De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van het aankoopbedrag. Bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.
Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?
+
Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.
Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?
+
Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.
Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?
+
Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.