Alle 20 ultieme tips om een huis te kopen, inclusief gratis aankoopmakelaars vergelijken

Gebruik alle tips en vergelijk de beste aankoopmakelaars voor jouw situatie

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Alle 20 ultieme tips om je huis aan te kopen

Het aankopen van je droomhuis is een lastige opgave. Waar begin je en waar moet je allemaal op letten? In verschillende stappen gedurende het aankopen van een huis is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Hieronder lees je de beste tips, waar je op moet letten en hoe jij de beste deal sluit bij de aankoop van een woning. Dit kan met een aankoopmakelaar of zonder. De aankoopmakelaar kan een kostbare investering zijn, maar het veel voordelen. 

 

Lees hier meer over de taken die een aankoopmakelaar uit handen kan nemen. Alle tips over het aankoopproces vind je hieronder, heb je nog meer vragen? Laat het ons weten! 

Tip 1. Maak een wensenlijst

Voordat je zoektocht gaat beginnen is het handig om een wensenlijst te maken. Aan welke eigenschappen moet je huis voldoen? Hoeveel slaapkamers wil je hebben? Wil je een mooie tuin of is een balkon genoeg? Naast de eigenschappen en de grootte van een huis is het ook belangrijk om te weten in welke buurt of stad je wilt zoeken. Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning of spreekt een karaktervol huis je meer aan? Doe hier een test om te bepalen welke woningtype jij bent!

Tip 2. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur

Wat is de maximale hoogte van je hypotheek en hoeveel heb je in totaal te besteden? Voordat je op zoek gaat naar een woning is het goed om een gesprek te voeren met een hypotheekadviseur. Zo heb je direct een goed beeld van welke financiële mogelijkheden je hebt. Op deze manier kun je je doelgericht zoeken naar jouw droomwoning binnen het budget. Voorkom teleurstellingen tijdens het biedproces en bespaar veel geld door eerst met een hypotheekadviseur te praten en je opties te ontdekken.

Tip 3. Zoek via verschillende woningplatforms – stel een zoekprofiel in

Zoek niet alleen woningen via de bekende weg, zoals Funda. Hier staan veel woningen in de verkoop, maar zeker niet alles. Zo zijn er ook huizensites waar particulieren hun huis aanmelden. Deze mensen maken geen gebruik van een makelaar. Tevens zijn er websites als Huispedia en Promodomo, waar mensen aangeven dat de woning op termijn in de verkoop komt. Wanneer je jouw wooneisen inzichtelijk hebt kun je het beste op verschillende websites een zoekprofiel aanmaken. Zo krijg je dagelijks per e-mail een overzicht van nieuwe woningen die binnen jouw voorkeuren passen.

Tip 4. Weinig ervaring met een huis kopen? Overleg met een aankoopmakelaar

Ben je een starter en is het aankopen van een woning onbekend terrein? Kijk dan vooral zelf rond en ontdek wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast is het goed om een kennismakingsgesprek met een aankoopmakelaar in te plannen. Zo weet je waar de aankoopmakelaar je mee kan helpen. Benieuwd waar de makelaar je mee kan helpen? dat lees je in de taken van een aankoopmakelaar

Tip 5. Zorg dat de woning toekomstbestendig is

Een woning kan op dit moment ideaal zijn, maar let er ook op dat de woning op je toekomstplannen aansluit. Ben je van plan het gezinsuitbreiding van plan of wil je meer thuis werken? Vraag jezelf af of het realistisch is dat je langer dan 5 of 10 jaar in het huis gaat wonen. Je kunt de kosten koper niet binnen slechts twee jaar terug verdienen. De woning moet bij je toekomstplannen passen, anders is het huis niet geschikt. 

Tip 6. Volg makelaars via sociale media kanalen

Tegenwoordig hebben verschillende makelaars een social media kanaal. Het volgen van deze kanalen heeft meerdere voordelen. Zo blijf je ieder moment op de hoogte van de nieuwste woningen. Daarnaast worden hier nieuwe woningen eerder geplaatst dan dat deze zichtbaar zijn op verschillende huizen platforms. Op deze manier is het mogelijk om als eerste te reageren op een woning die je graag wilt bezichtigen. Wees de massa voor en bel de makelaar zo snel mogelijk. 

Tip 7. Bezichtig niet één huis maar meerdere huizen

Bezichtig altijd meerdere huizen voordat je echt een huis gaat kopen. Het aankopen van een huis is een belangrijke stap. Daarom is het handig als je ervaring hebt opgedaan met kritisch kijken naar verschillende huizen. Op deze manier heb je meer gevoel bij het vergelijken van verschillende prijsklassen en type woningen. Je weet nog niet precies wat er allemaal in je prijsklasse te koop is, waardoor vergelijkingsmateriaal handig kan zijn. 

Tip 8. Slechte foto’s? Ga niet kijken

Kom je een huis tegen waar het huis niet goed uit de foto’s komt? In het echt zal de woning niet ineens heel veel mooier zijn. Bespaar tijd en ga vooral verder met zoeken maar niet bij dit huis. Tenzij je graag een klushuis zoekt, dan is het goed om bij een bouwval te gaan kijken. 

Tip 9. Bezichtig een interessant huis twee keer

Heb je een woning gevonden waar je interesse in hebt? Twijfel dan niet om nog een keer te kijken. Na één keer kijken mis je vaak details die je de tweede keer wel ziet. Zo voorkom je een verkeerde beslissing of neem je twijfel weg. Wil je nog een tip over het bekijken van de woning, lees dan vooral de volgende twee tips! 

Tip 10. Kijk de tweede keer op een ander tijdstip

Op het moment dat je een tweede keer gaat kijken is het slim om de bezichtiging op een ander tijdstip in te plannen. Zo zie je of de lichtinval in het huis op een ander moment van de dag ook gunstig is. Dit kan zomaar een afknapper zijn, waar je later spijt van gaat hebben. 

Tip 11. Ga niet alleen kijken bij een huis

Wanneer je de eerste keer alleen bent gaan kijken, is het goed om de tweede keer met iemand te gaan kijken. Iemand anders valt andere elementen en details op in het huis. Juiste Makelaar zegt altijd, twee zien meer dan één. 

Tip 12. Onderzoek de uitbouw mogelijkheden van het huis

Je koopt de woning altijd met het oog op de toekomst. Denk je eraan om het huis waar je interesse in hebt uit te bouwen? Onderzoek dan eerst wat er mogelijk is en of de vorige eigenaren dit geprobeerd hebben. Wellicht liever een dakkapel? Onderzoek dan wat de mogelijkheden zijn en of je zo maar een vergunning kunt krijgen. 

Tip 13. Doe online onderzoek over de buurt

Voordat je bij een huis gaat kijken is het verstandig om eerst de buurt online te verkennen. Zijn er scholen in de buurt? Hoe ver ligt het huis van het centrum? Wanneer je vaak met het Openbaar Vervoer reist is het handig dat er een bushalte of treinstation in de buurt is. Dit kun je tegenwoordig allemaal in een overzicht naast de woning vinden op de site waar het huis te koop staat. Voorkom de teleurstelling door eerst te gaan kijken en daarna deze conclusie te trekken. 

Tip 14. Vertrouw op je gevoel

Het belangrijkste bij het kopen van je huis is dat het goed voelt. Hoe voelt het zodra je de eerste stap in het huis zet? Als de randvoorwaarden bij het huis goed zijn en je gevoel goed is,, dan is het (hoogstwaarschijnlijk) een goede zet om een bod uit te brengen. 

Tip 15. Bepaal je bod op basis van recente verkopen in de buurt

Ben je van plan om een bod uit te brengen op een huis? Waar ga je dan het bod op baseren? Ga dan eens op zoek naar vergelijkbare woningen in de buurt, met hetzelfde aantal kamers, even groot en een soortgelijke tuin. Zodra je deze woningen hebt gevonden kun je op het Kadaster de recente verkoopprijzen vinden. Zo heb een goed beeld van de recentelijk verkochte huizen in de buurt en weet je wat je ongeveer moet bieden.  

Tip 16. Je droomhuis gevonden? Bel direct de makelaar

Op zoek naar een woning in deze krappe huizenmarkt? Dan wil je de concurrentie altijd een stapje voor zijn. Hoe je dat doet? Zodra je een woning hebt gezien, bel direct de verkoopmakelaar. Maak een afspraak en maak een praatje. Geef vooral aan dat je actief op zoek bent. Zo kan de makelaar je in het vervolg op de hoogte stellen zodra diegene weet dat er een nieuwe woning op de markt komt.

Zie je een woning die al verkocht is, maar precies bij jouw wensen past? Bel dan alsnog de verkoopmakelaar op. Zo kun je informeren over deze woning, zodat je meer kennis hebt over het type woning. Daarnaast kun je direct aangeven dat je op zoek bent naar dit type woning. 

Na het accepteren van je bod

Is je bieding geaccepteerd door de verkopende partij? Gefeliciteerd dan ben je bijna eigenaar van een huis. Hieronder lees je een aantal tips waar je rekening mee moet houden om je huis zo gunstig mogelijk aan te kopen. Er zijn namelijk nog een aantal belangrijke punten waar je flink de mist mee in kunt gaan. 

Tip 17. Stel ontbindende voorwaarden op

De verkoopmakelaar zal een voorlopig koopcontract opstellen. Hierbij is het belangrijk dat wanneer je de financiering nog niet rond hebt, je ontbindende voorwaarden in het koopcontract laat opnemen. Wanneer je ‘onder voorbehoud van financiering’ in het koopcontract laat opnemen kun je gratis van de koop afzien. Dit is dan alleen wanneer je de hypotheek niet rond kunt krijgen en je hier bewijs voor aan kunt leveren. 

Tip 18. Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren

Bij een bouwkundige keuring, ook wel een bouwtechnische keuring, wordt de technische staat van het huis gecontroleerd. Op deze manier worden de verborgen gebreken van een woning ontdekt. Zo kom je achteraf niet voor hoge kosten te staan, maar is dit de verantwoordelijkheid van de verkopende partij. De inspecteur checkt je woning zorgvuldig zodat er niets aan het toeval wordt overgelaten. 

Wanneer je een huis koopt van voor 1990 raden wij aan om altijd een bouwkundige keuring uit te voeren. Ben je van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Dan is het niet noodzakelijk, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Tip 19.Verzamel alle benodigde documenten

Wanneer je al contact hebt gehad met een hypotheekadviseur heb je waarschijnlijk al alle benodigde documenten verzamelt. Indien je dit nog niet gedaan hebt is het verstandig om alle documenten al te verzamelen. Hieronder vindt je een overzicht welke stukken er nodig zijn: 

  • Inkomensgegevens
  • Vermogen/Eigen geld
  • Financiële verplichtingen
  • Polisgegevens
  • Gegevens huidige woning (indien van toepassing)
  • Echtscheidingsstukken
  • Overige stukken

Tip 20. Regel een taxateur

De laatste tip bij het kopen van een huis is om bij de aankoop van je nieuwe woning een taxatie te doen. Op deze manier wordt de taxatiewaarde door een derde partij opgemaakt. Tegenwoordig mag de hypotheek maximaal 100% van de taxatiewaarde zijn. Heb je veel overboden? Dan moet je het deel boven de taxatiewaarde met eigen geld financieren.

Verkoop je naast de aankoop je huis? Lees dan hier 9 handige tips voor het verkopen van je huis!

Bekijk hier verschillende tips om een huis aan te kopen

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.6 klanttevredenheid
uit 20 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Icons/login Created with Sketch.
Diederik, Den-Haag

15 april 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Snelle en adequate service

Via de Juiste Makelaar ben ik in contact gekomen met een makelaar die de omgeving kent en al snel goede dienst wist te verlenen.

Icons/login Created with Sketch.
Pieter, Amsterdam

10 februari 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Goede match! Twee opties gehad en eentje heeft ons succesvol geholpen. Goede service!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

+

Wat doet Juiste Makelaar?

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

+

Hoe vergelijken jullie makelaars?

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

+

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.

+

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

+

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?
In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

+

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een verkoopmakelaar?

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,5 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

Meer weten over de kosten van een verkoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar rekent in veel gevallen een lagere makelaarsprovisie dan een verkoopmakelaar. De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent. Ook bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Vergelijk hier
NL