Stappenplan huis verkopen: Welke stappen zijn er nodig bij de verkoop?

Liever met of zonder makelaar je huis verkopen? Ontdek het stappenplan en bekijk wat het beste is

Overzicht stappen bij verkoop

Hieronder staat het overzicht bij het verkopen van je huis stap voor stap beschreven. Klik op de stap om direct naar deze stap te gaan of scroll verder om alle stappen te bekijken.

Stap 1. Zeker je huis verkopen?
Stap 2. Praat met de financieel adviseur
Stap 3. Kopen of huren?
Stap 4. Zoek een makelaar
Stap 5. Bepaal de verkoopprijs
Stap 6. Maak het huis verkoop klaar
Stap 7. Bod accepteren
Stap 8. Opstellen koopovereenkomst
Stap 9. Verhuizen
Stap 10. Verkoop afronden
Stap 11. Hypotheek doorhalen

Stappenplan om je huis te verkopen

Verkoop jij binnenkort je huis en ben je benieuwd hoe je dat op de beste manier kunt doen? En wanneer is het slim om een makelaar in te schakelen voor het beste resultaat? Verkopen van een huis kan voor veel mensen al stress opleveren, vooral als je tegelijkertijd ook op zoek bent naar een nieuwe woning. Daarom geven we hieronder een stappenplan om je te helpen om je huis zo goed mogelijk te verkopen.

De beslissingen die je maakt tijdens het verkoopproces kunnen je enorm veel geld kosten of juist besparen. Lees de stappen goed door en maak gebruik van onze slimme tips om de verkoop zo goed mogelijk te plannen. Zo kun je stressvrij je huis verkopen.

Stap 1. Moet je je huis wel verkopen?

Het is niet de eerste stap die je zou verwachten in een stappenplan. Want wellicht is het een overbodige vraag om jezelf af te vragen of het wel verstandig is te verkopen. In sommige gevallen is het namelijk slimmer om je huis te verbouwen. Wanneer je na de verkoop ook een nieuw huis wilt kopen komen hier namelijk veel kosten bij kijken. Het kan dus zomaar ‘goedkoper’ zijn om je niet zomaar te verkopen.

Voordat je verder gaat met stap 2 van het stappenplan voor het verkopen van je huis, is het belangrijk om je af te vragen:

  • Heeft de huidige woningmarkt invloed op je beslissing om te verkopen? Als de prijzen snel stijgen, kan het zijn dat je geen groter huis kunt veroorloven dan je huidige woning. En bij dalen kan het zijn dat de rente snel zullen stijgen.
  • Wil je liever kleiner gaan wonen? Overweeg dan goed de voor- en nadelen en kijk of er op dit moment goede verhuisopties zijn.
  • Heb je schulden? Als dat het geval is, kan je het financieel aan om je huis te verkopen en een nieuw huis te kopen? Dit kan namelijk grote gevolgen hebben als de schulden erg groot zijn.
  • Is het wellicht beter om je huidige huis niet te verkopen, maar te verhuren? Dit hangt af van je financiële situatie, maar in sommige gevallen kan het aantrekkelijk zijn om je huidige huis te verhuren.

Stap 2. Neem contact op met een financieel adviseur

Nadat je de keuze hebt gemaakt om daadwerkelijk te gaan verkopen is de volgende stap om je hypotheekverstrekker op de hoogte stellen. Het is belangrijk dat je de hoogte van je huidige schuldrestopgave van de hypotheek weet en of er een vervroegde aflossingsboete is. Daarnaast is het handig om uit te zoeken wat de huidige woningwaarde waard is, zo kom je erachter wat je zal overhouden wanneer je het restant van de hypotheek afbetaald. Op het moment dat je ook een nieuw huis wilt kopen moet je bekijken wat voor een hypotheek je nodig hebt. Hierbij kan de financieel adviseur ook direct bij adviseren.

> Lees hier meer over een hypotheekadviseur bij jou in de buurt

Stap 3. Beslis of je wilt kopen of huren

Tijdelijk huren kan extra kosten met zich meebrengen, maar het vermindert wel de druk om snel een huis te kopen. Wanneer je tijdelijk gaat huren heb je meer tijd om je perfecte koophuis te vinden. Wanneer de trend van de huizenprijs omlaag is dan kan het een verstandige keuze zijn om een periode te huren, waarna je meer huis voor je geld krijgt. Echter is dat in de huidige woningmarkt een ingewikkelde keuze. Veel mensen willen eerst een nieuw huis kopen voordat ze hun huidige huis verkopen.

Stap 4. Vind de beste makelaar voor jou

Als je besloten hebt om je huis te verkopen, heb je een makelaar nodig die de verkoop kan regelen. Bij Juiste Makelaar helpen we je om in contact te komen met de beste makelaars die aansluiten bij jouw voorkeuren. Hiervoor maken we gebruik van alle beschikbare data over hoe makelaars in heel Nederland presteren. Zo kom je in contact met de twee beste makelaars in jouw omgeving!

> Ontdek hier meer hoe je het beste makelaars met elkaar kunt vergelijken

Stap 5. Bepaal de verkoopprijs

Een van de moeilijke stappen tijdens de verkoop van je huis is het bepalen van de verkoopwaarde. Bij deze stap kun je zelf goed onderzoek, maar vertrouw vooral je verkoopmakelaar hierbij. De verkoopstrategie hangt hierbij samen met de geschatte verkoopprijs.
Tip: Je hoeft niet altijd voor de makelaar te kiezen die de hoogste verkoopprijs in gedachte heeft. Het gaat er tenslotte om in welke makelaar jij het meeste vertrouwen hebt. De verkoopprijs is tenslotte geen zekerheid dat je het voor die prijs verkoopt. Soms wordt er een verkoopstrategie gehanteerd, waarbij de verkoopprijs juist lager is zodat het huis meer kijkers trekt. Zo is de interesse groter en is er meer kans op overbiedingen.

> Ontdek hier meer welke kosten er bij de verkoop van je woning komen kijken

Stap 6. Maak je huis verkoop klaar!

Zorg ervoor dat het huis er netjes uitziet. Op deze manier verkoop je je huis niet alleen sneller, maar is het eveneens mogelijk het voor een hogere verkoopprijs te verkopen.

Ruim het huis op, zorg dat er geen rommel is; geef het huis een frisse uitstraling door de nodige muren te verven en repareer kleine dingen in het huis. Tot slot kan je een appeltaart bakken; een spiegel ophangen voor een ruimtelijke uitstraling en zorg dat er fris ruikt.

> Lees hier de beste verkooptips om je huis voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen

Stap 7. Accepteer het beste bod

Je hebt een bieding of meerdere biedingen gekregen, top! Wanneer je niet tevreden bent met het bod kan je deze weigeren of een tegenbod doen. Alle biedingen worden sinds 1 januari 2023 vastgelegd een biedlogboek, hierdoor wordt de verkoop een stuk transparanter. Je verkoopmakelaar zal de onderhandelingen voor je voeren. Als een tegenbod niet geaccepteerd is, is het altijd mogelijk om te wachten op een hoger bod.

Op het moment dat je een bod accepteert moet de makelaar vervolgens het huis van de markt halen. Wanneer je het bod accepteert is de koop nog niet rond, er is een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen. Daarnaast moeten de voorwaarden nog besproken worden.

Stap 8. De koopovereenkomst opstellen en tekenen

Jij en de koper moeten overeenstemming bereiken over een aantal belangrijke punten. Dit zijn zaken zoals de overdrachtsdatum, wat de koper wenst te overnemen (ook wel: de roerende zaken), de waarborgsom en wat de ontbindende voorwaarden zijn.

De koopakte moet door beide partijen worden ondertekend. Daarna hebben beide partijen een bedenktijd van drie werkdagen. Wanneer deze periode is verstreken, is de koop definitief. Als je toch wilt afzien van de verkoop, zijn alleen de ontbindende voorwaarden van toepassing.

> Op zoek naar een notaris? Vergelijk dan hier de notarissen bij jou in de buurt

Stap 9. Verhuizen uit het verkochte huis

Je moet je spullen verhuizen voordat de overdrachtsdatum is overschreden. Voor deze tijd moet je dus alle eerder gemaakte afspraken nakomen, zodat je geen problemen krijgt met de overdracht. Zorg ervoor dat je hier genoeg tijd voor neemt. Het inpakken en verhuizen van je spullen duurt altijd langer dan je denkt. Daarnaast is het minder stressvol om dit eerder te doen. Wanneer je op zoek bent naar een professionele verhuizer, wees er dan zeker van dat je verschillende prijzen vergelijkt.

> Vraag hier offertes aan voor lokale verhuizers voor een scherpe prijs

Stap 10. Rond de verkoop af

Zodra de wettelijke bedenktijd is verstreken en de financiering van de koper rond is kan de volgende stap gezet worden. De leveringsakte kan worden opgesteld. Voordat je deze tekent ga je samen met de verkoopmakelaar en de koper langs de woning om te controleren of alles is opgeleverd volgens afspraak. Daarna vindt de overdracht plaats bij de notaris. Hier teken je de leveringsakte en heb jij definitief je huis succesvol verkocht!

Tijdens het tekenen van de overdracht wordt meteen de financiële administratie op orde gebracht. Op de nota van afrekening staan de bedragen die je als verkoper ontvangt en die de notaris aan verschillende bedrijven zal betalen. Na het ondertekenen hoef je verder niks meer te doen.

Stap 11. Hypotheek doorhalen

Je bent verplicht om uiterlijk bij de overdracht je hypotheekinschrijving door te halen. Dit moet een notaris voor je doen. Je kunt dit doen bij de notaris die de overdracht verzorgt. Wanneer je de hypotheek al hebt afgelost regel dan dat de doorhaling voor de overdracht is geregeld.

Uiteraard zijn er kleine stappen in het stappenplan om je huis te verkopen die missen. Wanneer je nog meer wilt weten hoe de verkoop van een huis gaat, neem dan gerust contact op. Je kunt ook direct een makelaar aanvraag doen, waarna wij je helpen aan de beste makelaar in je buurt!

Moe van al het lezen? Bekijk hier de stappen om je huis te verkopen

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je meer over de stappen en de belangrijke punten van het verkopen van je huis.

Hoe snel kan je je huis verkopen?

+

Je kan je huis binnen een week verkopen. Echter is de aanlooptijd met foto’s maken, goede teksten, het huis inspecteren ook een aantal dagen werk. Wanneer je echt haast hebt, laat je dan goed informeren door de makelaar.

Is een energielabel verplicht bij verkoop?

+

Een definitief energielabel voor je woning is verplicht wanneer je deze wilt verkopen of verhuren. Sinds 1 januari 2021 moet het definitieve energielabel vermeld worden in de advertentie wanneer de woning op de markt komt. Zorg ervoor dat je woning voorzien is van een geldig energielabel voordat je deze verkoopt of verhuurt. Dit kun je hier aanvragen

Je wilt je huis huis verkopen, hoe zit het met de hypotheek?

+

Wanneer je je huis gaat verkopen en je koopt geen nieuw huis, dan kun je je hypotheek afbetalen. Ook wanneer je een nieuw huis koopt, kan het in sommige gevallen slim zijn een nieuwe hypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld bij een lagere rente.

> Lees hier meer over hypotheekrente

Een huis verkopen zonder makelaar, hoe werkt dat?

+

Op dat moment moet je alle stappen zelf ondernemen. Je moet een fotograaf laten komen, tekst schrijven, energielabel aanvragen, huis online zetten, bezichtigingen inplannen en zelf doen en de hele verkoop rond maken.