Wat zijn de taken van een verkoopmakelaar? Ontdek het om zo je huis op de beste manier te verkopen

Liever direct lokale makelaars vergelijken? Selecteer dan direct je voorkeuren

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Stap-voor-stap: Alle taken van een verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar wilt je zo goed mogelijk van dienst zijn. Maar welke taken behoren tot het pakket van de makelaar? Je betaalt tenslotte veel geld, dus je mag daar ook een goede service voor verwachten. Lees hieronder wat de taken van een verkoopmakelaar zijn en hoe de makelaar jou het beste kan helpen. Uiteraard kan de makelaar vrijwel alle taken voor je uit handen nemen. Liever zelf een aantal taken uitvoeren zodat je makelaarskosten bespaart? Bespreek dit met de makelaar, want er is veel mogelijk.

Taak 1. Vooronderzoek 

De eerste taak van een makelaar begint bij het moment dat je je gaat oriënteren welke makelaar geschikt is. Nog voordat de makelaar bij je thuis komt om de woning te bekijken zal de makelaar een vooronderzoek doen. Hierbij zal er online via verschillende bronnen extra informatie over het huis gezocht worden.

Dit gebeurd op basis van een marktanalyse. Hoe ligt de woning in de markt? Wat zijn vergelijkbare recent verkochte woningen in de buurt? En hoe lang duurde het voordat deze woningen verkocht waren? Deze zaken zoekt de makelaar uit voordat hij of zij langskomt voor een kennismakingsgesprek. Verder zal het huidige verkoopaanbod in de omgeving bekeken worden en de marktontwikkelingen geanalyseerd.

Taak 2. Vraagprijs vaststellen & passende verkoopstrategie bedenken

De volgende taak van een verkoopmakelaar is de vraagprijs vaststellen inclusief een verkoopstrategie bedenken. De verkoopstrategie en vraagprijs gaan hand in hand. Het kan een strategie zijn om het huis voor minder dan de gewenste verkoopsom te koop te zetten. Op deze manier zal je je op een grotere doelgroep focussen waardoor er meer interesse is en waarschijnlijk meer overboden zal worden.

De makelaar zal de vraagprijs met je bespreken en wat de verwachtingen zijn. Zo kun je zelf bepalen of je het eens bent met de vraagprijs en de bijbehorende verkoopstrategie. De makelaar zal de vraagprijs baseren op een aantal punten zoals de buurt, verkoophistorie in de buurt, vraag en aanbod in de buurt of plaats en het marktsentiment. Dit heeft allemaal invloed op de prijs maar ook zeker op de strategie. 

Taak 3. Promotie van het huis

Nadat je het eens bent geworden over het courtage van de makelaar, de vraagprijs en de verkoopstrategie is het tijd om het huis in de verkoop te zetten. Allereerst moeten er goede foto’s (en wellicht video’s) gemaakt worden van het huis. De makelaar zal iemand langs sturen die dit uitvoert. Daarnaast wordt er een strakke brochure gemaakt en plaatst de makelaar een makelaarsbord in de tuin. 

Tegenwoordig is het belangrijk dat de verkoopmakelaar je woning online goed zichtbaar neerzet. Dit kan op verschillende manieren, zoals de woning op een huizen platform plaatsen en gebruik maken van de eigen makelaar social media kanalen. 

Taak 4. De bezichtigingen

Als de promotie van het huis heeft gewerkt zullen er geïnteresseerden zijn die de woning willen bezichtigen. De makelaar zal alle bezichtigingen inplannen en deze organiseren. Voordat er bezichtigingen zijn kan het zijn dat de makelaar nog vraagt om een aantal dingen in het huis in orde te maken om het huis er zo goed mogelijk uit te laten zien. Zorg ervoor dat het huis netjes opgeruimd is. Tijdens het bezichtigen zal de verkoopmakelaar de geïnteresseerden rondleiden en je huis zo goed mogelijk verkopen. 

Taak 5. Biedingen ontvangen en onderhandelen met de aankopende partij

Na de bezichtigingen zijn er de geïnteresseerden overgebleven die een bod uit zullen brengen. Je spreekt met de makelaar een aantal scenario’s door en wat de minimum vraagprijs is. Daarnaast kun je tijdens de biedingen nog richtlijnen doorgeven aan de makelaar.
Tijdens de biedingen zal de verkoopmakelaar je updaten over de voortgang. Vervolgens zal je met de makelaar de biedingen doornemen en onder welke voorwaarden de aanbiedingen zijn gedaan. Tot slot kun je nog onderhandelen over verschillende voorwaarden of over een hogere vraagprijs. Op het moment dat je akkoord bent met het bod zal de makelaar de aankopende partij op de hoogte stellen dat ze de gelukkigen zijn. 

Taak 6. Koopovereenkomst opstellen

Na het akkoord met een koper zal de verkoopmakelaar een koopcontract opstellen. Na het tekenen van dit koopcontract is er een wettelijke bedenktijd van 3 werkdagen. Dit betekent dat een van de partijen zonder opgaaf van reden de koop mag ontbinden. Dan begin je weer opnieuw met de bezichtigingen. Daarnaast worden er in het koopcontract zaken opgenomen als Voorbehoud van Financiering. Binnen een gestelde periode mag de koper afzien van de koop door het niet verkrijgen van een hypotheek. 

De koper zal een taxateur door het huis laten gaan om de hypotheekaanvraag te kunnen doen. Daarnaast moeten er nog een aantal zaken geregeld worden. Dit moeten jij, de koper en de notaris in orde maken. Uiteraard zal de verkoopmakelaar je hierbij helpen om dit zo eenvoudige mogelijk te maken.

Taak 7. De overdracht van de woning

Nadat de hypotheekaanvraag van de koper is geaccepteerd kunnen jullie naar de notaris voor de overdracht. Daarvoor is het gebruikelijk om de woning nog te bezoeken met de kopende partij. Zo zal er gecontroleerd worden of het huis volgens afspraak is achtergelaten. Als dit allemaal akkoord is zal bij de notaris de leveringsakte getekend worden en de financiële afrekening plaatsvinden. Hierbij zal ook de verrekening plaatsvinden van je verkoopmakelaar.

Zelf taken uitvoeren van de verkoopmakelaar

Een veelgestelde vraag van mensen is: “Kan ik ook taken uitvoeren, zodat de makelaar minder taken hoeft uit voeren?”. Ja, dat is in veel gevallen mogelijk. Echter moet je dit natuurlijk wel van te voren bespreken met de verkoopmakelaar. In sommige gevallen kun je kleine taken uitvoeren. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer makelaars waarbij je taken zoals de bezichtigingen echt zelf kunt uitvoeren. Bespreek dit dus voordat je gaat samenwerken met de makelaar, welke taken je zelf wilt doen.

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.6 klanttevredenheid
uit 20 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Icons/login Created with Sketch.
Diederik, Den-Haag

15 april 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Snelle en adequate service

Via de Juiste Makelaar ben ik in contact gekomen met een makelaar die de omgeving kent en al snel goede dienst wist te verlenen.

Icons/login Created with Sketch.
Pieter, Amsterdam

10 februari 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Goede match! Twee opties gehad en eentje heeft ons succesvol geholpen. Goede service!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

+

Wat doet Juiste Makelaar?

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

+

Hoe vergelijken jullie makelaars?

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

+

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.

+

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

+

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?
In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

+

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een verkoopmakelaar?

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,5 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

Meer weten over de kosten van een verkoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar rekent in veel gevallen een lagere makelaarsprovisie dan een verkoopmakelaar. De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent. Ook bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Vergelijk hier
NL