Heb je een aankoopmakelaar nodig om een huis te kopen? Vind hier alle taken die een aankoopmakelaar uitvoert

Of liever direct de aankoopmakelaars vergelijken bij jou in de buurt? Vul dan nu je voorkeuren in

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Heb je een aankoopmakelaar nodig om een huis te kopen?

De vraag of je een aankoopmakelaar nodig hebt is een veelgestelde vraag. Aan een aankoopmakelaar zitten veel voordelen, maar het enige nadeel is dat het kosten met zich mee brengt. De aankoopmakelaar kan het gehele traject van de aankoop van een huis voor je uit handen nemen. In overleg met de makelaar is het ook mogelijk om verschillende taken zelf te regelen. Hieronder lees je diverse taken die de makelaar voor je regelt wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt: 

De aankoopmakelaar helpt met zoeken naar geschikte woningen

De aankoopmakelaar stelt een zoekopdracht in op basis van je wensen en voorkeuren. Zo ontvang je dagelijks een update van de nieuwe woningen die binnen jouw profiel passen. Op deze manier hoef je zelf niet continu actief te zoeken. De woningen die je ontvangt staan meestal 2 dagen later pas op Funda. Zo ben je de concurrentie voor en bespaar je veel tijd met het zoeken. 

De makelaar gaat mee met bezichtigingen

Een professioneel oog wat met je meekijkt tijdens bezichtigingen kan je voor valkuilen behoeden. De kennis die de aankoopmakelaar heeft komt tijdens bezichtigingen altijd van pas. Daarnaast stelt de aankoopmakelaar belangrijke vragen aan de verkoopmakelaar. Op deze manier kan de makelaar een goede inschatting maken of het een goede koop is. Het is altijd verstandig om iemand mee te nemen tijdens de bezichtigingen. Wanneer je met meer bent vallen de details sneller op en kun je je daarna meer herinneren van het huis. 

Realistische waardebepaling van het huis voor het uitbrengen van een bod

De aankoopmakelaar beoordeelt de waarde van een woning altijd rationeel. Terwijl jij als koper juist emotie hebt bij de bieding op je droomhuis. Een aankoopmakelaar zal aangeven wat een realistisch bod is op basis van de echte waarde van het huis. Wil jij meer bieden? Dan zal de aankoopmakelaar dit toestaan, mits dit financieel haalbaar is. Wanneer je bieding meer dan de taxatiewaarde is zul je het verschil tussen het bod en de taxatiewaarde zelf moeten bekostigen. Het is tegenwoordig niet toegestaan dat een hypotheekverstrekker een hogere hypotheek dan de taxatiewaarde verstrekt.

Zoekt relevante informatie over het desbetreffende huis

Wanneer je verregaande interesse hebt in een huis wat je hebt bezichtigd, zal de aankoopmakelaar veel informatie over zowel het huis als de buurt zoeken. Zo krijg je een beeld wat er in de buurt speelt. Of het bestemmingsplan van de woning nog klopt en wat voor eisen er aan dit bestemmingsplan gesteld zijn. Op deze manier weet je meteen of er een mogelijkheid is voor een uitbouw. Dit is belangrijke info voordat je van plan bent te bieden op een huis. 

Voert onderhandelingen met de verkoopmakelaar

Heb je geen ervaring of ben je niet goed in het onderhandelen? Dan komt een goede aankoopmakelaar zeker van pas! Een makelaar maakt er echt een sport van om de onderhandeling zo goed mogelijk voor je af te ronden. Vaak maken mensen ook prijsafspraken op basis van het behaalde succes met de aankoopmakelaar. Op deze manier is het voor de makelaar ook financieel interessant om een zo goed mogelijk resultaat voor je te behalen. 

De aankoopmakelaar zal het bod voor je uitbrengen en het contact onderhouden met de verkoopmakelaar. Zo blijf je continu op de hoogte van de vorderingen tijdens het biedingsproces, zonder dat je hier zelf veel tijd aan kwijt bent. 

Regelt de bouwtechnische keuring

Voordat je het huis definitief koopt is het belangrijk om je huis door een inspecteur te laten keuren. Deze bouwtechnische keuring zorgt ervoor dat het huis visueel gecontroleerd is door een professional. Zo krijg je na de aankoop van je huis geen gedoe met de verkopende partij. Je krijgt een beter beeld van de staat van het huis. Daarnaast ontvang je inzicht in de directe kosten, welke kosten er op de lange termijn zijn en hoe de woning verbeterd kan worden. 

Is er iets mis tijdens de bouwtechnische keuring en is dit niet vermeldt door de verkoopmakelaar? Dan kun je weer heronderhandelen over deze kosten. In de meeste gevallen betaal je dan niet de volledig overeengekomen verkoopsom.

Helpt met het vinden van een geschikte hypotheekadviseur

De aankoopmakelaar heeft ervaring met alles rondom het aankopen van een woning. Zo heeft de makelaar een netwerk opgebouwd, waar diegene veel vertrouwen in heeft en regelmatig mee samenwerkt. Zo kan de makelaar je verwijzen naar een geschikte hypotheekadviseur voor jouw situatie. Heb je zelf al een hypotheekadviseur? Geen probleem, dan weet je al waar je aan toe bent en wat de maximale hoogte van je hypotheek is.

De aankoopmakelaar zorgt dat de koopovereenkomst klopt

Wanneer je bod is geaccepteerd ben je het samen met de verkoper een geworden over de verkoopprijs. Wanneer je daarnaast overeengekomen bent wat de datum van oplevering is, de eventuele afspraken over roerende zaken en ontbindende voorwaarden, dan heb je een overeenstemming bereikt. De verkoopmakelaar legt de afspraken vast in de koopovereenkomst.

Zelf controleer je of deze koopovereenkomst klopt. Daarnaast zal je aankoopmakelaar alles controleren. Indien gewenst geeft de aankoopmakelaar extra uitleg over bepaalde punten. Wanneer punten in de overeenkomst niet kloppen zal dit teruggestuurd worden naar de verkoopmakelaar. Zo weet je dat alles klopt en dat je een correcte koopovereenkomst tekent.

Wettelijk bedenktijd van 3 dagen

De aankoop van de woning is pas overeengekomen wanneer zowel de aankoper als verkoper de koopovereenkomst hebben ondertekend. Deze overeenkomst zal naar de notaris gestuurd worden. Daarna heb je een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. In deze 3 dagen is het mogelijk om zonder opgaaf van reden de koop te ontbinden. De 3 dagen gaan in zodra de kopie van de getekende koopovereenkomst is overlegd met de aankopende partij. Na deze 3 dagen is de koop definitief, behalve wanneer er ontbindende voorwaarden gelden.

Vind de juiste aankoopmakelaar voor jou

Wil jij graag eens kennis maken met een geschikte aankoopmakelaar voor jou? Vul dan je voorkeuren in via de onderstaande button. Op basis van jouw voorkeuren vergelijken wij alle aankoopmakelaars in de omgeving. Vervolgens selecteren wij 1 of 2 aankoopmakelaars, die speciaal voor jou geselecteerd zijn. Deze hebben ervaring in de plaats en buurt waar jij op zoek bent naar een woning. De aankoopmakelaars nemen contact met je op waarna je zelf kunt bepalen welke taken de makelaar voor je uit handen neemt. Op deze manier kun je de courtage of vergoeding met de aankoopmakelaar bespreken. 

Ben je benieuwd naar een volledig stappenplan om een huis te kopen? Kijk dan hier

 

Bekijk hier de voordelen van de aankoopmakelaar:

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Ontvang jouw makelaars per mail

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.5 klanttevredenheid
uit 13 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Michiel

9/10 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Via Juiste Makelaar een goede makelaar gevonden, proces was makkelijk en snel te doorlopen, Door enkele vragen in te vullen kwam er een match uit die aansloot op mijn wensen.

Icons/login Created with Sketch.
Chanell

6/10 Voldoende

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Erg betrokken en behulpzaam.

Ik heb de contact met de makelaars als zeer prettig ervaren.

Icons/login Created with Sketch.
Peter

9/10 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Snelle en duidelijk bevestiging. Persoonlijke nazorg/follow-up.

Versterk je onderhandelingspositie met de Hypotheekbelofte

Er is veel concurrentie in de huizenmarkt. Hoe zorg je ervoor dat jouw bod wél wordt geaccepteerd? Het is voor verkopers en verkoopmakelaars een groot voordeel als je in het biedproces al kunt aantonen dat je de hypotheek rond kunt krijgen. Met het Hypotheekbelofterapport van Hypotheek Visie weet je nog zonder het adviestraject van een hypotheekadviseur hoeveel je kunt lenen. Dat maakt de kans groot dat de verkopende partij jouw bod gaat accepteren.

  • Snel een overzichtelijk rapport met jouw hypotheekmogelijkheden
  • Zekerheid van financiering met behulp van een expert van Hypotheek Visie
  • Sterke onderhandelingspositie tijdens de huizenjacht

Interesse in de hypotheekbelofte? Bekijk de hypotheekbelofte

 

Ga naar de Hypotheekbelofte

Vergelijk hier