Benieuw naar alle taken van een aankoopmakelaar? Ontdek hier of je een aankoopmakelaar nodig hebt!

Of liever direct de aankoopmakelaars vergelijken bij jou in de buurt? Vul dan nu je voorkeuren in

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Heb je een aankoopmakelaar nodig om een huis te kopen?

De vraag of je een aankoopmakelaar nodig hebt is een veelgestelde vraag. Aan een aankoopmakelaar zitten veel voordelen, maar het enige nadeel is dat het kosten met zich mee brengt. De aankoopmakelaar kan het gehele traject van de aankoop van een huis voor je uit handen nemen. In overleg met de makelaar is het ook mogelijk om verschillende taken zelf te regelen. Hieronder lees je diverse taken die de makelaar voor je regelt wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt: 

Taken aankoopmakelaar tijdens zoeken naar woning

De aankoopmakelaar stelt een zoekopdracht in op basis van je wensen en voorkeuren. Zo ontvang je dagelijks een update van de nieuwe woningen die binnen jouw profiel passen. Op deze manier hoef je zelf niet continu actief te zoeken. De woningen die je ontvangt staan meestal 2 dagen later pas op Funda. Zo ben je de concurrentie voor en bespaar je veel tijd met het zoeken. 

De makelaar gaat mee met bezichtigingen

Een professioneel oog wat met je meekijkt tijdens bezichtigingen kan je voor valkuilen behoeden. De kennis die de aankoopmakelaar heeft komt tijdens bezichtigingen altijd van pas. Daarnaast stelt de aankoopmakelaar belangrijke vragen aan de verkoopmakelaar. Op deze manier kan de makelaar een goede inschatting maken of het een goede koop is. Het is altijd verstandig om iemand mee te nemen tijdens de bezichtigingen. Wanneer je met meer bent vallen de details sneller op en kun je je daarna meer herinneren van het huis. 

Realistische waardebepaling van het huis voor het uitbrengen van een bod

De aankoopmakelaar beoordeelt de waarde van een woning altijd rationeel. Terwijl jij als koper juist emotie hebt bij de bieding op je droomhuis. Een aankoopmakelaar zal aangeven wat een realistisch bod is op basis van de echte waarde van het huis. Wil jij meer bieden? Dan zal de aankoopmakelaar dit toestaan, mits dit financieel haalbaar is. Wanneer je bieding meer dan de taxatiewaarde is zal je het verschil tussen het bod en de taxatiewaarde zelf moeten bekostigen. Het is tegenwoordig niet toegestaan dat een hypotheekverstrekker een hogere hypotheek dan de taxatiewaarde verstrekt.

Zoekt relevante informatie over het desbetreffende huis

De taken van een aankoopmakelaar

Wanneer je verregaande interesse hebt in een huis wat je hebt bezichtigd, zal de aankoopmakelaar veel informatie over zowel het huis als de buurt zoeken. Zo krijg je een beeld wat er in de buurt speelt. Of het bestemmingsplan van de woning nog klopt en wat voor eisen er aan dit bestemmingsplan gesteld zijn. Op deze manier weet je meteen of er een mogelijkheid is voor een uitbouw. Dit is belangrijke info voordat je van plan bent te bieden op een huis. 

Liever zelf een van deze taken van een aankoopmakelaar overnemen? Kijk dan eens op de website van Ruimtelijkeplannen.nl. Hier staan verschillende bestemmingsplannen die er zijn in de buurt, wijk en plaats waar je een huis wilt kopen.

Voert onderhandelingen met de verkoopmakelaar

Heb je geen nog geen ervaring met aankoopmakelaars of ben je niet goed in het onderhandelen? Dan komt een goede aankoopmakelaar zeker van pas! Een makelaar maakt er echt een sport van om de onderhandeling zo goed mogelijk voor je af te ronden. Vaak maken mensen ook prijsafspraken op basis van het behaalde succes met de aankoopmakelaar. Op deze manier is het voor de makelaar ook financieel interessant om een zo goed mogelijk resultaat voor je te behalen. 

De aankoopmakelaar zal het bod voor je uitbrengen en het contact onderhouden met de verkoopmakelaar. Zo blijf je continu op de hoogte van de vorderingen tijdens het biedingsproces, zonder dat je hier zelf veel tijd aan kwijt bent. Dit is een van de taken van een aankoopmakelaar waar veel mensen een aankoopmakelaar voor in de arm nemen. Zo weet je zeker dat het onderste uit de kan wordt gehaald.  

Regelt de bouwtechnische keuring

Voordat je het huis definitief koopt is het belangrijk om je huis door een inspecteur te laten keuren. Deze bouwtechnische keuring zorgt ervoor dat het huis visueel gecontroleerd is door een professional. Zo krijg je na de aankoop van je huis geen gedoe met de verkopende partij. Je krijgt een beter beeld van de staat van het huis. Daarnaast ontvang je inzicht in de directe kosten, welke kosten er op de lange termijn zijn en hoe de woning verbeterd kan worden. 

Is er iets mis tijdens de bouwtechnische keuring en is dit niet vermeldt door de verkoopmakelaar? Dan kun je weer heronderhandelen over deze kosten. In de meeste gevallen betaal je dan niet de volledig overeengekomen verkoopsom.

Helpt met het vinden van een geschikte hypotheekadviseur

De aankoopmakelaar heeft ervaring met alles rondom het aankopen van een woning. Zo heeft de makelaar een netwerk opgebouwd, waar diegene veel vertrouwen in heeft en regelmatig mee samenwerkt. De makelaar kan je  dan verwijzen naar een geschikte hypotheekadviseur voor jouw situatie. Heb je zelf al een hypotheekadviseur? Geen probleem, dan weet je al waar je aan toe bent en wat de maximale hoogte van je hypotheek is.

De aankoopmakelaar zorgt dat de koopovereenkomst klopt

Wanneer je bod is geaccepteerd ben je het samen met de verkoper eens geworden over de verkoopprijs. Wanneer je daarnaast overeengekomen bent wat de datum van oplevering is, de eventuele afspraken over roerende zaken en ontbindende voorwaarden, dan heb je een overeenstemming bereikt. De verkoopmakelaar legt de afspraken vast in de koopovereenkomst.

Zelf controleer je of deze koopovereenkomst klopt. Daarnaast zal je aankoopmakelaar alles controleren. Indien gewenst geeft de aankoopmakelaar extra uitleg over bepaalde punten. Wanneer punten in de overeenkomst niet kloppen zal dit teruggestuurd worden naar de verkoopmakelaar. Zo weet je dat alles klopt en dat je een correcte koopovereenkomst tekent.

Wettelijk bedenktijd van 3 dagen

De aankoop van de woning is pas overeengekomen wanneer zowel de aankoper als verkoper de koopovereenkomst hebben ondertekend. Deze overeenkomst zal naar de notaris gestuurd worden. Daarna heb je een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. In deze 3 dagen is het mogelijk om zonder opgaaf van reden de koop te ontbinden. De 3 dagen gaan in zodra de kopie van de getekende koopovereenkomst is overlegd met de aankopende partij. Na deze 3 dagen is de koop definitief, behalve wanneer er ontbindende voorwaarden gelden.

Vind de juiste aankoopmakelaar voor jou

Wil jij graag weten welke lokale aankoopmakelaar geschikt is voor jou? Vul dan je voorkeuren in via de onderstaande button. Op basis van jouw voorkeuren vergelijken wij alle aankoopmakelaars in de buurt. Vervolgens selecteren wij 1 of 2 aankoopmakelaars, die speciaal voor jou geselecteerd zijn. Deze hebben ervaring in de plaats en buurt waar jij op zoek bent naar een woning. De aankoopmakelaars nemen contact met je op waarna je zelf kunt bepalen welke taken de aankoopmakelaar voor je uit handen neemt. Op deze manier kun je de courtage of vergoeding met de aankoopmakelaar bespreken. 

Ben je benieuwd naar een volledig stappenplan om een huis te kopen? Klik dan hier.

 

Bekijk hier de voordelen van de aankoopmakelaar:

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.6 klanttevredenheid
uit 20 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Icons/login Created with Sketch.
Diederik, Den-Haag

15 april 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Snelle en adequate service

Via de Juiste Makelaar ben ik in contact gekomen met een makelaar die de omgeving kent en al snel goede dienst wist te verlenen.

Icons/login Created with Sketch.
Pieter, Amsterdam

10 februari 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Goede match! Twee opties gehad en eentje heeft ons succesvol geholpen. Goede service!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

+

Wat doet Juiste Makelaar?

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

+

Hoe vergelijken jullie makelaars?

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

+

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.

+

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

+

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?
In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

+

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een verkoopmakelaar?

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,5 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

Meer weten over de kosten van een verkoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar rekent in veel gevallen een lagere makelaarsprovisie dan een verkoopmakelaar. De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent. Ook bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Vergelijk hier
NL