Benieuwd welke stappen je moet nemen om een huis te verkopen? Liever met of juist zonder verkoopmakelaar?

Lees hieronder meer of vul gelijk je voorkeuren in en maak kennis met de beste verkoopmakelaar voor jou!

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Stappenplan huis verkopen

Hoe kun je succesvol je huis verkopen? Welke stappen moet je hierbij nemen en op welk moment kan een verkoopmakelaar je helpen? Voor veel mensen kan de gedachten van het verkopen van je huis veel stress opleveren. Zeker als je ook een nieuwe huis wilt kopen. Er komt dan veel op je af en in de meeste gevallen is het allemaal nieuw. 

De beslissingen die je gedurende het verkoopproces maakt kunnen je veel geld kosten of juist besparen. Hieronder lees je de stappen om de verkoop zo goed mogelijk voor te bereiden en uit te voeren. 

Stap 1. Moet je je huis wel verkopen?

  • Is de verkoop van je huis echt nodig? In sommige gevallen is het verstandiger om je huis uit te bouwen. Een nieuwe huis kopen kost over het algemeen veel geld, waardoor je veel kosten kunt besparen als je je huidige huis zal uitbreiden.
  • Heb je eraan gedacht hoe de veranderende huizenprijs jouw beslissing beïnvloed om te verkopen? Op het moment dat de prijzen snel stijgen is er een kans dat je geen groter huis kan veroorloven dan je huidige woning.
  • Denk je eraan om kleiner te wonen? Kijk dan eerst naar de voor- en nadelen inclusief wat voor een opties er op dit moment zijn.
  • Heb je schulden? Als dit het geval is: kan je het veroorloven om je huis te verkopen en een nieuw huis te kopen?
  • Het hangt van de (financiële) situatie af, maar in sommige gevallen is het beter om je huis te verhuren dan te verkopen.

Stap 2. Hypotheekadvies

Op het moment dat je je huis gaat verkopen moet je jouw hypotheekverstrekker op de hoogte stellen. Het is belangrijk dat je de hoogte van je huidige schuldrestopgave van de hypotheek weet en of er een vervroegde aflossingsboete is. Daarnaast is het handig om uit te zoeken wat je huis ongeveer waard is, zo kom je erachter wat je zal overhouden wanneer je het restant van de hypotheek afbetaald. Op het moment dat je ook een nieuw huis wilt kopen moet je bekijken wat voor een hypotheek je nodig hebt. 

Stap 3. Beslis of je moet kijken voor een huur- of koophuis

Tijdelijk huren kan extra kosten met zich meebrengen, maar het vermindert wel de druk om snel een huis te kopen. Wanneer je tijdelijk gaat huren heb je meer tijd om je perfecte koophuis te vinden. Is de huizenprijs aan het dalen. Dan kan het een verstandige keuze zijn om een periode te huren, waarna je meer huis voor je geld krijgt. 

Stap 4. Vind de beste makelaar voor jou

Op het moment dat je zeker bent dat je je huis wilt verkopen heb je een makelaar nodig die je gaat begeleiden met de verkoop. Vul je voorkeuren in via de rode button hieronder. Er worden een of twee makelaars geselecteerd die bij jouw voorkeuren passen. Zo heb je het meeste kans op de beste makelaar. Vervolgens ga jij zelf de overgebleven verkoopmakelaars vergelijken. Jij kiest zelf de beste makelaar!

Stap 5. Bepaal de verkoopprijs

Een van de moeilijke stappen tijdens de verkoop van je huis is de verkoopwaarde bepalen. Doe van tevoren onderzoek en kijk of de verkoopmakelaar er hetzelfde over denkt. Je hoeft niet altijd voor de makelaar te kiezen die de hoogste verkoopprijs in gedachte heeft. Het gaat er tenslotte om in welke makelaar jij het meeste vertrouwen hebt. De verkoopprijs is tenslotte geen zekerheid dat je het voor die prijs verkoopt. Soms wordt er een verkoopstrategie gehanteerd, waarbij de verkoopprijs juist lager is zodat het huis meer bezichtigingen trekt. Zo is de interesse groter en is er meer kans op overbiedingen. 

Stap 6. Maak je huis klaar!

Zorg ervoor dat je huis er verzorgd uitziet. Op deze manier verkoop je je huis niet alleen sneller, maar is het eveneens mogelijk het voor een hogere verkoopprijs te verkopen.

Ruim het huis op, zorg dat er geen rommel is; geef het huis een frisse uitstraling door de nodige muren te verven en repareer kleine dingen in het huis. Tot slot kan je een appeltaart bakken; een spiegel ophangen voor een ruimtelijke uitstraling en zorg dat er fris ruikt.

Stap 7. Accepteer het bod

Je hebt een bieding gekregen, top!

Wanneer je niet tevreden bent met het bod kan je deze weigeren of een tegenbod doen. Je verkoopmakelaar zal de onderhandelingen voor je voeren. Als een tegenbod niet geaccepteerd wordt is het altijd mogelijk om te wachten op een hoger bod.

Op het moment dat je een bod accepteert moet de makelaar vervolgens het huis van de markt halen. Wanneer je het bod accepteert is de koop nog niet rond, er is een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Daarnaast moeten de voorwaarden besproken worden.

Stap 8. De koopovereenkomst opstellen en tekenen

Jij en de koper moeten het over een aantal dingen het eens worden. Dit zijn zaken zoals de overdrachtsdatum, wat de koper wilt overnemen (roerende zaken), de waarborgsom en wat ontbindende voorwaarden zijn.

De koopakte moet ondertekend worden door beide partijen. Daarna hebben beide partijen een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Nadat deze periode is verstreken is de koop definitief. Op het moment dat je alsnog onder de verkoop uit wilt zijn enkel de ontbindende voorwaarden van toepassing. 

Stap 9. Verhuizen

Je moet je spullen verhuizen voordat de overdrachtsdatum is overschreden. Voor deze tijd moet je dus alle gemaakte afspraken nakomen, zodat je geen problemen krijgt met de overdracht. Zorg ervoor dat je hier genoeg tijd voor neemt. Het inpakken en verhuizen van je spullen duurt altijd langer dan je denkt. Daarnaast is het minder stressvol om dit eerder te doen.

Stap 10. Rond de verkoop af

Zodra de wettelijke bedenktijd is verstreken en de financiering van de kopers rond is kan de volgende stap gezet worden. De leveringsakte kan worden opgesteld. Voordat je deze tekent ga je samen met de verkoopmakelaar en de de koper langs het huis om te controleren of alles is opgeleverd volgens afspraak. Daarna vindt de overdracht plaats bij de notaris. Hier teken je de leveringsakte en heb jij definitief je huis succesvol verkocht!

Tijdens het tekenen van de overdracht wordt meteen de financiële administratie op orde gebracht. Op de nota van afrekening staan de bedragen die je als verkoper ontvangt en die de notaris aan verschillende bedrijven zal betalen. Na het ondertekenen hoef je verder niks meer te doen.

Stap 11. Hypotheek doorhalen

Je bent verplicht om uiterlijk bij de overdracht je hypotheekinschrijving door te halen. Dit moet een notaris voor je doen. Je kunt dit doen bij de notaris die de overdracht verzorgt. Wanneer je de hypotheek al hebt afgelost regel dan dat de doorhaling voor de overdracht is geregeld.

Bekijk hier de stappen die neemt om je huis te verkopen via het YouTube-kanaal

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.6 klanttevredenheid
uit 20 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Icons/login Created with Sketch.
Diederik, Den-Haag

15 april 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Snelle en adequate service

Via de Juiste Makelaar ben ik in contact gekomen met een makelaar die de omgeving kent en al snel goede dienst wist te verlenen.

Icons/login Created with Sketch.
Pieter, Amsterdam

10 februari 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Goede match! Twee opties gehad en eentje heeft ons succesvol geholpen. Goede service!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

+

Wat doet Juiste Makelaar?

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

+

Hoe vergelijken jullie makelaars?

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

+

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.

+

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

+

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?
In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

+

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een verkoopmakelaar?

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,5 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

Meer weten over de kosten van een verkoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar rekent in veel gevallen een lagere makelaarsprovisie dan een verkoopmakelaar. De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent. Ook bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Vergelijk hier
NL