Kosten verkoopmakelaar: Wat zijn de verschillen?

Ontdek hier de kosten om een huis te verkopen met een makelaar, vergelijk daarna alle lokale makelaars

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Kosten verkoopmakelaar

De kosten van de verkoop van een huis zijn over het algemeen relatief hoog. Dit dan ook een goede reden waarom veel mensen eerst langer op zoek gaan naar de beste verkoopmakelaar. Door de kosten van de verkoopmakelaar te vergelijken met andere makelaars in de buurt, zorg je ervoor dat je een goede onderhandelingspositie hebt. Uiteraard is de keuze voor een goede verkoopmakelaar niet alleen gebaseerd op de kosten, maar ook van een aantal andere punten. Vrijwel alle makelaars werken met een courtage bij de verkoop van een huis. De makelaarscourtage is een percentage van de totale verkoopsom van je woning. Er zijn ook andere mogelijkheden, want niet alle verkoopmakelaars werken met percentage afhankelijke kosten. Dit hangt af van het type makelaar, het woningsegment, de taken en natuurlijk de service. Echter zijn er in het huidige makelaarslandschap steeds meer verkoopmakelaars die vast kosten rekenen voor de verkoop van een huis.

Gemiddelde kosten van een verkoopmakelaar

Veel mensen vragen zich af of er niet een lijstje van de makelaarskosten is. Echter hangen de kosten van een verkoopmakelaar af van diverse factoren. Om een beeld te geven is er een overzicht van gemiddelde kosten van verschillende type makelaars bij de verkoop van een huis.
*Let op deze bedragen zijn gebaseerd op gemiddelde woningwaardes in Nederland. In verschillende regio’s kan dit verschillen. Lees hieronder verder wat het verschil is wat welke type verkoopmakelaar voor je doet.

Type verkoopmakelaar      Kosten inclusief btw
Courtage all-in verkoopmakelaar 
€ 6.050, –
Courtage internetmakelaar
€ 3.000, –
Zelf huis verkopen
€ 1.100, – à € 1.250, –

Naast de makelaarskosten zijn er vrijwel geen kosten voor de verkoop van je huis. Natuurlijk moet je nog wel een verhuizer regelen of zelf je spullen verhuizen. Over het algemeen betaald de aankopende partij de notaris. Diegene mag om deze reden ook de notaris kiezen.

Kosten van een ‘all-in’ verkoopmakelaar

De kosten van een full-service makelaar zijn in de meeste gevallen een courtage. Dit komt omdat de verkoopmakelaar meer service levert, de buurt in veel gevallen uitstekend kent en veel potentiele kopers in zijn of haar netwerk heeft. De verkoopstrategie is doordacht, waardoor je een hogere verkoopprijs krijgt voor je woning. Op deze manier verdiend de verkoopmakelaar zijn eigen courtage al snel terug. Liever weten welke taken een ‘all-in’ verkoopmakelaar voor je uithanden neemt? Lees hier snel verder!

Kosten van een internet verkoopmakelaar

Wanneer je graag kosten wilt besparen op de verkoopmakelaar dan zou een internetmakelaar een interessante optie kunnen zijn. De internetmakelaar zorgt er vooral voor dat je woning online zichtbaar is. Hierbij zal je woning geplaatst worden op populaire woningsites als Funda, Huispedia en Jaap.nl. Ook binnen het takenpakket van de internet verkoopmakelaar kunnen de kosten erg verschillen. Zo zijn er vaak extra kosten bij: foto’s, plattegronden, advertenties plaatsen en te-koop borden. Bij alle internetmakelaars moet je zelf de bezichtigingen verzorgen en de verkoopteksten schrijven. Wanneer je je woning via een internetmakelaar verkoopt moet je wel rekening houden met een langere verkooptijd dan wanneer een professionele makelaar dit voor je doet.

Kosten bij zelf je huis verkopen

De verschillen tussen een internetmakelaar en zelf verkopen zijn tegenwoordig redelijk klein. Het is namelijk mogelijk om een ‘doe-het-zelf’ pakket online aan te schaffen. Op die manier kun je je eigen woning verkopen, maar kan deze partij je woning op Funda zetten. Dit kan namelijk niet als consument. Je kunt ook kijken voor diverse tussen oplossingen, dit hangt ervan af waar je naar op zoek bent. Laat je daarom van tevoren informeren!

Tip: Kijk niet alleen naar wat een makelaar kost, maar ook naar de kwaliteit en service van de makelaar. Want een makelaar kan zijn kosten snel terugverdienen.

Waarom verschilt de courtage van een verkoopmakelaar?

Wanneer je onderzoek gaat doen naar de courtages of kosten van verschillende makelaars, zal je snel ontdekken dat dit uiteenloopt. De hoogte van de courtage hangt van een aantal aspecten af, zoals:

  • De verschillende taken die de verkoopmakelaar uitvoert. Wanneer een makelaar alles uit handen neemt zullen de kosten of de courtage van een makelaar hoger zijn dan wanneer je taken zelf ook uitvoert. Dit is altijd te bespreken met de makelaar.
  • Op het moment dat een makelaar veel ervaring heeft met het verkopen van woningen in een bepaalde buurt of plaats dan weet de verkoopmakelaar precies wat er in de buurt speelt. Deze ervaring kan ervoor zorgen dat jij een hogere verkoopprijs kan krijgen voor je huis. Deze verkoopmakelaar zal de ervaring doorrekenen in zijn hogere percentage.
  • Sommige makelaars kiezen ervoor om veel woningen te verkopen. Zo heeft het kantoor veel continuïteit. Op deze manier kan de makelaar een lager courtage vragen, omdat de focus op veel verkopen ligt. Het verschil hierbij is dat je minder service hebt, maar je weet wel dat de woning snel verkocht is.

Beste tijd om kosten te onderhandelen met de verkoopmakelaar

Op dit moment zijn er meer woningzoekenden dan woningen in de verkoop. Dit maakt het voor mensen die hun woning willen verkopen een gunstige tijd om te verkopen. Je kunt een hogere verkoopprijs realiseren door het enorme tekort. Overbieden is tegenwoordig geen bijzonderheid meer. Een ander bijkomend voordeel is dat de verkoopmakelaar een huis makkelijker en sneller kan verkopen. Gebruik dit in je voordeel, want minder moeite in de verkoop zal leiden tot lagere kosten. Daarnaast staan er momenteel veel minder huizen te koop. Dit zorgt ervoor dat de makelaars zelf minder woningen in de verkoop hebben, maar dit graag willen. De bereidheid om te zakken met de kosten van de verkoopmakelaar zal een stuk hoger zijn!

Bekijk hier een kort filmpje over verschillende tips van kosten van een verkoopmakelaar

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.7 klanttevredenheid
uit 24 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Gustavo, Diemen

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Makkelijk en snel

Ze vonden erg snel twee makelaars voor mij, daarna kon ik degene kiezen die ik graag wilde kiezen zonder dat er extra kosten bij kwamen.

Icons/login Created with Sketch.
Bassel Hafez , Zoetermeer

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Marcel is erg behulpzaam

Het was erg makkelijk voor mijn aankoopmakelaar om afspraken in te plannen voor bezichtigingen en zelfs goede biedingen!

Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

+

Wat doet Juiste Makelaar?

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

+

Hoe vergelijken jullie makelaars?

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

+

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.

+

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

+

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?
In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

+

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een verkoopmakelaar?

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,5 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

Meer weten over de kosten van een verkoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar rekent in veel gevallen een lagere makelaarsprovisie dan een verkoopmakelaar. De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent. Ook bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Vergelijk hier
NL