Kosten verkoopmakelaar: Wat zijn de kosten van een verkoopmakelaar?

Ontdek wat de kosten zijn om je huis te verkopen met een makelaar

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

De kosten van de verkoopmakelaar

De bijkomende kosten bij de verkoop van je huis zijn relatief hoog. Dit is ook een van de redenen waarom veel mensen een zoektocht starten naar de beste verkoopmakelaar. Door de kosten van de verkoopmakelaar te vergelijken met andere makelaars, zorg je voor een goede onderhandelingspositie. Om een goede verkoopmakelaar te vinden is het verstandig niet alleen op de kosten je keuze te maken. Er zijn nog tal van andere belangrijke punten. Vrijwel iedere lokale makelaar werkt met een courtage bij de verkoop van je huis. De makelaarscourtage is een percentage van de totale verkoopsom van je woning. Er zijn ook andere mogelijkheden, want niet iedere verkoopmakelaar berekent zijn of haar kosten via een percentage. Dit hangt af van:

  • Type verkoopmakelaar
  • Woningsegment van je huis
  • Taken die de makelaar moet uitvoeren
  • De service die je kunt verwachten

Echter zijn er in het huidige makelaarslandschap steeds meer verkoopmakelaars die vaste kosten rekenen voor de verkoop van een huis. Dit komt mede doordat huizen steeds sneller verkocht worden, waardoor de makelaar van te voren al weet waar hij of zij aan toe is.

Gemiddelde kosten van een verkoopmakelaar

Veel mensen vragen zich af of er niet een lijstje van de kosten van iedere verkoopmakelaar is. Dat zou natuurlijk erg handig zijn, echter hangen de kosten van de verkoopmakelaar af van tal van factoren. Natuurlijk hebben wij ons best gedaan om je een zo goed mogelijk beeld te geven van deze kosten. Daarom hebben wij onderscheidt gemaakt in de verschillende type verkoopmakelaars.
*Let op deze kosten zijn gebaseerd op de rekensom met gemiddelde woningwaarden in Nederland. In verschillende regio’s kan dit verschillen. Lees hieronder verder wat het verschil is wat welke type verkoopmakelaar voor je doet.

Type verkoopmakelaar      Kosten inclusief btw
Courtage all-in verkoopmakelaar € 6.050, –
Courtage internetmakelaar € 3.000, –
Zelf huis verkopen € 1.100, – à € 1.250, –

Naast de makelaarskosten zijn er vrijwel geen kosten voor de verkoop van je huis. Natuurlijk moet je nog wel een verhuizer regelen of zelf je spullen verhuizen. Over het algemeen betaald de aankopende partij de notaris. Diegene mag om deze reden ook de notaris kiezen.

Kosten van een ‘all-in’ verkoopmakelaar

De kosten van een full-service verkoopmakelaar worden vrijwel altijd berekent door middel van een courtage. Dit komt omdat de full-service verkoopmakelaar de meeste service levert, de makelaar kent de buurt uitstekend en kent potentiële kopers binnen zijn of haar netwerk. Daarbij is de verkoopstrategie is doordacht, waardoor je een hogere verkoopprijs krijgt voor je woning. De lokale verkoopmakelaar weet welke verkoopstrategie passend is voor welk huis, in welke buurt. Dit komt mede doordat de makelaar altijd actief is de buurt. Zo verdien je de kosten van de verkoopmakelaar al snel terug. Liever weten welke taken een ‘all-in’ verkoopmakelaar voor je uithanden neemt? Lees hier snel verder.

Kosten van een internet verkoopmakelaar

Wanneer je graag kosten wilt besparen op de verkoopmakelaar dan zou een internetmakelaar een interessante optie kunnen zijn. De internetmakelaar zorgt er vooral voor dat je woning online zichtbaar is. Hierbij zal je woning geplaatst worden op populaire woningsites als Funda, Huispedia en Jaap.nl. Ook binnen het takenpakket van de internet verkoopmakelaar kunnen de kosten uiteenlopen. Zo komen er over het algemeen extra kosten bij: foto’s, plattegronden, advertenties plaatsen en een te-koop bord. Bij iedere internetmakelaar moet je zelf de bezichtigingen verzorgen en de verkoopteksten schrijven. Wanneer je je woning via een internetmakelaar verkoopt moet je wel rekening houden met een langere verkooptijd dan wanneer een professionele makelaar dit voor je doet.

Kosten bij zelf je huis verkopen

De verschillen tussen een internetmakelaar en zelf verkopen zijn tegenwoordig redelijk klein. Het is namelijk mogelijk om een ‘doe-het-zelf’ verkooppakket online aan te schaffen. Op deze manier kun je je eigen woning verkopen, maar kan een online makelaar je woning op Funda zetten. Dit is als consument namelijk niet mogelijk. Je kunt ook kijken voor diverse tussen oplossingen, dit hangt ervan af waar je naar op zoek bent. Laat je daarom van tevoren informeren!

Extra bijkomende kosten “opstartkosten” verkoopmakelaar

Vaak zijn er bij het opstarten van de verkoop extra bijkomende kosten die er worden gerekend. De makelaar maakt vaak meerdere kosten voordat de woning überhaupt online staat. Vaak maak zij de kosten voor: Foto’s/video’s laten maken, inmeten van de woning en het plaatsen van de woning op o.a. Funda, de makelaar moet een bedrag betalen om de woning op het platform te plaatsen. Opstartkosten liggen vaak tussen de 400 en 800 euro, dit verschilt per makelaar.

 

Waarom de kosten van een verkoopmakelaar verschillen

Wanneer je onderzoek gaat doen naar de courtages of kosten van verschillende makelaars, zal je snel ontdekken dat dit enorm uiteenloopt. Wij hebben een aantal belangrijke aspecten wat de hoogte van de courtage van een verkoopmakelaar bepaald op een rij gezet:

  • De taken die de verkoopmakelaar uitvoert. Wanneer een verkoopmakelaar alles uit handen neemt zullen de kosten of de courtage van deze verkoopmakelaar hoger zijn dan wanneer je zelf ook taken uitvoert. Dit is altijd te bespreken met je potentiele verkoopmakelaar.
  • Op het moment dat een makelaar veel ervaring heeft met het verkopen van woningen in een bepaalde buurt of plaats dan weet de verkoopmakelaar precies wat er in de buurt speelt. De ervaring van deze makelaar kan ervoor zorgen dat jij een hogere verkoopprijs kan realiseren. Deze verkoopmakelaar zal zijn of haar ervaring doorrekenen in zijn hogere percentage, want dat zie ook jij terug in je portemonnee.
  • Sommige makelaars kiezen ervoor om veel woningen te verkopen. Zo heeft het makelaarskantoor veel continuïteit. Op deze manier kan de makelaar een lager courtage vragen, omdat de focus op veel woningen verkopen ligt. Het verschil hierbij is dat je minder service hebt, maar je weet wel dat de woning snel verkocht is. Hierbij is het wel de vraag, of je de maximale verkoopsom realiseert.

Een belangrijke tip bij het kiezen van een goede verkoopmakelaar, kijk niet alleen naar wat een makelaar kost. Kijk ook naar de kwaliteit, het netwerk en de service van de verkoopmakelaar. Want een makelaar kan zijn kosten snel terugverdienen door je woning voor een paar duizend euro meer te verkopen dan je met het ‘doe-het-zelf’ pakket zelf zou doen!

Wanneer onderhandelen met de verkoopmakelaar over kosten

Op dit moment zijn er meer woningzoekenden dan woningen in de verkoop. Dit maakt het voor mensen die hun woning willen verkopen een gunstige periode om te verkopen. De hogere verkoopprijs kan behaald worden door het enorme woningtekort. Overbieden is tegenwoordig geen bijzonderheid meer, maar bijna de norm. Een ander bijkomend voordeel is dat een verkoopmakelaar je huis makkelijker en sneller kan verkopen dan voorheen. Dit kan je in je voordeel gebruiken, want de verkoopmakelaar hoeft minder moeite in de verkoop te stoppen. Waardoor het makkelijker onderhandelen is met deze verkoopmakelaar. Daarnaast staan er momenteel veel minder huizen te koop. Dit zorgt ervoor dat de makelaars zelf minder woningen in de verkoop hebben. Aangezien de makelaar zijn of haar beroep is om woningen te kopen en verkoop willen ze dit maar al te graag! De bereidheid om te zakken met de kosten van de verkoopmakelaar zal een stuk hoger zijn. Wil je liever dat wij het voorwerk doen? Vul dan de makelaarvergelijker in.

Bekijk hier een kort filmpje over verschillende tips van kosten van een verkoopmakelaar:

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.7 klanttevredenheid
uit 25 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Gustavo, Diemen

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Makkelijk en snel

Ze vonden erg snel twee makelaars voor mij, daarna kon ik degene kiezen die ik graag wilde kiezen zonder dat er extra kosten bij kwamen.

Icons/login Created with Sketch.
Bassel Hafez , Zoetermeer

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Marcel is erg behulpzaam

Het was erg makkelijk voor mijn aankoopmakelaar om afspraken in te plannen voor bezichtigingen en zelfs goede biedingen!

Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je meer over de meest gestelde vragen rondom de kosten van de verkoopmakelaar.

+

Zijn de kosten van een verkoopmakelaar aftrekbaar?

Nee, de kosten van de verkoopmakelaar zijn niet aftrekbaar. Hierbij gaat het om alle kosten die de makelaar in rekening brengt bij de verkoop. Wanneer een goede makelaar het huis met een goede winst verkoopt, heb je deze kosten echter zo terug verdiend.

+

Zijn er kosten bij het intrekken van de opdracht bij een verkoopmakelaar?

Vrijwel alle makelaars hebben intrekkingskosten bij het intrekken van de opdracht. Wanneer de woning uit de verkoop zal worden gehaald zonder resultaat, ben je de verkoopmakelaar deze kosten verschuldigd. Het gaat hierbij om de kosten die de makelaar heeft voorgeschoten zoals de foto’s van de woning en de kosten van het online zetten.

+

Zijn de kosten van een verkoopmakelaar voor de koper of verkoper?

De kosten van de makelaar zijn vrijwel altijd voor de verkoper. Echter zijn er een aantal makelaars in Nederland die de kosten van de verkoop bij de aankopende partij neerleggen. Geef dit aan wanneer je de makelaarsexpert van Juiste Makelaar spreekt.

+

Zitten de kosten van de foto’s van het huis bij de kosten van de makelaar inbegrepen?

Ja, een makelaar werkt altijd met vaste partners. Daardoor kan de makelaar voor een goede prijs van de fotograaf zorgen. De verkoopmakelaar schiet deze kosten voor en wordt betaald op basis van de verkoop van het huis.

+

Wat zijn gemiddelde kosten van een verkoopmakelaar?

Een gemiddelde verkoopmakelaar kost tussen de 0,95 en 1,25 procent van de verkoopsom van het huis. Let er wel op dat deze kosten inclusief btw zijn. Vaak worden de kosten van een makelaar, Courtage genoemd

+

Zijn de kosten voor een taxatie inbegrepen bij de verkoopmakelaar?

De kosten voor een taxatie zitten niet bij de kosten van een makelaar inbegrepen. Vaak staat dit wel op de website van een makelaar. Hiermee wordt een gratis waardebepaling mee afgegeven. Op deze manier geeft de verkoopmakelaar een inschatting van de verwachtte verkoopsom. Dit is altijd gratis.

Vergelijk hier