Wat zijn de kosten van een verkoopmakelaar? Vraagt een makelaar altijd ee makelaarscourtage normaal voor een verkoopmakelaar?

Ontdek hier de kosten om een huis te verkopen met een makelaar, vergelijk daarna alle lokale makelaars

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Kosten van een verkoopmakelaar

De kosten voor het verkopen van een huis zijn over het algemeen relatief hoog. Dit is één van de belangrijkste redenen hoe veel mensen een geschikte verkoopmakelaar kiezen. Daarnaast is de keuze voor een goede verkoopmakelaar afhankelijk een aantal andere punten. Bijna alle makelaars werken met een courtage, dit is geen vast bedrag. Het makelaarscourtage is een percentage van de verkoopsom van je woning. De verkoopmakelaars werken niet allemaal met hetzelfde courtage. Dit hangt af van het woningsegment, de taken van de makelaar en uiteraard de service. Echter zijn er in het huidige makelaarslandschap steeds meer verkoopmakelaars die vast kosten rekenen voor de verkoop van een huis. 

Overzicht van makelaarskosten

Veel mensen vragen zich af of je niet een lijstje van de makelaarskosten kunt krijgen. Echter hangen de kosten van een verkoopmakelaar af van veel verschillende factoren af. Om een beeld te schetsen staat hieronder een overzicht van gemiddelde kosten van verschillende type verkoopmakelaars. Deze bedragen zijn gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde in Nederland. Bij veel ‘full-service’ makelaars zijn de kosten van de makelaar een courtage, terwijl bij internetmakelaars dit een vast bedrag is. Je kunt ook je woning zelf verkopen. Hierbij kun je in sommige gevallen een verkooppakket voor aanschaffen waarbij je je eigen woning kunt verkopen. Hier zijn verschillende diensten en websites voor zoals Funda, Huispedia en Jaap.nl.

Type verkoopmakelaar      Kosten inclusief btw
Verkoopmakelaar € 4300, –
Internetmakelaar € 2750, –
Zelf verkopen € 750, – à € 1250, –

Naast de makelaarskosten zijn er vrijwel geen kosten voor de verkoop van je huis. Natuurlijk moet je nog wel een verhuizer regelen of zelf je spullen verhuizen. Over het algemeen betaald de aankopende partij de notaris. Diegene mag om deze reden ook de notaris kiezen. 

Tip: Kijk niet alleen naar wat een makelaar kost, maar ook naar de kwaliteit van de makelaar. Want de makelaar kan zijn kosten snel terugverdienen.

Waarom verschillen de kosten van makelaars?

Wanneer je onderzoek gaat doen naar de courtages of kosten van verschillende makelaars, zul je snel ontdekken dat dit uiteenloopt. De hoogte van het courtage hangt van een aantal aspecten af, zoals:

  • De verschillende taken die de verkoopmakelaar uitvoert. Wanneer een makelaar alle werkzaamheden uit handen neemt zullen de kosten of het courtage van een makelaar hoger zijn dan wanneer je taken zelf ook uitvoert.
  • Op het moment dat een makelaar veel ervaring heeft met het verkopen van woningen in een bepaalde buurt dan weet de makelaar precies wat er in de buurt speelt. Deze ervaring kan ervoor zorgen dat jij een hogere verkoopprijs kan krijgen voor je huis, daarom zal die makelaar een hoger percentage vragen.
  • Sommige makelaars kiezen ervoor om veel woningen te verkopen. Zo heeft het kantoor veel continuïteit. Op deze manier kan de makelaar een lager courtage vragen, omdat de focus op veel verkopen ligt.

Bekijk hier een kort filmpje over verschillende tips van kosten van een verkoopmakelaar

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.6 klanttevredenheid
uit 20 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Icons/login Created with Sketch.
Diederik, Den-Haag

15 april 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Snelle en adequate service

Via de Juiste Makelaar ben ik in contact gekomen met een makelaar die de omgeving kent en al snel goede dienst wist te verlenen.

Icons/login Created with Sketch.
Pieter, Amsterdam

10 februari 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Goede match! Twee opties gehad en eentje heeft ons succesvol geholpen. Goede service!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

+

Wat doet Juiste Makelaar?

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

+

Hoe vergelijken jullie makelaars?

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

+

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.

+

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

+

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?
In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

+

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een verkoopmakelaar?

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,5 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

Meer weten over de kosten van een verkoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar rekent in veel gevallen een lagere makelaarsprovisie dan een verkoopmakelaar. De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent. Ook bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Vergelijk hier
NL