Wat zijn de kosten van een verkoopmakelaar? Is een makelaarscourtage normaal voor een verkoopmakelaar?

Ontdek hieronder de kosten om een huis te verkopen en vergelijk daarna alle verkoopmakelaars bij jou in de buurt

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Kosten van een verkoopmakelaar

De kosten voor het verkopen van een huis zijn over het algemeen hoog. De keuze voor een goede verkoopmakelaar hangt af van verschillende punten. Voor veel mensen is de hoogte van de makelaarskosten een belangrijk punt. Bijna alle makelaars werken met een courtage, dit is geen vast bedrag. Het makelaarscourtage is een percentage van de verkoopsom van je woning. De verkoopmakelaars werken niet allemaal met hetzelfde courtage. Dit hangt af van het woningsegment, de taken van de makelaar en uiteraard de service. 

Overzicht van makelaarskosten

Veel mensen vragen zich af wat een makelaar kost. Dit hangt van veel verschillende factoren af. Om een beeld te schetsen staat hieronder een overzicht van gemiddelde kosten van verschillende type verkoopmakelaars. Deze bedragen zijn gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde in Nederland. Bij veel traditionele makelaars zijn de kosten van de makelaar een courtage, terwijl bij internetmakelaars dit een vast bedrag is. Je kunt ook je woning zelf verkopen, hier zijn verschillende diensten en websites voor beschikbaar zoals Funda, Huispedia en Jaap.nl. 

Type verkoopmakelaar      Kosten inclusief btw
Verkoopmakelaar € 4300, –
Internetmakelaar € 2750, –
Zelf verkopen € 750, – à € 1250, –

Naast het courtage van de makelaar zijn er vrijwel geen kosten voor de verkoop van je huis. Je moet wel nog een verhuizer regelen of zelf verhuizen, om al je spullen uit het huis te halen. Over het algemeen betaald de aankopende partij de notaris. Diegene mag om deze reden ook de notaris kiezen. 

Tip: Kijk niet alleen naar wat een makelaar kost, maar ook hoe goed de makelaar is. De makelaar kan zijn vergoeding terugverdienen.

Waarom verschillen de courtages van makelaars?

Wanneer je onderzoek gaat doen naar de kosten van verschillende verkoopmakelaars, zul je snel ontdekken dat dit uiteenloopt. Het variërende courtage hangt van een aantal aspecten af:

  • De werkzaamheden die de verkoopmakelaar uitvoert. Wanneer een makelaar alles uit handen neemt zal het percentage hoger zijn dan wanneer je zelf ook taken uitvoert.
  • Als een makelaar veel ervaring heeft met het verkopen van huizen in een bepaalde buurt dan weet de makelaar precies wat er in de buurt speelt. Deze ervaring kan ervoor zorgen dat jij een hogere verkoopprijs kan krijgen voor je huis, daarom zal die makelaar een hoger percentage.
  • Sommige makelaars kiezen ervoor om veel woningen te verkopen. Zo heeft het kantoor veel continuïteit. Op deze manier kan de makelaar een lager courtage vragen, omdat de focus op veel verkopen ligt.

Bekijk hier een overzicht van de kosten van een verkoopmakelaar

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Ontvang jouw makelaars per mail

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.5 klanttevredenheid
uit 13 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Michiel

9/10 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Via Juiste Makelaar een goede makelaar gevonden, proces was makkelijk en snel te doorlopen, Door enkele vragen in te vullen kwam er een match uit die aansloot op mijn wensen.

Icons/login Created with Sketch.
Chanell

6/10 Voldoende

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Erg betrokken en behulpzaam.

Ik heb de contact met de makelaars als zeer prettig ervaren.

Icons/login Created with Sketch.
Peter

9/10 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Snelle en duidelijk bevestiging. Persoonlijke nazorg/follow-up.

Versterk je onderhandelingspositie met de Hypotheekbelofte

Er is veel concurrentie in de huizenmarkt. Hoe zorg je ervoor dat jouw bod wél wordt geaccepteerd? Het is voor verkopers en verkoopmakelaars een groot voordeel als je in het biedproces al kunt aantonen dat je de hypotheek rond kunt krijgen. Met het Hypotheekbelofterapport van Hypotheek Visie weet je nog zonder het adviestraject van een hypotheekadviseur hoeveel je kunt lenen. Dat maakt de kans groot dat de verkopende partij jouw bod gaat accepteren.

  • Snel een overzichtelijk rapport met jouw hypotheekmogelijkheden
  • Zekerheid van financiering met behulp van een expert van Hypotheek Visie
  • Sterke onderhandelingspositie tijdens de huizenjacht

Interesse in de hypotheekbelofte? Bekijk de hypotheekbelofte

 

Ga naar de Hypotheekbelofte

Vergelijk hier