Kosten ankoopmakedaar - Wat zijn de kosten die en welke kosten komen erbij kijken?

Ontdek wat de kosten zijn van een aankoopmakelaar en vergelijk ze direct in de buurt

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Wat doet een aankoopmakelaar?

In de huidige woningmarkt kan het geen overbodige luxe zijn om gebruik te van een aankoopmakelaar. Zij kunnen je helpen bij het zoeken van je droomwoningen en gaan dan mee naar de woning die jij wilt bezichtigingen. Mocht er een woning tussen zitten waar je een bod op wil uitbrengen, zal de aankoopmakelaar je adviseren over de koop en de onderhandelingen uitvoeren. Mocht het bod geaccepteerd worden, zullen zij je uiteraard tot aan de sleuteloverdracht van de woning bijstaan.

Wat kost een aankoopmakelaar?

De kosten die een aankoopmakelaar vraagt geurend de begeleiding bij de aankoop van een huis wordt vaak als courtage berekend. Gemiddeld rekenen aankoopmakelaars in Nederland rond 0.75 tot 1 procent van de aankoopsom, dit kan in de vorm van een percentage en een fixed fee. Bovendien kan het per aankoopmakelaar schelen of zij op een basis van no cure no pay intrekkingskosten of opstartkosten. In de huidige woningmarkt heerst er veel schaarste, waardoor het zomaar voor kan komen dat aankoopmakelaar, vaak mee moeten naar bezichtigingen. Ze willen zich vaak indekken met intrekkingskosten of opstartkosten, vandaar dat er tegenwoordig meer aankoopmakelaars zijn die hier gebruik van maken.

kosten aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar is los van de prestaties een kostbare uitgave. De voordelen van een aankoopmakelaar wegen voor veel mensen zwaarder dan de kosten. Daarnaast kan de makelaar een betere prijs voor je onderhandelen, het kan eveneens financieel positief zijn voor de aankoopmakelaar. Omdat je bonusprestaties op basis van aankoopsom met de makelaar kunt afspreken. Zo kan ieder positief uit de aankoop van de woning komen

Onverwachte kosten aankoopmakelaar

Voordat je in zee gaat met een aankoopmakelaar is het raadzaam om alle kosten goed te bespreken, tot aan de kleine lettertjes. Op het moment dat je de kosten met de aankoopmakelaar bespreekt, vraag om de prijzen inclusief btw en wat de voorwaarden zijn. Bespreek welke taken de aankoopmakelaar voor je kan uitvoeren. Zo voorkom je onverwachte kosten. Veel voorkomende extra kosten van een aankoopmakelaar zijn:

 • Extra betaling per bezichtiging
 • Opstartkosten bij het aangaan van de opdracht.
 • intrekkingskosten bij het intrekken van de opdracht
 • Extra kosten voor het opmaken van de koopovereenkomst.

Zoek naar een No-cure, no-pay aankoopmakelaar

Op het moment dat je je zoekopdracht bij de aankoopmakelaar intrekt kunnen hier kosten aan verbonden zijn. De aankoopmakelaar is tenslotte al bezig geweest om jouw perfecte huis te vinden. Informeer daarom bij de makelaar wat de intrekkingskosten zijn of dat de aankoopmakelaar no cure, no pay hanteert. In sommige gevallen vraagt een aankoopmakelaar opstartkosten. Terwijl het regelmatig voorkomt dat de intrekkingskosten de opstartkosten zijn. Ben je geïnteresseerd in een aankoopmakelaar die op basis van no cure no pay werkt? Vraag dat altijd in een vroeg stadium. Zo verspil je elkaars’ tijd niet.

Traditioneel versus internet aankoopmakelaar

Een internetmakelaar kent de buurt in de meeste gevallen niet goed, dit kan een nadeel zijn tenzij je zelf goed aanvullend onderzoek gedaan hebt. De internetmakelaar kan je wel goed helpen met administratieve taken en het onderhandelen. Zo bespaar je al veel tijd!

Voor een traditionele aankoopmakelaar betaal je in de meeste gevallen iets meer, maar deze heeft kennis van de buurt en kent de andere makelaars. Zo weet hij ook wat voor een onderhandelingstechnieken verschillende makelaars gebruiken en welke woningen erop de markt gaan komen in de buurt.

Kosten aankoopmakelaar aftrekbaar of niet?

Bij het aankopen van een huis zijn verschillende kosten wel aftrekbaar en andere niet. Hieronder staat een duidelijk overzicht welke kosten wel en welke niet aftrekbaar zijn. De kosten van de aankoopmakelaar zijn niet aftrekbaar, maar veel andere kosten wel. Heb je het afgelopen jaar je eerste huis gekocht? Dan is het verstandig om je belastingaangifte door een professional te laten doen. Vooral omdat je veel kosten hebt die fiscaal aftrekbaar zijn, wat je veel geld kan besparen. Op zoek naar een goede belastingadviseur? Maak dan een online afspraak bij Mijn Onlinebelastingadviseur.

Kosten wel aftrekbaar                     

Kosten niet aftrekbaar

 • Hypotheekadviseur
 • Notariskosten voor hypotheekakte
 • Kadastrale rechten voor hypotheekakte
 • Taxatiekosten
 • Kosten aanvraag NHG (Nationale Hypotheek Garantie)
 • Boeterente
 • Bouwrente
 • Kosten nieuwbouwdepot, verbouwingslening of verbouwingsdepot
 • Kosten aankoopmakelaar
 • Notariskosten voor de koopakte
 • Kosten van de verbouwing (tenzij rijksmonument, dan andere voorwaarden)
 • Aflossing van eigenwoningschuld
 • Kosten van bankgarantie voor betalen waarborgsom

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Wanneer je starter bent tussen de 18 en 35 jaar en voor het eerst een woning gaat kopen is het mogelijk om een woning aan te kopen met startersvrijstelling. Dit houdt in de je een woning kan kopen zonder de 2% overdrachtsbelasting. Dit is alleen wanneer je een woning verkrijgt onder de € 400.000. Wanneer bijvoorbeeld de koopprijs van een woning € 401.000. Is heb je geen recht op de vrijstelling.

Overige kosten huis kopen

De aankoopmakelaar kosten zijn niet de enige kosten die bij het aankopen van een huis. De “kosten koper” lopen flink op waardoor je naast de hypotheek goed gespaard moet hebben. In de onderstaande tabel staat een overzicht van gemiddelde kosten van verschillende diensten en belastingen bij het kopen van een huis.

Kosten van verschillende diensten                        

Kosten inclusief btw                            

Voorbeeld (aankoop woning € 300.000,-)

Overdrachtsbelasting (2% van koopsom) € 6000,-
Hypotheekadviseur € 2500,- € 2500,-
Aanvraag NHG 0,7% van koopsom € 2100,-
Notaris € 1000,- € 1000,-
Taxatie € 550,- € 550,-
Bouwkundige keuring € 375,- € 375,-
Verhuizer € 1250,- € 1250,-
Totaal Afhankelijk van koopsom € 13.775, –

 

Note: Ben je een starter tussen de 18 en 35 jaar en koop je voor het eerst een woning, dan vervalt de overdrachtsbelasting van 2%. Bij woningen boven € 400.000, – betaal je wel 2% overdrachtsbelasting.

Wil je één of meerdere van deze diensten afsluiten? Kijk op HuisAssist.nl zij kunnen van A-Z helpen bij de aankoop, met het vinden van de dienst.

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.7 klanttevredenheid
uit 24 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Gustavo, Diemen

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Makkelijk en snel

Ze vonden erg snel twee makelaars voor mij, daarna kon ik degene kiezen die ik graag wilde kiezen zonder dat er extra kosten bij kwamen.

Icons/login Created with Sketch.
Bassel Hafez , Zoetermeer

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Marcel is erg behulpzaam

Het was erg makkelijk voor mijn aankoopmakelaar om afspraken in te plannen voor bezichtigingen en zelfs goede biedingen!

Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

+

Wat doet Juiste Makelaar?

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

+

Hoe vergelijken jullie makelaars?

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

+

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.

+

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

+

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?
In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

+

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een verkoopmakelaar?

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,5 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

Meer weten over de kosten van een verkoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar rekent in veel gevallen een lagere makelaarsprovisie dan een verkoopmakelaar. De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent. Ook bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Vergelijk hier
NL