Wat zijn de kosten van een aankoopmakelaar? Is een courtage normaal voor een aankoopmakelaar?

Ontdek hier de kosten van een nieuw huis kopen en vergelijk daarna alle aankoopmakelaars bij jou in de buurt

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Aankoopmakelaar kosten

De kosten die een aankoopmakelaar vraagt om jou te begeleiden gedurende de aankoop van een huis wordt vaak als courtage berekend. Het courtage zijn een percentage van de aankoopsom van de woning. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van de diensten van een aankoopmakelaar. Dit komt mede door de oververhitte huizenmarkt in veel steden. Wanneer er veel geïnteresseerden zijn bij een woning komt het goed van pas als je een aankoopmakelaar hebt. 

Op het moment dat je de kosten met de aankoopmakelaar bespreekt, vraag om de prijzen inclusief btw. Bespreek welke taken de aankoopmakelaar voor je kan uitvoeren. Zo voorkom je onverwachte kosten. Vraag de aankoopmakelaar aan te geven wanneer er extra kosten bijkomen.

Tip: bespreek een prestatiebonus met de aankoopmakelaar. Wanneer de makelaar een lagere prijs dan de verkoopsom realiseert krijgt de makelaar een commissie op basis van het verschil.  

Overzicht kosten aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar is los van de prestaties een kostbare uitgave. De voordelen van een aankoopmakelaar wegen voor veel mensen zwaarder dan de kosten. Daarnaast kan de makelaar (vaak) een betere prijs voor je onderhandelen. Dit kan ook voor de makelaar interessant zijn wanneer je de makelaar beloond op basis van de prestaties. 

Kosten van aankoopmakelaar            Kosten inclusief btw
Aankoopmakelaar € 2200, –
Internet aankoopmakelaar € 500, – à € 1600, –
Zelf aankopen Gratis

Note: deze kosten zijn gebaseerd op het aankopen van een woning van € 300.000,-. Benieuwd naar het courtage van een verkoopmakelaar? Lees dan hier verder.

Daarnaast zijn er qua kosten van een aankoopmakelaar verschillende opties. Je kunt natuurlijk zelf een woning kopen dit kost je dan geen geld, maar wel veel tijd. Daarnaast ben je geen bekende van de verkoopmakelaars, terwijl een aankoopmakelaar vaak de verkoopmakelaars wel kent. Een ander pluspunt van een aankoopmakelaar is dat hij of zij ervaring heeft met het onderhandelen.

Een internetmakelaar kent de buurt in de meeste gevallen niet goed, dit kan een nadeel zijn tenzij je zelf goed aanvullend onderzoek gedaan hebt. De internetmakelaar kan je wel goed helpen met administratieve taken en het onderhandelen. Zo bespaar je al veel tijd! 

Voor een traditionele aankoopmakelaar betaal je in de meeste gevallen iets meer, maar deze heeft kennis van de buurt en kent de andere makelaars. Zo weet hij ook wat voor een onderhandelingstechnieken verschillende makelaars gebruiken. 

Overige kosten bij een huis kopen

De kosten van een aankoopmakelaar zijn niet de enige kosten die bij het aankopen van een huis. De “kosten koper” lopen flink op waardoor je naast de hypotheek goed gespaard moet hebben. In de onderstaande tabel staat een overzicht van gemiddelde kosten van verschillende diensten en belastingen bij het kopen van een huis.

Kosten van verschillende makelaars Kosten inclusief btw Voorbeeld (aankoop woning € 300.000,-)
Overdrachtsbelasting 2% van koopsom € 6000,-
Hypotheekadviseur € 2500,- € 2500,-
Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 0,7% van koopsom € 2100,-
Notaris € 1000,- € 1000,-
Taxatie € 450,- € 450,-
Bouwkundige keuring € 375,- € 375,-
Verhuizer € 1250,- € 1250,-
Totaal Afhankelijk van koopsom € 13.675,-

Aankoopmakelaar No Cure No Pay

Op het moment dat je je zoekopdracht bij de aankoopmakelaar intrekt kunnen hier kosten aan verbonden zijn. De aankoopmakelaar is tenslotte al bezig geweest om jouw perfecte huis te vinden. Informeer daarom bij de makelaar wat de intrekkingskosten zijn of dat de aankoopmakelaar no cure no pay hanteert. In sommige gevallen vraagt een aankoopmakelaar opstartkosten. Het komt regelmatig voor dat de intrekkingskosten de opstartkosten zijn. Ben je geïnteresseerd in een aankoopmakelaar die op basis van no cure no pay werkt, vraag dat altijd in een vroeg stadium. Zo verspil je elkaars tijd niet. 

Kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar of niet?

Bij het aankopen van een huis zijn verschillende kosten wel aftrekbaar en andere niet. Hieronder staat een duidelijk overzicht welke kosten wel en welke niet aftrekbaar zijn. De kosten van de aankoopmakelaar zijn niet aftrekbaar, maar veel andere kosten wel. Heb je het afgelopen jaar je eerste huis gekocht? Dan is het verstandig om je belastingaangifte door een professional te laten doen. Je hebt veel kosten die fiscaal aftrekbaar zijn, wat je veel geld kan besparen. Op zoek naar een goede belastingadviseur? Maak dan een online afspraak bij Mijn Onlinebelastingadviseur.

Kosten wel aftrekbaar Kosten niet aftrekbaar
 • Hypotheekadviseur
 • Notariskosten voor hypotheekakte
 • Kadastrale rechten voor hypotheekakte
 • Taxatiekosten
 • Kosten aanvraag NHG
 • Boeterente
 • Bouwrente
 • Kosten nieuwbouwdepot, verbouwingslening of verbouwingsdepot
 • Aankoopmakelaar
 • Notariskosten voor de koopakte
 • Kosten van de verbouwing (tenzij rijksmonument, dan andere voorwaarden)
 • Aflossing van eigenwoningschuld
 • Kosten van bankgarantie voor betalen waarborgsom

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Ontvang jouw makelaars per mail

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.5 klanttevredenheid
uit 13 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Michiel

9/10 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Via Juiste Makelaar een goede makelaar gevonden, proces was makkelijk en snel te doorlopen, Door enkele vragen in te vullen kwam er een match uit die aansloot op mijn wensen.

Icons/login Created with Sketch.
Chanell

6/10 Voldoende

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Erg betrokken en behulpzaam.

Ik heb de contact met de makelaars als zeer prettig ervaren.

Icons/login Created with Sketch.
Peter

9/10 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Snelle en duidelijk bevestiging. Persoonlijke nazorg/follow-up.

Versterk je onderhandelingspositie met de Hypotheekbelofte

Er is veel concurrentie in de huizenmarkt. Hoe zorg je ervoor dat jouw bod wél wordt geaccepteerd? Het is voor verkopers en verkoopmakelaars een groot voordeel als je in het biedproces al kunt aantonen dat je de hypotheek rond kunt krijgen. Met het Hypotheekbelofterapport van Hypotheek Visie weet je nog zonder het adviestraject van een hypotheekadviseur hoeveel je kunt lenen. Dat maakt de kans groot dat de verkopende partij jouw bod gaat accepteren.

 • Snel een overzichtelijk rapport met jouw hypotheekmogelijkheden
 • Zekerheid van financiering met behulp van een expert van Hypotheek Visie
 • Sterke onderhandelingspositie tijdens de huizenjacht

Interesse in de hypotheekbelofte? Bekijk de hypotheekbelofte

 

Ga naar de Hypotheekbelofte

Vergelijk hier