Huis verkopen na overlijden ouders, welke stappen moet je nemen?

Advies nodig bij de verkoop van het ouderlijk huis. Lees verder voor meer informatie.

Huizen vector Huizen vector

Advies nodig bij de volgende stappen

Als je hier terecht bent gekomen omdat een ouder is overleden, willen wij je natuurlijk condoleren. Het is hoogstwaarschijnlijk een tijd waarin er veel emoties loskomen, zullen er desalniettemin veel keuzes gemaakt moeten worden genomen. Toch is het een onvermijdelijk deel van het leven waarmee veel mensen te maken zullen krijgen. Daarom is het belangrijk alle opties te overwegen en de juiste keuzes te maken. Hoe verkoop je het huis na het overlijden van je ouders en wat zijn de mogelijkheden bij de verkoop van een huis voor het overlijden? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Verkoop van huis overleden ouders

Wanneer een ouder overlijdt, zal het huis wat hij of zij in bezit had overgaan in het bezit van een of meer van hun kinderen. Als er maar één erfgenaam is, zal de eigendomsoverdracht veel gemakkelijker verlopen dan wanneer er meerdere erfgenamen zijn, zoals broers en zussen, waarbij de overdracht meer werk kan meebrengen. Hierbij zal namelijk iedereen moeten worden gehoord en kunnen de meningen uiteenlopen. Er kunnen partijen zijn die het huis meteen willen verkopen, terwijl anderen het liever in de familie willen houden. Zo kan iemand zelf het huis willen overkopen van de andere nabestaanden. Elke beslissing heeft gevolgen en de term “erfbelasting” zal snel een rol spelen.

Wat is de erfbelasting?

De successierechten, erfenisrecht of erftaks, het is altijd een hot topic in de politiek. Wanneer je zelf met een erfenis te maken hebt, wil je dit natuurlijk zo goed mogelijk uitzoeken. Het is een directe belastingheffing die wordt geheven over de erfenis. Naast geld op de bank gaat het ook om de waarde van onroerend goed, hierbij zal het dus ook de waarde van het huis betreffen. Voor echtgenoten is er een hoge belastingvrije drempel, terwijl kinderen een veel lager bedrag hebben. Bij de berekening van de successierechten wordt uitgegaan van de WOZ-waarde van onroerend goed minus de hypotheekschuld op het onroerend goed.

Wanneer je besluit om deze woning zelf te gaan bewonen, te verhuren of leeg te laten staan heeft dit gevolgen voor je eigen inkomstenbelasting. Wanneer je het huis bewoont zal worden door een nabestaanden zal dit in box 1 vallen. Anders gaat het om box 3. De erfbelasting heeft een vrijstelling, daarna moet er 10 of 20 procent van het overige bedrag betaald worden.

Wanneer gaat de woning in de verkoop?

Wanneer een dierbare overlijdt, gaat helaas maar waar direct alles lopen. Het huis moet in de verkoop na overlijden, omdat de verkoop binnen 8 maanden na overlijden moet plaatsvinden. Na ongeveer een jaar daarna ontvang je de belastingaanslag van de overheid. Als het niet mogelijk is om het huis binnen de termijn van 8 maanden te verkopen, kun je een clementieverzoek (betalingsuitstel) indienen bij de Belastingdienst. Als je belastingaanslag lager is dan 50.000 euro, krijg je een jaar uitstel van betaling. Let wel op, je mag de hypotheekrente niet aftrekken, omdat de woning op papier niet van jouw is. Je betaald ook geen overdrachtsbelasting te betalen over het huis.

Woning verhuren na overlijden

Een andere optie wat te doen met het huis, is het te gaan verhuren. Op deze manier kun je de vaste lasten van de woning beter dekken, indien dit een probleem is. Als erfgenaam van een woning kun je de woning ook verhuren via een leegstandswetprocedure. Zo kun je de woning te koop aanbieden zonder woonbescherming voor de huurder. Dit geeft je de tijd om beslissingen te nemen over de toekomst van het huis. Je blijft wel verhuurder, wat natuurlijk ook weer de nodige verplichtingen met zich meebrengt, maar je kunt ook iemand inhuren die dit voor je regelt. Als je overweegt deze woning op een later tijdstip te verkopen, kan verhuur op korte termijn de financiële druk verlichten en alle betrokkenen de tijd geven hun opties te overwegen.

Huis verkopen van ouders voor overlijden

Het huis van je ouders verkopen na het overlijden is natuurlijk niet gemakkelijk. De andere mogelijkheid om het huis te verkopen terwijl een ouder nog leeft, is de andere optie. Sommige mensen willen er helemaal niet aan denken het op deze manier te doen, terwijl anderen het gemakkelijker vinden om samen met hun ouders tot een oplossing te komen. Als het huis nog op naam van een van beide ouders staat, kun je zelf een actieve rol spelen bij de verkoop van het huis in plaats van dit door je ouders te laten doen. Er zijn meerdere opties mogelijk om dit te regelen:

  • De eerste optie is om het huis te verkopen aan een van de kinderen en te verhuizen naar een appartement of bejaardentehuis. Helaas mag je op zo’n moment niet een ‘zacht’ prijsje vragen. Dit moet een realistische marktwaarde zijn. Het kind dat het huis koopt, zal dan overdrachtsbelasting moeten betalen. Het belastingtarief is op dit moment vrij laag, dus dit kan een goede mogelijkheid zijn wanneer de verkoop voor overlijden een optie is.
  • Het is ook mogelijk als ouder om zijn of haar huis te verkopen aan één van de kinderen en het terug te huren. De verhuurder kan geen lagere huur vragen omdat de huurder familie is. Er moet rekening worden gehouden met de huidige marktwaarde van de woning en met een geschat percentage om het huurbedrag te bepalen. Wanneer een ouder overlijdt, is er op deze manier geen erfbelasting verschuldigd.
  • De laatste mogelijkheid is om het huis schriftelijk te schenken. Dit heet “erkenning van schuld uit vrijgevigheid”. In dat geval blijft het in box 1 van de belasting van je ouders. Over het bedrag wordt elk jaar 6% rente berekend. Dit is een manier om vermogen over te dragen zonder erfbelasting te hoeven betalen.

Veel mensen zullen een het ouderlijk huis willen verkopen voor overlijden. Dit om de belastingdienst te slim af te zijn en zo geen erfbelasting te betalen. Echter zijn er diverse regels gemaakt, zodat hier niet zo gebruik van gemaakt kan worden. Zo bestaat er de successiewet en komen er diverse heffingen bij kijken. Zoek dit dus goed uit voordat je hiermee aan de slag gaat!

Wat is beneficiair aanvaarden?

Wanneer je een huis moet verkopen na overlijden van je ouders, wil je waarschijnlijk niet veel tijd besteden aan het uitzoeken van ingewikkelde constructies. Wanneer je een huis erft betekent het dat je de financiële verplichtingen aangaat die bij het eigendom van het huis horen. Denk hierbij aan een hypotheek. Wanneer je niet zeker weet of het erven van een huis geld kost of oplevert, kun je ervoor kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Op dat moment aanvaardt je de erfenis alleen wanneer het in je voordeel is. Waarom doet niet iedereen dat? Deze procedure duurt langer, waarbij je ook een verklaring moet indienen bij de rechtbank.

Is het mogelijk om een erfenis te weigeren?

Zou je diep in de schulden raken als je het huis van je ouders erft, of klinkt een familievete je ondraaglijk in de oren? Het huis verkopen na het overlijden van uw ouders is niet verplicht, je kunt de erfenis namelijk verwerpen. Dit betekent dat noch de schulden noch de baten van de erfenis worden uitgekeerd aan degene die de erfenis verwerpt. Iedere erfgenaam heeft dit recht.

Wil je direct op zoek naar een geschikte makelaar? Dan kunnen wij je direct matchen aan twee geschikte makelaars in de buurt. Dit is geheel gratis & vrijblijvend. Bekijk hier de vergelijk mogelijkheden van de makelaars.

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.7 klanttevredenheid
uit 25 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Gustavo, Diemen

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Makkelijk en snel

Ze vonden erg snel twee makelaars voor mij, daarna kon ik degene kiezen die ik graag wilde kiezen zonder dat er extra kosten bij kwamen.

Icons/login Created with Sketch.
Bassel Hafez , Zoetermeer

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Marcel is erg behulpzaam

Het was erg makkelijk voor mijn aankoopmakelaar om afspraken in te plannen voor bezichtigingen en zelfs goede biedingen!

Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

+

Wat doet Juiste Makelaar?

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

+

Hoe vergelijken jullie makelaars?

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

+

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?
In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

+

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

+

Wat is een normale courtage van een makelaar?

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,25 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

Meer weten over de kosten van een verkoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat kost een aankoopmakelaar?

De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van het aankoopbedrag. Bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

+

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

+

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.

Vergelijk hier