Huis verkopen belasting - wat komt hierbij kijken en waar moet je op letten?

Wat mag je met je overwaarde...

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Huis verkopen belasting

Wanneer je huis wil gaan verkopen en je een overwaarde hebt gecreëerd vraag je natuurlijk af, wat je daarmee moet en hoe het eigenlijk zit met belasting t.o.v. de overwaarde.  Als je gaat verkopen, kan het handig zijn om over het één ander alvast na te denken.

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de (resterende) hypotheek en de woningwaarde, alles daartussen in is overwaarde. Als dit bedrag negatief is, dan hebben we het over restschuld.

Wat mag je doen met de overwaarde?

Ja mag alles met de overwaarde doen, wat je maar wilt. Als maak je de winst wil opmaken, is er niemand die je daar tot verbiedt. Als je van plant bent om in de nabije toekomst een nieuwe woning te kopen, dan is het anders. De belastingdienst heeft een ‘bijleenregeling’, dan gebruik je naast de toekomstige hypotheek de overwaarde van je oude huis om een nieuw huis te kopen, dan mag je van de belastingdienst bij je belastingaangifte hypotheekrente aftrekken. Gebruik je de overwaarde niet bij de aankoop van een nieuwe woning, dan mag je geen gebruik maken van de hypotheekrente aftrek.

Wat is een bijleenregeling?

Als je binnen drie jaar een volgende woning, gaat kopen na verkoop. Krijg je al snel te maken met de bijleenregeling, je mag dan niet alle hypotheekrente aftrekken als je een nieuw huis koopt en de volledige aankoopsom laat financieren d.m.v. een hypotheek. De fiscus wil dat je uiteindelijk de overwaarde in je volgende woning gaat gebruiken.

Belasting en overwaarde.

In Nederland betalen we geen belasting over de winst van de woning, het kan dus voorkomen dat er in één keer een flink bedrag is vrijgekomen. Als je geen nieuwe woning hebt gekocht met de overwaarde van je woning hoef je pas belasting te betalen, wanneer de woning verkocht is. De kans bestaat dan ook dat de overwaarde, dus gelijk het vermogen in box 3 (sparen en beleggen) valt.

Welke kosten zijn aftrekbaar bij verkoop?

Niet aftrekbare kosten bij verkoop

 • Aftrekbare kosten bij verkoop
 • Kosten van Hypotheekadvies
 • Hypotheekakte
 • Royementskosten
 • Kosten aanvraag van NHG (Nationale Hypotheek Garantie)
 • Zelfgemaakte kosten voor afsluiten geldlening (bijv. telefoon en reiskosten)
 • Bemiddelingskosten, bijv. de courtage van de makelaar is niet aftrekbaar
 • Overdrachtsbelasting en btw
 • Notariskosten
 • Kosten van verbouwing en onderhoud,
 • Energielabel
 • Taxatiekosten

Belastingaangifte na verkoop woning

Als je woning overwaarde of restschuld heeft, dan heeft dit uiteindelijk ook invloed op belastingaangifte en wat je de belastingdienst schuld bent. Bij de jaarlijkse aangifte moet je de verkoop en aankoop apart aangeven. Bij verkoop geef je altijd de verkoopprijs door min de gemaakte verkoopkosten zoals eventuele makelaarskosten en het resterende hypotheekbedrag. Op deze manier geef je aan de belastingdienst de overwaarde of restschuld door.

Mocht je niet zeker zijn over je aangifte kan het handig zijn om hier met belastingadviseur naar te kijken, via mijnonlinebelastingadviseur kan je gemakkelijk een online afspraak inplannen met een adviseur.

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.6 klanttevredenheid
uit 20 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Icons/login Created with Sketch.
Diederik, Den-Haag

15 april 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Snelle en adequate service

Via de Juiste Makelaar ben ik in contact gekomen met een makelaar die de omgeving kent en al snel goede dienst wist te verlenen.

Icons/login Created with Sketch.
Pieter, Amsterdam

10 februari 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Goede match! Twee opties gehad en eentje heeft ons succesvol geholpen. Goede service!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

+

Wat doet Juiste Makelaar?

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

+

Hoe vergelijken jullie makelaars?

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

+

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.

+

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

+

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?
In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

+

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een verkoopmakelaar?

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,5 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

Meer weten over de kosten van een verkoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar rekent in veel gevallen een lagere makelaarsprovisie dan een verkoopmakelaar. De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent. Ook bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Vergelijk hier
NL