Huis verkopen & belasting, wat mag wel en wat niet?

Wat mag je met je overwaarde van de verkoop doen? Ontdek het!

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Huis verkopen belasting

Wanneer je je huis wilt gaan verkopen en je een overwaarde hebt op je woning, dan vraag je natuurlijk af wat je daarmee moet. Natuurlijk is een ander punt, je gaat je huis verkopen en komt daar belasting bij kijken? Hoe kijkt de belastingdienst hiernaar? Op het moment dat je gaat verkopen is het daarom verstandig te bepalen wat je met deze overwaarde gaat doen. Er zijn namelijk verschillende opties en verschillen wanneer je van het geld een nieuw huis koopt of wanneer je het geld voor andere dingen gebruikt.

Wat is de overwaarde?

De overwaarde van je huis is het verschil tussen de (resterende) hypotheek en de woningwaarde, alles daartussen in is overwaarde. Als dit bedrag negatief is, dan hebben we het over restschuld. In de huidige tijd hebben veel mensen een overwaarde. Wanneer je je huis verkoopt kun je de overwaarde gebruiken om in je nieuwe huis te stoppen. De overwaarde zorgt ervoor dat je minder financieel risico hebt wanneer de huizenprijzen dalen.

Wat mag je doen met de overwaarde?

Ja mag alles met de overwaarde doen, wat je zelf wilt. Al maak je de winst op, er is niemand die je het kan verbieden. Wanneer je van plan bent om in de nabije toekomst een nieuw huis te kopen is het anders. De belastingdienst heeft een ‘bijleenregeling’, dan gebruik je naast de toekomstige hypotheek de overwaarde van je oude huis om een nieuw huis te kopen, dan mag je van de belastingdienst bij je belastingaangifte hypotheekrente aftrekken. Gebruik je de overwaarde niet bij de aankoop van een nieuwe woning, dan mag je geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Hoeveel belasting betaal ik na de verkoop van mijn huis?

Als je binnen 3 jaar na de verkoop van je woning een volgende woning koopt, betekent dit dat je te maken krijgt met een aantal belastingregels voor het gebruik van de overwaarde. Deze regels worden ook wel de bijleenregeling genoemd.

Om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de bijleenregeling, is het belangrijk om te weten wanneer je geen recht meer hebt op renteaftrek. Dit is het geval wanneer je overwaarde niet wordt gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning.

Als je meer wilt weten over de bijleenregeling en hoe je ze kan toepassen, raden we het aan om contact op te nemen met een hypotheekadviseur.

Belasting en overwaarde

In Nederland betalen we geen belasting over de winst van de woning, het kan dus voorkomen dat er in één keer een flink bedrag is vrijgekomen. Als je geen nieuwe woning hebt gekocht met de overwaarde van je woning hoef je pas belasting te betalen, wanneer de woning verkocht is. De kans bestaat dan ook dat de overwaarde, dus gelijk het vermogen in box 3 (sparen en beleggen) valt.

Welke kosten zijn aftrekbaar bij verkoop?

Niet aftrekbare kosten bij verkoop

 • Aftrekbare kosten bij verkoop
 • Kosten van Hypotheekadvies
 • Hypotheekakte
 • Royementskosten
 • Kosten aanvraag van NHG (Nationale Hypotheek Garantie)
 • Zelfgemaakte kosten voor afsluiten geldlening (bijv. telefoon en reiskosten)
 • Bemiddelingskosten, bijv. de courtage van de makelaar is niet aftrekbaar
 • Overdrachtsbelasting en btw
 • Notariskosten
 • Kosten van verbouwing en onderhoud,
 • Energielabel
 • Taxatiekosten

Hypotheekvrije woning verkopen en belasting

Als je huiseigenaar heb je misschien wel eens gehoord van Wet Hillen? Het is een belastingregel die invloed kan hebben op uw hypotheekrenteaftrek en het eigen vermogen in je huis.

Als je woning volledig hypotheekvrij is, betaalt je geen hypotheekrente en dus ook geen hypotheekrenteaftrek. Omdat er geen hypotheekrenteaftrek is, komt de fiscus je halverwege tegemoet: het saldo van hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait wordt in je belastingaangifte tot nul gereduceerd door een extra aftrekpost. Dit is de aftrek voor geen of een beperkte eigenwoningschuld. Deze correctie staat ook wel bekend als de “Wet Hillen-correctie”.

Belastingaangifte na verkoop van je woning

Als je woning overwaarde of restschuld heeft, dan heeft dit uiteindelijk ook invloed op belastingaangifte en wat je de belastingdienst schuldig bent. Bij de jaarlijkse aangifte moet je de verkoop en aankoop apart aangeven. Bij verkoop geef je altijd de verkoopprijs door min de gemaakte verkoopkosten zoals eventuele makelaarskosten en het resterende hypotheekbedrag. Op deze manier geef je aan de belastingdienst de overwaarde of restschuld door.

Mocht je niet zeker zijn over je aangifte kan het handig zijn om hier met belastingadviseur naar te kijken, via mijnonlinebelastingadviseur kan je gemakkelijk een online afspraak inplannen met een adviseur.

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.7 klanttevredenheid
uit 25 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Gustavo, Diemen

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Makkelijk en snel

Ze vonden erg snel twee makelaars voor mij, daarna kon ik degene kiezen die ik graag wilde kiezen zonder dat er extra kosten bij kwamen.

Icons/login Created with Sketch.
Bassel Hafez , Zoetermeer

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Marcel is erg behulpzaam

Het was erg makkelijk voor mijn aankoopmakelaar om afspraken in te plannen voor bezichtigingen en zelfs goede biedingen!

Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over belasting & huis verkopen.

+

Hoeveel belasting betaal je bij verkoop huis?

Wanneer je je huis gaat verkopen, kan dit gevolgen hebben voor je hypotheek of lening. Het bedrag van de aftrekbare rente wordt daardoor hoger of lager.

Dit hangt af van de datum waarop je je woning verkoopt en de datum waarop je uw nieuwe huis betrekt.

+

Huis verkopen en vervolgens huren?

Als gelijk gaat huren en niet binnen 3 jaar na de verkoop van je woning een volgende woning koopt, krijg je te maken met een aantal belastingregels voor het gebruik van de overwaarde. Deze regels worden ook wel de bijleenregeling genoemd.

+

huis verkopen & emigreren belasting?

Als je woning verkoop en emigreert worden de inkomsten uit de woning in box 3 belast.

+

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

Vergelijk hier