De 9 beste tips om je huis te verkopen, inclusief gratis verkoopmakelaars vergelijken

Gebruik alle tips en vergelijk de beste verkoopmakelaars voor jouw situatie

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

9 Beste tips om je huis sneller te verkopen

Het verkopen kan je huis kan heel snel gaan, maar iedereen kent verhalen dat de verkoop van een woning lang duurt. Om lange verkoopperiode te voorkomen zijn er een aantal acties die je van te voren kunt ondernemen. Op deze manier is het mogelijk om je huis zo ‘verkoopklaar’ te maken als mogelijk!

Niet alleen zal het de verkooptijd versnellen, maar wellicht kun je door wat slimme trucs een hogere verkoopwaarde realiseren. Dus bespaar veel tijd en krijg meer geld voor je woning!

Tip 1. Doe de noodzakelijke reparaties

Om de kopers een goede indruk te geven is het belangrijk dat reparaties gedaan zijn. Dit gaat natuurlijk om de zichtbare reparaties, maar ook de reparaties die je minder snel ontdekt. Vergeet ook de kleine mankementen in je huis niet, zoals piepende deuren. De kijkers moeten zich niet gaan ergeren aan kleine dingen. Zo hou je meer geïnteresseerden over.

Tip 2. Voorkom geborgen gebreken

Mocht je huis al ouder zijn, laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren. De koper zal dit in de meeste gevallen ook doen. Op het moment dat een koper geborgen gebreken ontdekt, zal dit ten nadele komen voor jou tijdens de onderhandelingen. Dit kan van je verkoopsom afgaan, terwijl als je dit van te voren vermeld weet de koper ook waar diegene aan toe is. Punten die onder de verborgen gebreken vallen zijn:

  • Asbest en houtworm
  • Problemen met de fundering
  • Niet zichtbare scheuren in de vloer en/of muren
  • Verrotte dakconstructie
  • Vervuilde grond

Tip 3. Onderhoud de tuin goed

Een goed onderhouden tuin is essentieel in het beeld wat je wilt schetsen van je huis. Wanneer de tuin er top uitziet zijn veel kijkers enthousiaster. Wanneer de tuin er slecht onderhouden uitziet, kan niet iedereen hier doorheen kijken. Zo raak je potentiële kopers kwijt. Terwijl het een kleine moeite is om de tuin er goed onderhouden uit te laten zien. Je kunt bij het onderhouden van de tuin denken aan: tuinset schoonmaken, aangroei wegknippen, gras maaien, heg snoeien, onkruid wieden, laaghangende takken wegknippen en aanslag op tegels verwijderen.

Tip 4. Zorg voor frisse, lichte muren

Een frisse en lichte uitstraling binnen zorgt ervoor dat de ruimtes groter lijken. Veel mensen houden van een licht huis met veel lichtinval. Wanneer je alleen maar donkere muren hebt is dit niet goed zichtbaar voor geïnteresseerden. Heb je alleen maar donkere muren? Probeer dan in ieder geval een aantal muren te verven. Heb je een verouderde keuken? Dan kun je tegenwoordig eenvoudig zelf de kastjes schilderen waardoor de keuken er fris uitziet. Dit ziet er meteen aantrekkelijker uit. 

Tip 5. Doe prijsonderzoek op huizenwebsites 

Heb je nog geen vraagprijs in gedachten? Dan kun je voordat je met een verkoopmakelaar gaat praten alvast onderzoek doen. Kijk naar de huidige woningen die bij jou in de buurt te koop staan. Daarnaast kun je kijken welke woningen er recent verkocht zijn. Hierbij is het mogelijk om de verkoopsom te bekijken via het Kadaster. Op deze manier heb je alvast een idee van de vraagprijs. Kijk niet alleen op één huizensite, maar doe goed onderzoek. Zo ontdek je meer woningen die te koop staan of al verkocht zijn. 

Tip 6. Vraag een definitief energielabel aan

Een definitief energielabel is tegenwoordig verplicht om bij de verkoop van een huis aan te vragen. Vraag dit daarom op tijd aan. Voor het aanvragen van het definitieve energielabel kun je bij wijzigingen of verbeteringen aan je huis het bewijs toevoegen. Vervolgens kies je een erkend energielabel adviseur die alles met je in orde zal maken. Direct een Energielabel aanvragen, vraag dat aan via deze site

Tip 7. Zorg voor professionele foto’s

Het eerste wat mensen online zien van je woning zijn de foto’s. Het is daarom erg belangrijk om goede professionele foto’s te hebben. Ga daarom niet zelf aan de slag met het maken van foto’s. Schakel een professionele fotograaf in om deze foto’s te maken.

Zorg ervoor dat het huis opgeruimd is en zet een aantal leuke details neer, zoals mooie bloemen. Mooie foto’s vergroot de interesse online, waardoor je uiteindelijk meer bezichtigingen hebt. Onderschat dit niet! 

Tip 8. Verzamel bouwtekeningen en/of plattegronden

Verzamel alle bouwtekeningen en plattegronden die je nog hebt van het huis. Dit is handig om aan de kopende partij te geven. Daarnaast kan er bij de foto’s van je woning een plattegrond toegevoegd worden. 

Op het moment dat je geen definitief energielabel hebt bij de verkoop van de woning, riskeer je een boete van € 170,-. 

Tip 9. Ruim het huis op

Staan er bezichtigingen gepland? Ruim je huis dan zo goed mogelijk op. Mensen komen om te kijken naar de woning en niet hoeven niet te weten hoeveel jassen er hangen. Ruim zoveel mogelijk spullen netjes op. Pas daarna kun je een aantal leuke sfeervolle dingen neerzetten in het huis. Denk hierbij aan een mooi bloemenboeket of een opgevouwen deken op een stoel of bank. 

Bekijk hier nog een aantal andere tips om je huis snel te verkopen

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Ontvang jouw makelaars per mail

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.5 klanttevredenheid
uit 13 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Michiel

9/10 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Via Juiste Makelaar een goede makelaar gevonden, proces was makkelijk en snel te doorlopen, Door enkele vragen in te vullen kwam er een match uit die aansloot op mijn wensen.

Icons/login Created with Sketch.
Chanell

6/10 Voldoende

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Erg betrokken en behulpzaam.

Ik heb de contact met de makelaars als zeer prettig ervaren.

Icons/login Created with Sketch.
Peter

9/10 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Snelle en duidelijk bevestiging. Persoonlijke nazorg/follow-up.

Versterk je onderhandelingspositie met de Hypotheekbelofte

Er is veel concurrentie in de huizenmarkt. Hoe zorg je ervoor dat jouw bod wél wordt geaccepteerd? Het is voor verkopers en verkoopmakelaars een groot voordeel als je in het biedproces al kunt aantonen dat je de hypotheek rond kunt krijgen. Met het Hypotheekbelofterapport van Hypotheek Visie weet je nog zonder het adviestraject van een hypotheekadviseur hoeveel je kunt lenen. Dat maakt de kans groot dat de verkopende partij jouw bod gaat accepteren.

  • Snel een overzichtelijk rapport met jouw hypotheekmogelijkheden
  • Zekerheid van financiering met behulp van een expert van Hypotheek Visie
  • Sterke onderhandelingspositie tijdens de huizenjacht

Interesse in de hypotheekbelofte? Bekijk de hypotheekbelofte

 

Ga naar de Hypotheekbelofte

Vergelijk hier