Tips huis verkopen: De 9 beste tips om zo goed mogelijk een huis te verkopen

Ontdek alle tips om je huis te verkopen en de beste lokale verkoopmakelaar te vinden

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

9 Beste tips om je huis snel te verkopen

Het verkopen kan je huis kan heel snel gaan, maar iedereen kent verhalen dat de verkoop van een woning lang duurt of te weinig heeft opgeleverd. Om te zorgen voor een snelle verkoop zijn er een aantal tips om je huis snel of goed te verkopen. Op deze manier weet je zeker dat je huis ‘verkoop klaar’ is waarna je direct aan de slag kan met een goede makelaar om dit snel te verzorgen.

Uiteraard geven we niet alleen slimme tips om je huis snel verkopen, maar zo staan er ook handige tips tussen om de hoogste verkoopprijs te realiseren. Zo bespaar je veel tijd, maar krijg je óók nog meer voor je woning!

Verkoop tip 1. Repareer alle noodzakelijke dingen

Het is belangrijk om een zo goed mogelijke eerste indruk achter te laten. Om niet alleen op de foto’s maar ook in het echt op te vallen is het belangrijk dat reparaties gedaan zijn. Hierbij gaat het om de zichtbare reparaties, maar ook de reparaties die minder snel te ontdekken zijn. Wanneer potentiele kopers veel slordige reparaties zien haken deze sneller af dan wanneer alles er strak uitziet. Een simpele extra tip om je huis te verkopen: vergeet ook de kleine mankementen in je huis niet, zoals piepende deuren. Je wilt absoluut niet dat kijkers zicht gaan ergeren. Zo hou je meer geïnteresseerden over, waardoor je het huis sneller én voor een hogere verkoopprijs kunt verkopen.

Verkoop tip 2. Voorkom geborgen gebreken

Mocht je huis al ouder zijn, laat dan van tevoren een bouwtechnische keuring uitvoeren. Een koper zal dit in veel gevallen ook zelf laten uitvoeren, maar wanneer je eerder deze gebreken ontdekt kan je dit laten maken of je verkoopstrategie hierop aanpassen. Op het moment dat een koper zelf geborgen gebreken ontdekt, zal dit voor jou ten nadele komen tijdens de onderhandelingen. Het kan voorkomen dat dit van de verkoopsom afgaat. Terwijl wanneer je dit van tevoren vermeld hebt, weet de koper ook waar diegene aan toe is.
Punten die onder de verborgen gebreken vallen zijn:

 • Asbest en houtworm
 • Problemen met de fundering
 • Niet zichtbare scheuren in de vloer en/of muren
 • Verrotte dakconstructie
 • Vervuilde grond

Verkoop tip 3. Onderhoud de tuin goed

Wanneer je een uitstekend beeld van je huis wilt schetsen, is het van essentieel belang om een goed onderhouden tuin te hebben. Wanneer de tuin er piekfijn uitziet zijn veel ‘online’ kijkers enthousiaster. Want vergeet niet dat je hier zelf wel doorheen kunt kijken, maar niet iedereen kan hier doorheen kijken. Zo raak je op dat moment al de potentiële kopers kwijt. Terwijl het een kleine moeite is om de tuin er goed onderhouden uit te laten zien.
Je kunt bij het onderhouden van de tuin denken aan:

 • Tuinset schoonmaken
 • Aangroei wegknippen
 • Grasmaaien
 • Heg snoeien
 • Onkruid wieden
 • Laaghangende takken wegknippen
 • Aanslag op tegels verwijderen.

Verkoop tip 4. Zorg voor frisse, lichte muren

Een frisse en lichte uitstraling in je huis zorgt ervoor dat de ruimtes groter lijken. Veel mensen houden van een licht huis met veel lichtinval. Wanneer je alleen maar donkere muren hebt is dit niet goed zichtbaar. Heb je alleen maar donkere muren? Probeer dan in ieder geval een aantal muren lichter te verven.
Heb je een verouderde of hele donkere keuken? Dan kun je tegenwoordig heel eenvoudig zelf de keukenkastjes schilderen waardoor de keuken er fris uitziet. Dit ziet er meteen aantrekkelijker uit op de foto’s. Deze tip om je huis te verkopen zorgt niet voor een hogere verkoopprijs, maar wel dat potentiele geïnteresseerden eerder bij je huis komen kijken. Dit kan wel zorgen voor een snellere verkoop, maar ook meer biedingen!

Verkoop tip 5. Doe prijsonderzoek op huizenwebsites voor een realistische verkoopprijs

Heb je nog geen vraagprijs in gedachten? Dan kun je voordat je met een verkoopmakelaar gaat praten alvast onderzoek doen. Kijk naar de huidige woningen die bij jou in de buurt te koop staan. Daarnaast kun je kijken welke woningen er recent verkocht zijn. Hierbij is het mogelijk om de verkoopsom te bekijken via het Kadaster. Op deze manier heb je alvast een idee van de vraagprijs. Kijk niet alleen op één huizensite, maar doe goed onderzoek. Zo ontdek je meer woningen die te koop staan of al verkocht zijn.

Verkoop tip 6. Vraag een definitief energielabel aan

Een definitief energielabel is tegenwoordig verplicht om bij de verkoop van een huis aan te vragen. Vraag dit daarom op tijd aan. Tegenwoordig moet een adviseur langskomen om jouw woning op te nemen. Nadat er een rapport is opgemaakt zal je je uiteindelijke energielabel ontvangen. Helaas is dit tegenwoordig verplicht! Direct een energielabel aanvragen? Vraag dat aan via deze site. Op het moment dat je geen definitief energielabel hebt bij de verkoop van de woning riskeer je een flinke boete.

Verkoop tip 7. Zorg voor professionele foto’s om meer geïnteresseerden te trekken

Een van de meest bepalende tips om je huis goed te verkopen. Want het eerste wat mensen online zien zijn de foto’s van jouw huis. Het is daarom erg belangrijk om goede professionele foto’s te hebben. Ga daarom vooral niet zelf aan de slag met het maken van deze foto’s. Schakel een professionele fotograaf in, over het algemeen verzorgd de makelaar dit om je huis zo goed mogelijk te presenteren.

Zorg ervoor dat het huis opgeruimd is en zet een aantal leuke details neer, zoals mooie bloemen. Mooie foto’s vergroot de interesse online, waardoor je uiteindelijk meer bezichtigingen hebt. Zo zorgt een goede eerste foto’s voor maar liefst 150% meer geïnteresseerden in een huis, onderschat dit niet!

Verkoop tip 8. Verzamel bouwtekeningen en/of plattegronden

Verzamel alle bouwtekeningen en plattegronden die je nog hebt van het huis. Dit is handig om aan de kopende partij te geven. Daarnaast kan er bij de foto’s van je woning een plattegrond toegevoegd worden. Deze tip lijkt niet zo relevant om je huis te verkopen, maar het komt een stuk professioneler over. Wanneer er verschillende partijen interesse hebben kun je alles direct aanleveren. Dit geeft de kopende partij meer vertrouwen.

Verkoop tip 9. Ruim het huis op

Staan er bezichtigingen gepland? Ruim je huis dan zo goed mogelijk op. Mensen komen om te kijken naar de woning en hoeven niet te weten hoeveel jassen er hangen. Ruim alle spullen netjes op. Zet pas daarna een aantal leuke sfeervolle dingen neer in je huis. Denk hierbij aan een mooi bloemenboeket of een opgevouwen deken op een stoel of bank.

Ga jij na deze 9 beste tips huis verkopen, een nieuw huis kopen? Lees dan hier meer over de tips voor het aankopen van je nieuwe huis!

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.7 klanttevredenheid
uit 24 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Gustavo, Diemen

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Makkelijk en snel

Ze vonden erg snel twee makelaars voor mij, daarna kon ik degene kiezen die ik graag wilde kiezen zonder dat er extra kosten bij kwamen.

Icons/login Created with Sketch.
Bassel Hafez , Zoetermeer

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Marcel is erg behulpzaam

Het was erg makkelijk voor mijn aankoopmakelaar om afspraken in te plannen voor bezichtigingen en zelfs goede biedingen!

Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

+

Wat doet Juiste Makelaar?

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

+

Hoe vergelijken jullie makelaars?

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

+

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.

+

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

+

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?
In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

+

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een verkoopmakelaar?

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,5 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

Meer weten over de kosten van een verkoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar rekent in veel gevallen een lagere makelaarsprovisie dan een verkoopmakelaar. De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent. Ook bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Vergelijk hier
NL