Tips huis verkopen: De 9 beste tips om dit snel te regelen, inclusief gratis verkoopmakelaars vergelijken

Ontdek alle tips om je huis te verkopen en vergelijk lokale verkoopmakelaars

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

9 Beste tips om je huis sneller te verkopen

Het verkopen kan je huis kan heel snel gaan, maar iedereen kent verhalen dat de verkoop van een woning lang duurt. Om lange verkoopperiode te voorkomen zijn er een aantal acties die je van te voren kunt ondernemen. Op deze manier is het mogelijk om je huis zo ‘verkoopklaar’ te maken als mogelijk!

Niet alleen zal het de verkooptijd versnellen, maar wellicht kun je door wat slimme trucs een hogere verkoopwaarde realiseren. Dus bespaar veel tijd en krijg meer geld voor je woning!

Tip 1. Doe de noodzakelijke reparaties

Om de kopers een goede indruk te geven is het belangrijk dat reparaties gedaan zijn. Dit gaat natuurlijk om de zichtbare reparaties, maar ook de reparaties die je minder snel ontdekt. Vergeet ook de kleine mankementen in je huis niet, zoals piepende deuren. De kijkers moeten zich niet gaan ergeren aan kleine dingen. Zo hou je meer geïnteresseerden over en kun je je huis sneller en met een hogere verkoopprijs verkopen. 

Tip 2. Voorkom geborgen gebreken

Mocht je huis al ouder zijn, laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren. De koper zal dit in de meeste gevallen ook doen. Op het moment dat een koper geborgen gebreken ontdekt, zal dit ten nadele komen voor jou tijdens de onderhandelingen. Dit kan van je verkoopsom afgaan, terwijl als je dit van te voren vermeld weet de koper ook waar diegene aan toe is. Punten die onder de verborgen gebreken vallen zijn:

  • Asbest en houtworm
  • Problemen met de fundering
  • Niet zichtbare scheuren in de vloer en/of muren
  • Verrotte dakconstructie
  • Vervuilde grond

Tip 3. Onderhoud de tuin goed

Een goed onderhouden tuin is essentieel in het beeld wat je wilt schetsen van je huis. Wanneer de tuin er top uitziet zijn veel kijkers enthousiaster. Wanneer de tuin er slecht onderhouden uitziet, kan niet iedereen hier doorheen kijken. Zo raak je potentiële kopers kwijt. Terwijl het een kleine moeite is om de tuin er goed onderhouden uit te laten zien. Je kunt bij het onderhouden van de tuin denken aan: tuinset schoonmaken, aangroei wegknippen, gras maaien, heg snoeien, onkruid wieden, laaghangende takken wegknippen en aanslag op tegels verwijderen.

Tip 4. Zorg voor frisse, lichte muren

Een frisse en lichte uitstraling binnen zorgt ervoor dat de ruimtes groter lijken. Veel mensen houden van een licht huis met veel lichtinval. Wanneer je alleen maar donkere muren hebt is dit niet goed zichtbaar voor geïnteresseerden. Heb je alleen maar donkere muren? Probeer dan in ieder geval een aantal muren te verven. Heb je een verouderde keuken? Dan kun je tegenwoordig eenvoudig zelf de kastjes schilderen waardoor de keuken er fris uitziet. Dit ziet er meteen aantrekkelijker uit. 

Tip 5. Doe prijsonderzoek op huizenwebsites voor een realistische verkoopprijs

Heb je nog geen vraagprijs in gedachten? Dan kun je voordat je met een verkoopmakelaar gaat praten alvast onderzoek doen. Kijk naar de huidige woningen die bij jou in de buurt te koop staan. Daarnaast kun je kijken welke woningen er recent verkocht zijn. Hierbij is het mogelijk om de verkoopsom te bekijken via het Kadaster. Op deze manier heb je alvast een idee van de vraagprijs. Kijk niet alleen op één huizensite, maar doe goed onderzoek. Zo ontdek je meer woningen die te koop staan of al verkocht zijn. 

Tip 6. Vraag een definitief energielabel aan

Een definitief energielabel is tegenwoordig verplicht om bij de verkoop van een huis aan te vragen. Vraag dit daarom op tijd aan. Voor het aanvragen van het definitieve energielabel kun je bij wijzigingen of verbeteringen aan je huis het bewijs toevoegen. Vervolgens kies je een erkend energielabel adviseur die alles met je in orde zal maken. Direct een Energielabel aanvragen? Vraag dat aan via deze site

Op het moment dat je geen definitief energielabel hebt bij de verkoop van de woning, riskeer je een boete van € 170,-. 

Tip 7. Zorg voor professionele foto’s om meer geinteresseerden te trekken

Een van de meest bepalende tips om je huis te verkopen. Want het eerste wat mensen zien wanneer ze je woning online bekijken zijn de foto’s. Het is daarom erg belangrijk om goede professionele foto’s te hebben. Ga daarom niet zelf aan de slag met het maken van foto’s. Schakel een professionele fotograaf in om deze foto’s te maken.

Zorg ervoor dat het huis opgeruimd is en zet een aantal leuke details neer, zoals mooie bloemen. Mooie foto’s vergroot de interesse online, waardoor je uiteindelijk meer bezichtigingen hebt. Onderschat dit niet! 

Tip 8. Verzamel bouwtekeningen en/of plattegronden

Verzamel alle bouwtekeningen en plattegronden die je nog hebt van het huis. Dit is handig om aan de kopende partij te geven. Daarnaast kan er bij de foto’s van je woning een plattegrond toegevoegd worden. Deze tip lijkt niet zo relevant om je huis te verkopen, maar het komt een stuk professioneler over. Wanneer er verschillende partijen interesse hebben kun je alles direct aanleveren. Dit geeft de kopende partij meer vertrouwen.

Tip 9. Ruim het huis op

Staan er bezichtigingen gepland? Ruim je huis dan zo goed mogelijk op. Mensen komen om te kijken naar de woning en niet hoeven niet te weten hoeveel jassen er hangen. Ruim zoveel mogelijk spullen netjes op. Pas daarna kun je een aantal leuke sfeervolle dingen neerzetten in het huis. Denk hierbij aan een mooi bloemenboeket of een opgevouwen deken op een stoel of bank. 

Ga jij na deze 9 tips over je huis succesvol verkopen een nieuw huis kopen? Lees dan hier meer over de tips voor het aankopen van je nieuwe huis!

Bekijk hier nog een aantal andere tips om je huis nog sneller te verkopen

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.6 klanttevredenheid
uit 20 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Icons/login Created with Sketch.
Diederik, Den-Haag

15 april 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Snelle en adequate service

Via de Juiste Makelaar ben ik in contact gekomen met een makelaar die de omgeving kent en al snel goede dienst wist te verlenen.

Icons/login Created with Sketch.
Pieter, Amsterdam

10 februari 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Goede match! Twee opties gehad en eentje heeft ons succesvol geholpen. Goede service!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

+

Wat doet Juiste Makelaar?

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

+

Hoe vergelijken jullie makelaars?

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

+

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.

+

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

+

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?
In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

+

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een verkoopmakelaar?

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,5 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

Meer weten over de kosten van een verkoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat is zijn normale makelaarskosten van een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar rekent in veel gevallen een lagere makelaarsprovisie dan een verkoopmakelaar. De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent. Ook bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Vergelijk hier
NL