Wat weet je over een makelaar?

Regelmatig wordt makelaars een imago van ‘het snelle (lees: onbetrouwbare) type’ toegedicht. Hierdoor wordt het algehele vertrouwen in makelaars in Nederland geschaad. Of je nu een huis wilt kopen, verkopen je komt vrijwel altijd in contact met een makelaar. 

Maar wat doet een makelaar voor jou? Wat kun je verwachten van de makelaar en hoe kies je een makelaar? Ontdek het in een kort overzicht.

Wat doet een makelaar?
Huis Verkopen? Wat doet de verkoopmakelaar?

Je wilt je huis verkopen, wat doet een verkoopmakelaar voor je?

De makelaar kan de verkoop begeleiden van A tot Z. Hierbij wordt je als huiseigenaar ‘ontzorgd’ en hoef je vrijwel niks te doen. Het is ook mogelijk om bepaalde taken zelf uit te voeren. Bespreek dit van tevoren met de makelaar, waarbij je overeenkomt wat de verkoopmakelaar voor je zal doen en wat je doet. Hieronder staat een kort overzicht van de taken die de makelaar meestal oppakt:

 • De makelaar stelt de vraagprijs vast
 • Er wordt een verkoopstrategie voorgelegd
 • Het makelaarskantoor zoekt actief naar potentiële kopers
 • Bezichtigingen worden verzorgd
 • Voert onderhandelingen met de aankopende partij
 • Stelt de koopakte op (dit kan verschillen per gemeente). 
 • Regelt notariële zaken en eventuele juridische bijkomstigheden

Liever een uitgebreidere omschrijving wat de taken van de verkoopmakelaar zijn? Lees hier verder.

Een huis kopen, wat doet een aankoopmakelaar?

Niet alleen tijdens het verkopen van je huis is een makelaar goed om gebruik van te maken. Tegenwoordig is bij het aankopen van een huis een aankoopmakelaar steeds normaler. Dit komt mede door het huidige woningtekort. Er zijn veel geïnteresseerden in het huis wat het steeds moeilijker maakt om een huis aan te kopen. Maar waar kan de aankoopmakelaar je mee helpen? Hieronder een kort overzicht wat een makelaar doet en wat zij uit handen kunnen nemen:

 • Stelt een zoekprofiel op
 • Zoekt naar geschikte woningen
 • Gaat eventueel mee met bezichtigingen
 • Realistische waardebepaling van het huis voor het uitbrengen van een bod
 • Zoekt relevante informatie over een interessant huis
 • Voert onderhandelingen met de verkoopmakelaar
 • Controleert de koopovereenkomst

Liever een uitgebreid overzicht wat de taken van een aankoopmakelaar zijn? Lees hier verder.

Makelaars vergelijken is een belangrijk punt bij het kiezen van een makelaar

Hoe vergelijk je de verschillende makelaars?

Een huis kopen of verkopen is een zeer belangrijke beslissing: je doet het meestal één of hooguit een paar keer in je leven. Het is daarom essentieel om de juiste makelaar te kiezen. Een aantal afwegingen adviseren wij je bij die keuze mee te nemen:

 • Heb je een goed gevoel bij deze makelaar?
 • Laat de makelaar zien dat hij of zij kennis van zaken heeft? 
 • Heeft de makelaar een erkende makelaar opleiding genoten?
 • Hoe actief is de makelaar ook op gebied van social media en de promotie van zijn of haar objecten?
 • Bij verkopen: Hoe en waar presenteert hij/zij de woning?
 • Kent de makelaar de plaats of buurt?

Wil je meer tips hoe je de meest geschikte makelaar kiest. Klik dan op een van de onderstaande onderwerpen. Je kunt een hoop kosten besparen door goed geïnformeerd te zijn. Mis het daarom niet! 

Kosten verkoopmakelaar Costs of a buying agent
Tips huis verkopen Tips huis kopen
Verkoopmakelaars vergelijken    Aankoopmakelaars vergelijken

Juiste Makelaar werkt met makelaar brancheverenigingen

Wij vinden het erg belangrijk dat wanneer je een huis koopt of verkoopt je een betrouwbare makelaar inschakelt. Omdat wij alleen met makelaars werken die zijn aangesloten bij een branchevereniging, kunnen wij de kwaliteit van de makelaar garanderen. In Nederland zijn er drie brancheverenigingen voor makelaars. Alle drie controleren zij de bij hen aangesloten makelaars op deskundigheid, betrouwbaarheid en zekerheid.

Over NVM

De NVM is de grootste brancheorganisatie voor makelaars van Nederland. De NVM ondersteunt zowel de makelaar als de consument. Daarnaast maken zij zich als organisatie sterk voor belangenbehartiging van de makelaars in Nederland, bijvoorbeeld waar het wet- en regelgeving betreft. De NVM heeft verschillende afdelingen waardoor zij zijn opgedeeld is in verschillende regio’s. Een voorbeeld hiervan is de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) in Amsterdam. Iedere afdeling binnen de NVM moet zich houden aan de regels die zijn gesteld door de NVM. Sommige afdelingen maken onderscheidt door gebruik te maken van kwaliteitslabels zoals “Nieuwbouw Specialist” of “Erfpacht Deskundige”.

Juiste Makelaar werkt samen met branchevereniging NVM
Juiste Makelaar werkt met Branchevereniging VBO

Over VBO Makelaar

De Vereniging Bemiddeling Onroerend (VBO) goed richt zich niet alleen op makelaars maar ook op de consument. Op de website van de VBO wordt het aanbod van alle VBO Makelaars getoond. De kerntaak van de VBO echter, blijft het behartigen van de belangen van bij hen aangesloten makelaars. De organisatie heeft de reputatie van een innovatieve en klantgerichte organisatie met heldere adviezen. De volgende vijf kernwaarden staan centraal voor de VBO Makelaar: deskundigheid, open houding, integriteit, initiatief bij aanpak van actuele vraagstukken en innovatieve oplossingen in de vastgoedmarkt.   

Over VastgoedPro

VastgoedPro is een beroepsvereniging die niet rechtstreeks communiceert met de consument. Deze branchevereniging is er specifiek ter ondersteuning en begeleiding van verschillende beroepsgroepen in de vastgoedsector. VastgoedPro is ontstaan uit een fusie in 2009 om de kwaliteit te bewaken, de belangen te behartigen en deskundigheid bevorderen. De fusie is ontstaan vanuit de Landelijke Makelaars Verenging (LMV) en Register van Vastgoed Taxateur (RVT). Ondanks dat VastgoedPro relatief jong bestaat, heeft de vereniging meer dan 25 jaar ervaring vanuit de eerdere twee beroepsverenigingen.

Juiste Makelaar werkt samen met makelaars van Branchevereniging VastgoedPro

How does it work?

1
Start eerst met de check via de rode button

Select your preferences

Click on the red button and select your preferences.

2
2 makelaars

Ontvang jouw makelaars per mail

We select the number of agents that fit your needs.

3
De makelaars nemen contact op

Agents get in touch

The selected real estate agents will contact you without any obligation.

4
Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

You choose the right agent

Finally, you choose the agent that suits you best!

Compare now
EN