Wil jij je huis in de verkoop? Vergelijk dan eerst makelaars om de beste makelaar te kiezen

Doe nu de gratis check en op basis van jouw voorkeuren brengen wij je in contact met de beste makelaars voor jou!

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Hoe verkoop jij je huis?

Wil je je huis te koop zetten, maar weet je nog niet met welke makelaar je samen wilt werken? Wij vergelijken makelaars voor jou, waardoor je gratis en snel in contact komt met de beste makelaars voor jou. Zo verkoop je je huis snel en voor de juiste prijs.

Bij Juiste Makelaar werken wij alleen met makelaars die gedreven en proactief zijn. De makelaars nemen snel contact op nadat beste makelaar voor jou zijn geselecteerd. Dit is de snelste manier om in contact te komen met makelaars die bij jou passen op basis van jouw voorkeuren. Vervolgens is het aan jou om je favoriete makelaar te kiezen.

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: “Wil je liever een goedkope makelaar of juist een die meer ervaring heeft?”. Deze keuze kan een ingewikkelde keuze zijn, maar kan veel invloed hebben op de uitkomst van de verkoop van je huis. Wij leggen hieronder de verschillen tussen een goedkope makelaar en een ervaren makelaar uit:

Optie 1: Verkoop je huis met een goedkopere makelaar

Wanneer je voor een relatief goedkopere makelaar kiest zijn de totale kosten die je moet betalen aan de makelaar lager dan bij een ervaren makelaar. Het risico wanneer je voor een goedkopere makelaar gaat is dat de kwaliteit minder is. Hierbij kan je denken aan minder professionele foto’s of geen totaalpakket. Het is erg belangrijk dat je controleert wat er in het pakket zit wat de makelaar aanbiedt. Lees hieronder meer informatie over het vergelijken van makelaars.

Optie 2: Verkoop je huis met een ervaren makelaar

Op het moment dat je voor een makelaar met ervaring kiest is dit over het algemeen duurder dan een goedkope makelaar. Het voordeel kan zijn dat de makelaar de buurt beter kent, waardoor diegene weet wat er speelt. Daarnaast kan je volledige service van de makelaar verwachten. Ondanks dat het verkooppercentage hoger is, is de algemene verwachting ook dat het huis voor een hogere prijs verkocht kan worden. Om deze reden ga je er niet altijd financieel op achteruit.

Weet jij wat voor een type makelaar jij nodig hebt? Vergelijk dan nu makelaars via Juiste Makelaar.

Checklist voor de verkoop van je huis

Op het moment dat je je huis gaat verkopen kan je van tevoren al kijken wat je kan doen om de beste verkoopprijs voor je huis te krijgen. Het beste is als je dit doet voordat er makelaars langskomen voor een vrijblijvend gesprek. Achteraf kan je hier veel tijd mee besparen. De volgende punten zijn simpel en snel na te lopen om daarna op te lossen:

 • Zorg ervoor dat noodzakelijke reparaties gedaan zijn.
 • Los kleine mankementen op.
 • De tuin ziet er onderhouden uit.
 • Denk na over een vraagprijs en wat de ondergrens is.
 • Vraag een definitief energielabel aan via Energielabel voor Woningen
 • Zoek de meest recente WOZ-waarde op via WOZ-waarde Loket
 • Zoek naar de bouwtekeningen of plattegronden van je huis.

Waar je op moet letten tijdens kosten vergelijken van makelaars

De kosten van verschillende makelaars lopen sterk uiteen. Iedere makelaar berekend de kosten op zijn eigen manier. Het is daarom verstandig wanneer je makelaars gaat vergelijken dat je hetzelfde met elkaar vergelijkt. Zo maak je de keuze voor de makelaar het eenvoudigst. Met de volgende punten kan je de kosten van makelaars vergelijken:

 • Allereerst wat is het verkooppercentage wat de makelaar vraagt?
 • Wat krijg je voor deze prijs? Controleer of er bijkomende kosten zijn zoals bij een Open-Huis, milieu-informatie, brochures, advertentiekosten of een bouwkundig rapport.
 • Wanneer moet je betalen? Het verschilt per makelaar wanneer je moet betalen. Het kan voorkomen dat je al gedurende het verkoopproces een percentage moet betalen. Ga na wat je betaalt op het moment dat de verkoop is afgerond of wanneer het niet lukt.
 • Is het bedrag inclusief of exclusief btw, dit kan verschillen per makelaar. Wees dus zeker dat je dezelfde kosten vergelijkt.
 • Zijn er intrekkingskosten die je moet betalen wanneer je het huis uit de verkoop laat halen?

Hoe verkoop je je huis snel?

Op het moment dat jij je huis snel wilt verkopen zijn er een twee manieren om dit te doen. Het is verstandig om deze opties voor jezelf af te wegen. Een huis snel verkopen is meestal niet gunstig voor de verkoopprijs.

De eerste optie die je kan overwegen is je huis laten taxeren en ‘ruim’ onder deze prijs te koop zetten. Een tweede optie is om te kiezen voor een meer ervaren makelaar. Hierbij moet je aan de makelaars die je vergelijkt aangeven dat je je huis snel wilt verkopen. De verschillende makelaars zullen allen hun verkoopstrategie uitleggen. Vervolgens kies jij de makelaar waarvan jij denkt dat je huis het snelst verkocht is.

Naast de twee verkoopopties zijn er een aantal tips hoe jij je huis snel kan verkopen. Allereerst zorg ervoor dat je alle opties op Funda hebt ingevuld inclusief 360 graden foto’s, een plattegrond en een video. Hoe completer beeld mensen bij je huis hebben hoe hoger je huis staat op Funda. Daarnaast deel je huis via sociale media en spreek deadlines met de makelaar af zodat alles op basis van jouw verwachtingen gaat.

Stappenplan voor de verkoop van je huis

Hierbij leggen wij de stappen uit om je huis succesvol te verkopen. De gedachten van het verkopen van je huis kan een stressvolle gedachte zijn, zeker als je van plan bent een ander huis te kopen. De beslissingen die je gedurende het verkoopproces maakt kunnen je veel geld kosten of juist besparen. Hieronder lees je de stappen om de verkoop zo goed mogelijk te laten verlopen.

1. Moet je je huis wel verkopen?

 • Is de verkoop van je huis volgens jou echt nodig? In sommige gevallen is het verstandiger om je huis uit te bouwen. Verhuiskosten zijn over het algemeen hoog waardoor je veel kosten zou besparen als je je huidige huis zal uitbreiden.
 • Heb je eraan gedacht hoe de veranderende huizenprijs jouw beslissing beïnvloed om te verkopen? Op het moment dat de prijzen snel stijgen is er een kans dat je geen groter huis kan veroorloven dan degene die je bezit.
 • Denk je eraan om kleiner te wonen? Kijk dan eerst naar de voor- en nadelen plus wat voor een opties er op dit moment zijn.
 • Heb je schulden? Als dit het geval is: kan je het veroorloven om je huis te verkopen en een nieuw huis te kopen?
 • Het hangt van de (financiële) situatie af, maar in sommige gevallen is het beter om je huis te verhuren dan te verkopen.

2. Hypotheekadvies

Op het moment dat je je huis gaat verkopen moet je jouw hypotheekverstrekker op de hoogte stellen. Het is belangrijk dat je de hoogte van je huidige schuldrestopgave van de hypotheek weet en of er een vervroegde aflossingsboete is. Daarnaast is het handig om uit te zoeken wat je huis ongeveer waard is, zo kom je erachter wat je over houdt wanneer je het restant van de hypotheek afbetaald. Op het moment dat je ook een nieuw huis wilt kopen moet je bekijken wat voor een hypotheek je nodig hebt.

3. Beslis of je moet kijken voor een koop of huurhuis

Tijdelijk huren kan extra kosten met zich meebrengen, maar het vermindert wel de druk om snel een huis te kopen. Wanneer je tijdelijk gaat huren heb je meer tijd om je perfecte koophuis te vinden.

4. Vind de meest geschikte makelaar

Op het moment dat je zeker bent dat je je huis wilt verkopen heb je een makelaar nodig die je gaat begeleiden met de verkoop. Vul je voorkeuren in via de check op deze website. Er worden vervolgens meerdere makelaars geselecteerd die bij jou huis en jouw voorkeuren passen. Vervolgens ga jij zelf de overgebleven makelaars vergelijken. Jij kiest welke makelaar je het beste vindt.

5. Bepaal de verkoopprijs

Een van de moeilijkere beslissingen tijdens de verkoop van je huis is de verkoopwaarde bepalen. Doe van tevoren onderzoek en kijk of de makelaar er dezelfde gedachten over heeft. Je hoeft niet altijd voor de makelaar te kiezen die de hoogste verkoopprijs in gedachte heeft. Het gaat er tenslotte om in welke makelaar jij het meeste vertrouwen hebt. De verkoopprijs is tenslotte geen zekerheid dat je het voor die prijs verkoopt.

6. Maak je huis klaar!

Zorg ervoor dat je huis er verzorgd uitziet. Op deze manier verkoop je je huis niet alleen sneller, maar is het eveneens mogelijk het voor een hogere prijs te verkopen.

Ruim het huis op, zorg dat er geen rommel is; geef het huis een frisse uitstraling door de nodige muren te verven en repareer kleine dingen in het huis. Tot slot kan je een appeltaart bakken; een spiegel ophangen voor een ruimtelijke uitstraling en zorg ervoor dat er geen vieze geuren in het huis hangen.

7. Accepteer het bod

Je hebt een bod gekregen, top!

Wanneer je niet tevreden bent met het bod kan je deze weigeren of doe je een tegenbod. De makelaar zal de onderhandelingen voor je voeren. Als een tegenbod niet geaccepteerd wordt is het altijd mogelijk te wachten op een hoger bod.

Op het moment dat je een bod accepteert moet de makelaar vervolgens je huis van de markt halen. Wanneer je het bod accepteert is de koop nog niet rond, er is een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Daarnaast moeten de voorwaarden besproken worden.

8. De koopovereenkomst opstellen en tekenen

Jij en de koper moeten het over een aantal dingen het eens worden. Dit zijn zaken zoals de overdrachtsdatum, wat de koper wilt overnemen, de waarborgsom en wat de ontbindende voorwaarden zijn.

De koopakte moet ondertekend worden door beide partijen. Daarna hebben beide partijen een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Nadat deze periode is verstreken is de koop definitief. Op het moment dat je alsnog hier onderuit wilt zijn de ontbindende voorwaarden van toepassing.

9. Verhuizen

Je dient je huis te verlaten voordat de overdrachtsdatum is overschreden. Voor deze tijd moet je al je spullen uit je huis verhuizen. Zorg ervoor dat je hier genoeg tijd voor neemt. Het inpakken en verhuizen van je spullen duurt altijd langer dan je denkt. Daarnaast is het minder stressvol om dit eerder te doen.

10. Rond de verkoop af

Zodra de wettelijke bedenktijd is verstreken en de financiering van de kopers rond is kan de volgende stap gemaakt worden. De leveringsakte kan worden opgesteld. Voordat je deze tekent ga je met de kopers langs het huis om te controleren of alles is opgeleverd volgens afspraak. Daarna vind de overdracht plaats bij de notaris. Hier teken je de leveringsakte en heb jij definitief je huis succesvol verkocht!

Tijdens het tekenen van de overdracht wordt meteen de financiële administratie op orde gebracht. Op de nota van afrekening staan de bedragen die je als koper ontvangt en die de notaris aan verschillende bedrijven zal betalen. Na het ondertekenen hoef je verder niks meer te doen.

11. Hypotheek doorhalen

Je bent verplicht om uiterlijk bij de overdracht je hypotheekinschrijving door te halen. Dit moet een notaris voor je doen. Je kan dit doen bij de notaris die de overdracht afhandelt. Wanneer je de hypotheek al hebt afgelost regel dan dat de doorhaling voor de overdracht is geregeld.

How does it work?

Start eerst met de check via de rode button

Select your preferences

Click on the red button and select your preferences.

2 makelaars

Personal intake and selection

We select the number of agents that fit your needs.

De makelaars nemen contact op

Agents get in touch

The selected real estate agents will contact you without any obligation.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

You choose the right agent

Finally, you choose the agent that suits you best!

What our customers say

Icons/thumb Created with Sketch.
9.6 rating
based on 20 customers
Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 August 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Icons/login Created with Sketch.
Diederik, Den-Haag

15 April 2021

10/10 Excellent

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Fast and adequate service

Through Juiste Makelaar, I came into contact with an agent who knows the area and was quickly able to provide good service.

Icons/login Created with Sketch.
Pieter, Amsterdam

10 February 2021

10/10 Excellent

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Perfect match! Had two options and one has successfully helped us. Good service!

FAQ's

See below our FAQs about the services of Juiste Makelaar.

+

What does Juiste Makelaar do?

We are a real estate agent comparison service active throughout the Netherlands. Based on your preferences and our unique real estate agent database, we match you with the best agent for your situation. Before we get you in touch with the selected agents, we will contact you to complete the matching. So there are no surprises. After that, you will receive the selected estate agents by e-mail and they contact you themselves. Then you choose the best real estate agent for your situation.

+

How do you compare real estate agent within the Netherlands?

In your request we ask specifically for a number of preferences which we combine with our unique real estate agent database. After you have filled in these details, we will always contact you personally so that we can complete the entire comparison.

+

Is my request on the website of Juiste Makelaar for free?

Yes, of course it is! This application is completely free of charge for you. We are more than happy to put you in contact with the selected real estate agents for free and without any obligation. Once you have finally agreed with an real estate agent to work together, we ask a small fee from the estate agent.

+

What happens when I have completed the comparison?

Immediately after completing your requests, you will receive a confirmation. Unfortunately, this one is in Dutch, but no worries we will continue helping in English! After that we will contact you by phone, unless you prefer to be contacted in another way. If everything is to your satisfaction, the selected real estate agents will then contact you. Finally, you decide with which estate agent you have the best connection and with whom you would like to work.

+

Why is comparing of real estate agents necessary?
There are more than 9.000 active real estate agents in the Netherlands. This makes it difficult to determine which estate agent is best suited to your situation. Which real estate agent uses a good buying or selling strategy and what costs do the various agents charge? Have you become curious? Start comparing right away!

+

Can I compare real estate agents anywhere in the Netherlands?

Yes, we can help you finding a suitable real estate agent throughout the Netherlands. This is partly due to our the large number of partners, so we can help you as best we can anywhere in the Netherlands.

+

What are normal brokerage fees for a real estate agent when selling a house?

The average sales commission for an real estate agent in the Netherlands lies between 1 and 1.5 percent. However, this depends on what you agree with the real estate agent in question. You can think of a bonus agreement or a different set of tasks.

If you would like to know more, carry on reading on the next page hier verder

+

What are normal brokerage fees of a buying real estate agent?

In many cases, a purchase agent charges a lower brokerage fee than a selling agent. The average fee in the Netherlands for a buying real estate agent is between 0,5 and 1,0 percent. Also with a buying agent, the commission depends on the purchase price, the activities and the place where you want to buy a house in the Netherlands. Is the place or neighbourhood very popular? Then the estate agent can charge higher costs.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Can I also get a price list from different real estate agents?

No, because all real estate agents in the Netherlands have different working methods, it is not yet possible to send a standard list. This is partly due to various aspects, such as that you can agree performance bonuses with estate agents, as a result of which the standard commission is lower, or that you carry out a number of tasks yourself. Other reasons for not being able to give a standard price list are: the sales rankings of estate agents, the location of your home, the quality of the estate agent and extra services that estate agents offer.

Compare now
EN