Wat zijn de taken van een verkoopmakelaar? Ontdek het om zo je huis op de beste manier te verkopen

Liever direct lokale makelaars vergelijken? Selecteer dan direct je voorkeuren

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Stap-voor-stap: Alle taken van een verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar wilt je zo goed mogelijk van dienst zijn. Maar welke taken behoren tot het pakket van de makelaar? Je betaalt tenslotte veel geld, dus je mag daar ook een goede service voor verwachten. Lees hieronder wat de taken van een verkoopmakelaar zijn en hoe de makelaar jou het beste kan helpen. Uiteraard kan de makelaar vrijwel alle taken voor je uit handen nemen. Liever zelf een aantal taken uitvoeren zodat je makelaarskosten bespaart? Bespreek dit met de makelaar, want er is veel mogelijk.

Taak 1. Vooronderzoek 

De eerste taak van een makelaar begint bij het moment dat je je gaat oriënteren welke makelaar geschikt is. Nog voordat de makelaar bij je thuis komt om de woning te bekijken zal de makelaar een vooronderzoek doen. Hierbij zal er online via verschillende bronnen extra informatie over het huis gezocht worden.

Dit gebeurd op basis van een marktanalyse. Hoe ligt de woning in de markt? Wat zijn vergelijkbare recent verkochte woningen in de buurt? En hoe lang duurde het voordat deze woningen verkocht waren? Deze zaken zoekt de makelaar uit voordat hij of zij langskomt voor een kennismakingsgesprek. Verder zal het huidige verkoopaanbod in de omgeving bekeken worden en de marktontwikkelingen geanalyseerd.

Taak 2. Vraagprijs vaststellen & passende verkoopstrategie bedenken

De volgende taak van een verkoopmakelaar is de vraagprijs vaststellen inclusief een verkoopstrategie bedenken. De verkoopstrategie en vraagprijs gaan hand in hand. Het kan een strategie zijn om het huis voor minder dan de gewenste verkoopsom te koop te zetten. Op deze manier zal je je op een grotere doelgroep focussen waardoor er meer interesse is en waarschijnlijk meer overboden zal worden.

De makelaar zal de vraagprijs met je bespreken en wat de verwachtingen zijn. Zo kun je zelf bepalen of je het eens bent met de vraagprijs en de bijbehorende verkoopstrategie. De makelaar zal de vraagprijs baseren op een aantal punten zoals de buurt, verkoophistorie in de buurt, vraag en aanbod in de buurt of plaats en het marktsentiment. Dit heeft allemaal invloed op de prijs maar ook zeker op de strategie. 

Taak 3. Promotie van het huis

Nadat je het eens bent geworden over het courtage van de makelaar, de vraagprijs en de verkoopstrategie is het tijd om het huis in de verkoop te zetten. Allereerst moeten er goede foto’s (en wellicht video’s) gemaakt worden van het huis. De makelaar zal iemand langs sturen die dit uitvoert. Daarnaast wordt er een strakke brochure gemaakt en plaatst de makelaar een makelaarsbord in de tuin. 

Tegenwoordig is het belangrijk dat de verkoopmakelaar je woning online goed zichtbaar neerzet. Dit kan op verschillende manieren, zoals de woning op een huizen platform plaatsen en gebruik maken van de eigen makelaar social media kanalen. 

Taak 4. De bezichtigingen

Als de promotie van het huis heeft gewerkt zullen er geïnteresseerden zijn die de woning willen bezichtigen. De makelaar zal alle bezichtigingen inplannen en deze organiseren. Voordat er bezichtigingen zijn kan het zijn dat de makelaar nog vraagt om een aantal dingen in het huis in orde te maken om het huis er zo goed mogelijk uit te laten zien. Zorg ervoor dat het huis netjes opgeruimd is. Tijdens het bezichtigen zal de verkoopmakelaar de geïnteresseerden rondleiden en je huis zo goed mogelijk verkopen. 

Taak 5. Biedingen ontvangen en onderhandelen met de aankopende partij

Na de bezichtigingen zijn er de geïnteresseerden overgebleven die een bod uit zullen brengen. Je spreekt met de makelaar een aantal scenario’s door en wat de minimum vraagprijs is. Daarnaast kun je tijdens de biedingen nog richtlijnen doorgeven aan de makelaar.
Tijdens de biedingen zal de verkoopmakelaar je updaten over de voortgang. Vervolgens zal je met de makelaar de biedingen doornemen en onder welke voorwaarden de aanbiedingen zijn gedaan. Tot slot kun je nog onderhandelen over verschillende voorwaarden of over een hogere vraagprijs. Op het moment dat je akkoord bent met het bod zal de makelaar de aankopende partij op de hoogte stellen dat ze de gelukkigen zijn. 

Taak 6. Koopovereenkomst opstellen

Na het akkoord met een koper zal de verkoopmakelaar een koopcontract opstellen. Na het tekenen van dit koopcontract is er een wettelijke bedenktijd van 3 werkdagen. Dit betekent dat een van de partijen zonder opgaaf van reden de koop mag ontbinden. Dan begin je weer opnieuw met de bezichtigingen. Daarnaast worden er in het koopcontract zaken opgenomen als Voorbehoud van Financiering. Binnen een gestelde periode mag de koper afzien van de koop door het niet verkrijgen van een hypotheek. 

De koper zal een taxateur door het huis laten gaan om de hypotheekaanvraag te kunnen doen. Daarnaast moeten er nog een aantal zaken geregeld worden. Dit moeten jij, de koper en de notaris in orde maken. Uiteraard zal de verkoopmakelaar je hierbij helpen om dit zo eenvoudige mogelijk te maken.

Taak 7. De overdracht van de woning

Nadat de hypotheekaanvraag van de koper is geaccepteerd kunnen jullie naar de notaris voor de overdracht. Daarvoor is het gebruikelijk om de woning nog te bezoeken met de kopende partij. Zo zal er gecontroleerd worden of het huis volgens afspraak is achtergelaten. Als dit allemaal akkoord is zal bij de notaris de leveringsakte getekend worden en de financiële afrekening plaatsvinden. Hierbij zal ook de verrekening plaatsvinden van je verkoopmakelaar.

Zelf taken uitvoeren van de verkoopmakelaar

Een veelgestelde vraag van mensen is: “Kan ik ook taken uitvoeren, zodat de makelaar minder taken hoeft uit voeren?”. Ja, dat is in veel gevallen mogelijk. Echter moet je dit natuurlijk wel van te voren bespreken met de verkoopmakelaar. In sommige gevallen kun je kleine taken uitvoeren. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer makelaars waarbij je taken zoals de bezichtigingen echt zelf kunt uitvoeren. Bespreek dit dus voordat je gaat samenwerken met de makelaar, welke taken je zelf wilt doen.

How does it work?

Start eerst met de check via de rode button

Select your preferences

Click on the red button and select your preferences.

2 makelaars

Personal intake and selection

We select the number of agents that fit your needs.

De makelaars nemen contact op

Agents get in touch

The selected real estate agents will contact you without any obligation.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

You choose the right agent

Finally, you choose the agent that suits you best!

What our customers say

Icons/thumb Created with Sketch.
9.6 rating
based on 20 customers
Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 August 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Icons/login Created with Sketch.
Diederik, Den-Haag

15 April 2021

10/10 Excellent

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Fast and adequate service

Through Juiste Makelaar, I came into contact with an agent who knows the area and was quickly able to provide good service.

Icons/login Created with Sketch.
Pieter, Amsterdam

10 February 2021

10/10 Excellent

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Perfect match! Had two options and one has successfully helped us. Good service!

FAQ's

See below our FAQs about the services of Juiste Makelaar.

+

What does Juiste Makelaar do?

We are a real estate agent comparison service active throughout the Netherlands. Based on your preferences and our unique real estate agent database, we match you with the best agent for your situation. Before we get you in touch with the selected agents, we will contact you to complete the matching. So there are no surprises. After that, you will receive the selected estate agents by e-mail and they contact you themselves. Then you choose the best real estate agent for your situation.

+

How do you compare real estate agent within the Netherlands?

In your request we ask specifically for a number of preferences which we combine with our unique real estate agent database. After you have filled in these details, we will always contact you personally so that we can complete the entire comparison.

+

Is my request on the website of Juiste Makelaar for free?

Yes, of course it is! This application is completely free of charge for you. We are more than happy to put you in contact with the selected real estate agents for free and without any obligation. Once you have finally agreed with an real estate agent to work together, we ask a small fee from the estate agent.

+

What happens when I have completed the comparison?

Immediately after completing your requests, you will receive a confirmation. Unfortunately, this one is in Dutch, but no worries we will continue helping in English! After that we will contact you by phone, unless you prefer to be contacted in another way. If everything is to your satisfaction, the selected real estate agents will then contact you. Finally, you decide with which estate agent you have the best connection and with whom you would like to work.

+

Why is comparing of real estate agents necessary?
There are more than 9.000 active real estate agents in the Netherlands. This makes it difficult to determine which estate agent is best suited to your situation. Which real estate agent uses a good buying or selling strategy and what costs do the various agents charge? Have you become curious? Start comparing right away!

+

Can I compare real estate agents anywhere in the Netherlands?

Yes, we can help you finding a suitable real estate agent throughout the Netherlands. This is partly due to our the large number of partners, so we can help you as best we can anywhere in the Netherlands.

+

What are normal brokerage fees for a real estate agent when selling a house?

The average sales commission for an real estate agent in the Netherlands lies between 1 and 1.5 percent. However, this depends on what you agree with the real estate agent in question. You can think of a bonus agreement or a different set of tasks.

If you would like to know more, carry on reading on the next page hier verder

+

What are normal brokerage fees of a buying real estate agent?

In many cases, a purchase agent charges a lower brokerage fee than a selling agent. The average fee in the Netherlands for a buying real estate agent is between 0,5 and 1,0 percent. Also with a buying agent, the commission depends on the purchase price, the activities and the place where you want to buy a house in the Netherlands. Is the place or neighbourhood very popular? Then the estate agent can charge higher costs.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Can I also get a price list from different real estate agents?

No, because all real estate agents in the Netherlands have different working methods, it is not yet possible to send a standard list. This is partly due to various aspects, such as that you can agree performance bonuses with estate agents, as a result of which the standard commission is lower, or that you carry out a number of tasks yourself. Other reasons for not being able to give a standard price list are: the sales rankings of estate agents, the location of your home, the quality of the estate agent and extra services that estate agents offer.

Compare now
EN