Taken aankoopmakelaar, wat zijn de taken en wat doen ze voor je? Ontdek hier of je een aankoopmakelaar nodig hebt!

Of liever direct de aankoopmakelaars vergelijken bij jou in de buurt? Vul dan nu je voorkeuren in

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Heb je een aankoopmakelaar nodig om een huis te kopen?

De vraag of je een aankoopmakelaar nodig hebt is een veelgestelde vraag. Aan een aankoopmakelaar zitten veel voordelen, maar het enige nadeel is dat het kosten met zich mee brengt. De aankoopmakelaar kan het gehele traject van de aankoop van een huis voor je uit handen nemen. In overleg met de makelaar is het ook mogelijk om verschillende taken zelf te regelen. Hieronder lees je diverse taken die de makelaar voor je regelt wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt: 

Wat zijn de taken van een aankoopmakelaar?

De aankoopmakelaar stelt een zoekopdracht in op basis van je wensen en voorkeuren. Zo ontvang je dagelijks een update van de nieuwe woningen die binnen jouw profiel passen. Op deze manier hoef je zelf niet continu actief te zoeken. De woningen die je ontvangt staan meestal twee dagen later pas op Funda. Zo ben je de concurrentie voor en bespaar je veel tijd met het zoeken. 

De makelaar gaat mee met bezichtigingen

Een professioneel oog wat met je meekijkt tijdens bezichtigingen kan je voor valkuilen behoeden. De kennis die de aankoopmakelaar heeft komt tijdens bezichtigingen altijd van pas. Daarnaast stelt de aankoopmakelaar belangrijke vragen aan de verkoopmakelaar. Op deze manier kan de makelaar een goede inschatting maken of het een goede koop is. Het is altijd verstandig om iemand mee te nemen tijdens de bezichtigingen. Wanneer je met meer bent vallen de details sneller op en kun je je daarna meer herinneren van het huis. 

Realistische waardebepaling van het huis voor het uitbrengen van een bod

De aankoopmakelaar beoordeelt de waarde van een woning altijd rationeel. Terwijl jij als koper juist emotie hebt bij de bieding op je droomhuis. Een aankoopmakelaar zal aangeven wat een realistisch bod is op basis van de echte waarde van het huis. Wil jij meer bieden? Dan zal de aankoopmakelaar dit toestaan, mits dit financieel haalbaar is. Wanneer je bieding meer dan de taxatiewaarde is zal je het verschil tussen het bod en de taxatiewaarde zelf moeten bekostigen. Het is tegenwoordig niet toegestaan dat een hypotheekverstrekker een hogere hypotheek dan de taxatiewaarde verstrekt.

Zoekt relevante informatie over het desbetreffende huis

De taken van een aankoopmakelaar

Wanneer je verregaande interesse hebt in een huis wat je hebt bezichtigd, zal de aankoopmakelaar veel informatie over zowel het huis als de buurt zoeken. Zo krijg je een beeld wat er in de buurt speelt. Of het bestemmingsplan van de woning nog klopt en wat voor eisen er aan dit bestemmingsplan gesteld zijn. Op deze manier weet je meteen of er een mogelijkheid is voor een uitbouw. Dit is belangrijke info voordat je van plan bent te bieden op een huis. 

Liever zelf een van deze taken van een aankoopmakelaar overnemen? Kijk dan eens op de website van Ruimtelijkeplannen.nl. Hier staan verschillende bestemmingsplannen die er zijn in de buurt, wijk en plaats waar je een huis wilt kopen.

Voert onderhandelingen met de verkoopmakelaar

Heb je geen nog geen ervaring met aankoopmakelaars of ben je niet goed in het onderhandelen? Dan komt een goede aankoopmakelaar zeker van pas! Een makelaar maakt er echt een sport van om de onderhandeling zo goed mogelijk voor je af te ronden, dit valt dan ook binnen de taken van een aankoopmakelaar. Vaak maken mensen ook prijsafspraken op basis van het behaalde succes . Op deze manier is het voor iedereen ook financieel interessant om een zo goed mogelijk resultaat voor je te behalen. 

De aankoopmakelaar zal het bod voor je uitbrengen en het contact onderhouden met de verkopende makelaar. Zo blijf je continu op de hoogte van de vorderingen tijdens het biedingsproces, zonder dat je hier zelf veel tijd aan kwijt bent. Dit is een van de taken van een aankoopmakelaar waar veel mensen een aankoopmakelaar voor in de arm nemen. Zo weet je zeker dat het onderste uit de kan wordt gehaald.  

Regelt de bouwtechnische keuring

Voordat je het huis definitief koopt is het belangrijk om je huis door een inspecteur te laten keuren. Deze bouwtechnische keuring zorgt ervoor dat het huis visueel gecontroleerd is door een professional. Zo krijg je na de aankoop van je huis geen gedoe met de verkopende partij. Je krijgt een beter beeld van de staat van het huis. Daarnaast ontvang je inzicht in de directe kosten, welke kosten er op de lange termijn zijn en hoe de woning verbeterd kan worden. 

Is er iets mis tijdens de bouwtechnische keuring en is dit niet vermeldt door de verkoopmakelaar? Dan kun je weer heronderhandelen over deze kosten. In de meeste gevallen betaal je dan niet de volledig overeengekomen verkoopsom. Bouwtechnische keuring regelen kan via HuisAssist

Helpt met het vinden van een geschikte hypotheekadviseur

De aankoopmakelaar heeft ervaring met alles rondom het aankopen van een woning. Zo heeft de makelaar een netwerk opgebouwd, waar diegene veel vertrouwen in heeft en regelmatig mee samenwerkt. De makelaar kan je  dan verwijzen naar een geschikte hypotheekadviseur voor jouw situatie. Heb je zelf al een hypotheekadviseur? Geen probleem, dan weet je al waar je aan toe bent en wat de maximale hoogte van je hypotheek is.

De aankoopmakelaar zorgt dat de koopovereenkomst klopt

Wanneer je bod is geaccepteerd ben je het samen met de verkoper eens geworden over de verkoopprijs. Wanneer je daarnaast overeengekomen bent wat de datum van oplevering is, de eventuele afspraken over roerende zaken en ontbindende voorwaarden, dan heb je een overeenstemming bereikt. De verkopende makelaar legt de afspraken vast in de koopovereenkomst.

Zelf controleer je of deze koopovereenkomst klopt. Binnen de taken van de aankoopmakelaar, valt natuurlijk ook dat zij dit voor je controleren. Indien gewenst geeft ze uiteraard ook extra uitleg over bepaalde punten. Wanneer punten in de overeenkomst niet kloppen zal dit teruggestuurd worden naar de verkopende maeklaar. Zo weet je dat alles klopt en dat je een correcte koopovereenkomst tekent.

Wettelijk bedenktijd van 3 dagen

De aankoop van de woning is pas overeengekomen wanneer zowel de aankoper als verkoper de koopovereenkomst hebben ondertekend. Deze overeenkomst zal naar de notaris gestuurd worden. Daarna heb je een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. In deze 3 dagen is het mogelijk om zonder opgaaf van reden de koop te ontbinden. De 3 dagen gaan in zodra de kopie van de getekende koopovereenkomst is overlegd met de aankopende partij. Na deze 3 dagen is de koop definitief, behalve wanneer er ontbindende voorwaarden gelden.

Vind de juiste aankoopmakelaar voor jou

Wil jij graag weten welke lokale aankoopmakelaar geschikt is voor jou? Vul dan je voorkeuren in via de onderstaande button. Op basis van jouw voorkeuren vergelijken wij alle aankoopmakelaars in de buurt. Vervolgens selecteren wij 1 of 2 aankoopmakelaars, die speciaal voor jou geselecteerd zijn. Deze hebben ervaring in de plaats en buurt waar jij op zoek bent naar een woning. De aankoopmakelaars nemen contact met je op waarna je zelf kunt bepalen welke taken de aankoopmakelaar voor je uit handen neemt. Op deze manier kun je de courtage of vergoeding met de aankoopmakelaar bespreken. 

Ben je benieuwd naar een volledig stappenplan om een huis te kopen? Klik dan hier.

 

Bekijk hier de voordelen van de aankoopmakelaar:

How does it work?

Start eerst met de check via de rode button

Select your preferences

Click on the red button and select your preferences.

2 makelaars

Personal intake and selection

We select the number of agents that fit your needs.

De makelaars nemen contact op

Agents get in touch

The selected real estate agents will contact you without any obligation.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

You choose the right agent

Finally, you choose the agent that suits you best!

What our customers say

Icons/thumb Created with Sketch.
9.6 rating
based on 20 customers
Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 August 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Icons/login Created with Sketch.
Diederik, Den-Haag

15 April 2021

10/10 Excellent

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Fast and adequate service

Through Juiste Makelaar, I came into contact with an agent who knows the area and was quickly able to provide good service.

Icons/login Created with Sketch.
Pieter, Amsterdam

10 February 2021

10/10 Excellent

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Perfect match! Had two options and one has successfully helped us. Good service!

FAQ's

See below our FAQs about the services of Juiste Makelaar.

+

What does Juiste Makelaar do?

We are a real estate agent comparison service active throughout the Netherlands. Based on your preferences and our unique real estate agent database, we match you with the best agent for your situation. Before we get you in touch with the selected agents, we will contact you to complete the matching. So there are no surprises. After that, you will receive the selected estate agents by e-mail and they contact you themselves. Then you choose the best real estate agent for your situation.

+

How do you compare real estate agent within the Netherlands?

In your request we ask specifically for a number of preferences which we combine with our unique real estate agent database. After you have filled in these details, we will always contact you personally so that we can complete the entire comparison.

+

Is my request on the website of Juiste Makelaar for free?

Yes, of course it is! This application is completely free of charge for you. We are more than happy to put you in contact with the selected real estate agents for free and without any obligation. Once you have finally agreed with an real estate agent to work together, we ask a small fee from the estate agent.

+

What happens when I have completed the comparison?

Immediately after completing your requests, you will receive a confirmation. Unfortunately, this one is in Dutch, but no worries we will continue helping in English! After that we will contact you by phone, unless you prefer to be contacted in another way. If everything is to your satisfaction, the selected real estate agents will then contact you. Finally, you decide with which estate agent you have the best connection and with whom you would like to work.

+

Why is comparing of real estate agents necessary?
There are more than 9.000 active real estate agents in the Netherlands. This makes it difficult to determine which estate agent is best suited to your situation. Which real estate agent uses a good buying or selling strategy and what costs do the various agents charge? Have you become curious? Start comparing right away!

+

Can I compare real estate agents anywhere in the Netherlands?

Yes, we can help you finding a suitable real estate agent throughout the Netherlands. This is partly due to our the large number of partners, so we can help you as best we can anywhere in the Netherlands.

+

What are normal brokerage fees for a real estate agent when selling a house?

The average sales commission for an real estate agent in the Netherlands lies between 1 and 1.5 percent. However, this depends on what you agree with the real estate agent in question. You can think of a bonus agreement or a different set of tasks.

If you would like to know more, carry on reading on the next page hier verder

+

What are normal brokerage fees of a buying real estate agent?

In many cases, a purchase agent charges a lower brokerage fee than a selling agent. The average fee in the Netherlands for a buying real estate agent is between 0,5 and 1,0 percent. Also with a buying agent, the commission depends on the purchase price, the activities and the place where you want to buy a house in the Netherlands. Is the place or neighbourhood very popular? Then the estate agent can charge higher costs.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Can I also get a price list from different real estate agents?

No, because all real estate agents in the Netherlands have different working methods, it is not yet possible to send a standard list. This is partly due to various aspects, such as that you can agree performance bonuses with estate agents, as a result of which the standard commission is lower, or that you carry out a number of tasks yourself. Other reasons for not being able to give a standard price list are: the sales rankings of estate agents, the location of your home, the quality of the estate agent and extra services that estate agents offer.

Compare now
EN