Stappenplan huis kopen! Liever met of juist zonder aankoopmakelaar?

Lees hieronder verder of vul gelijk je voorkeuren in en maak kennis met de beste aankoopmakelaar voor jou!

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Stappenplan huis kopen

Een huis kopen is een bijzonder moment, zeker als het je eerste huis is. De beslissingen die je moet maken kunnen je een hoop geld kosten, maar je kan ook veel kosten besparen. Hieronder staan de stappen die bij de aankoop van een huis komen kijken. Deze stappen kun je met een aankoopmakelaar doen, maar ook zonder een aankoopmakelaar. Liever eerst de taken en de voordelen van een aankoopmakelaar weten? Lees dat hier verder. 

Stap 1. Beslis of dit het beste moment is om een huis te kopen

Veel mensen willen graag een huis kopen. Dit kan zowel voor- als nadelen hebben. Beslis voor jezelf of jij nu bereid bent deze stap te maken. Een belangrijke vraag hierbij is of je het kan veroorloven? Is het een goed moment om een huis te kopen? Wanneer er een periode zich voordoet waarbij de verwachting is dat de huizenprijs onder druk komt te staan, dan is het goed om langer te wachten met het kopen van een huis. Een andere vraag die je jezelf stellen is of het in je toekomstplannen past. 

Stap 2. Beslis of je eerst je huidige huis moet verkopen

Op het moment dat je al een huis hebt moet je eerst beslissen of je het huidige huis eerst moet verkopen. De meeste mensen verkopen hun huis op hetzelfde moment dat ze een ander huis kopen. Of rondom deze periode. Wanneer je dit niet doet, kijk dan goed hoe de huizenmarkt beweegt. Wanneer de huizenprijzen snel stijgen en je hebt eerst je huis verkocht, dan loop je het risico dat je minder huis voor je geld krijgt. Andersom geldt hetzelfde, wanneer je verwacht dat de huizenprijs daalt en je verkoopt eerst je huidige woning, dan heb je speling voor het aankopen van de nieuwe woning. 

Stap 3. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur

Hoeveel wil je besteden aan je nieuwe huis? Dit hangt van twee punten af, hoeveel eigen geld je hebt en hoe hoog de hypotheek is die je kunt krijgen. Ga dan eerst eens op gesprek bij een hypotheekadviseur bij jou in de buurt om te kijken wat diegene voor je kan doen. Het eerste gesprek bij een hypotheekadviseur is in de meeste gevallen gratis, dus zoek het uit.  Een hypotheekadviseur heeft dit al honderden keren uitgezocht en kan je snel helpen. Hierdoor weet je dus precies de hoogte van je hypotheek en tegen welke hypotheekrente. Meer weten over hypotheek advies? Lees dan hier meer.

Stap 4. Bepaal in welke plaats of buurt je een huis wilt kopen

Voordat je een huis gaat kopen, moet je goed onderzoeken waar je graag wilt wonen. Wanneer je weet in welke plaats je wilt wonen is het handig om een aantal buurten te zoeken die bij jou voorkeuren past. Stel eisen voor jezelf wat voor een voorzieningen er in de buurt moeten zijn. Moet er een basisschool in de buurt zijn? Moeten de winkels op loopafstand zijn? Stel dit soort vragen aan jezelf en schrijf het op. De zoektocht naar een geschikte buurt gaat hand-in-hand met je budget. Het is aan te raden dat je je budget weet voordat je heel specifiek op zoek gaat naar een buurt. Daarna kun onderzoek doen wat de huizenprijzen zijn in een bepaalde buurt.

Stap 5. Vind een aankoopmakelaar die bij jou past

Stel jezelf de vraag of je hulp van een aankoopmakelaar nodig hebt? Twijfel je nog? Vul dan je voorkeuren in bij de tool hier op de site. Op basis van jouw voorkeuren vergelijken wij de aankoopmakelaars bij jou in de buurt. Bepaal zelf of je met 1 of 2 makelaars in contact wilt komen. Nadat de voorkeuren zijn ingevuld selecteren wij de makelaars speciaal voor jou. De geselecteerde makelaar nemen contact op en kun jij zelf bepalen met welke aankoopmakelaar je de zoektocht naar het perfecte huis gaat starten. Deze makelaar zal een uitgebreid zoekprofiel voor je opstellen. Hierdoor weet je makelaar waar jij naar op zoek bent.
Een aankoopmakelaar heeft veel voordelen, waarbij het enige nadeel is dat er kosten aan verbonden zijn. Benieuwd wat de kosten zijn van een makelaar? Lees hier over kosten aankoopmakelaar. Wil je weten wat de voordelen van de makelaar zijn? Lees dan meer over voordelen aankoopmakelaar.

Stap 6. Bekijk potentiële koophuizen

De aankoopmakelaar is inmiddels bekend met je woonwensen en heeft een zoekprofiel voor je opgesteld. De aankoopmakelaar stuurt geschikte huizen naar je door, terwijl je dit ook zelf kan blijven doen. Door het opgestelde zoekprofiel ontvang jij dagelijks per mail potentiële koophuizen. De woningen in deze mails worden pas een aantal dagen later gepost. Wanneer er een leuk huis voorbij komt, ga hier gewoon kijken. Je kan beter een aantal keer te veel kijken dan dat je er spijt van krijgt. Je bepaalt zelf of de aankoopmakelaar met je meegaat of niet. Een tip: ga nooit alleen kijken, met meerdere mensen vallen meer details je op.

Stap 7. Doe een bod op het huis waar je verliefd op bent

Ben je verliefd geworden op een huis? Overleg dan met je aankoopmakelaar wat het waard is. De makelaar adviseert je wat de waarde is van het huis. Wanneer je zelf meer wilt bieden is dit je eigen keuze. De aankoopmakelaar zal adviseren met een objectieve mening. Wanneer je het zelf meer waard vind, is dit vaak vanuit emotie. Jouw aankoopmakelaar zal het bod plaatsen en de eventuele onderhandelingen voeren met de verkoopmakelaar. Op het moment dat jouw bod wordt geaccepteerd mag jij het huis kopen!

Stap 8. Neem contact op met de hypotheekadviseur

Omdat je de hoogte van jouw hypotheek al weet, moet je doorgeven aan de hypotheekadviseur dat je een huis gaat kopen. Vervolgens kan de hypotheekadviseur zorgen dat er een hypothecaire lening kan worden afgesloten voor het gewenste bedrag.

Stap 9. Hypotheek afsluiten

De hypotheek van je huis dien je af te sluiten voordat je het huis intrekt. De koop is definitief wanneer de hypotheekverstrekker het geld naar de verkoper overmaakt en de sleuteloverdracht heeft plaatsgevonden. Daarom moet je voor de overdracht de hypotheek hebben afgesloten. De hypotheekadviseur helpt je hiermee om dit zo snel mogelijk af te ronden.

Stap 10. De koopovereenkomst opstellen en tekenen

Jij als aankopende partij en de verkoper moeten het over een aantal dingen eens worden. Om deze reden worden er twee aktes opgesteld. De eerste is de koopovereenkomst, hierin staan afspraken omtrent de aankoop en verkoop van het huis. In de koopovereenkomst worden zaken besproken zoals de overdrachtsdatum, wat de koper wil overnemen, de waarborgsom en wat de ontbindende voorwaarden zijn. Deze koopakte moet ondertekend worden door beide partijen. Daarna hebben beide partijen een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen.

Tijdens de wettelijke bedenktijd mogen de verkoper en koper eenzijdig ontbinden, dit kan zonder opgaaf van reden gedaan worden. Hier zijn geen consequenties aan gebonden.

De tweede akte wordt opgesteld op het moment dat de wettelijke bedenktijd is verlopen. Dit gebeurd wanneer de benodigde financiering rond is. Voor beide aktes wordt er eerst een conceptversie gestuurd, zodat je dit met de aankoopmakelaar kan doornemen. Het de taak van de aankoopmakelaar dat de overeenkomsten zorgvuldig worden gecontroleerd en gewijzigd indien nodig. 

Stap 11. Rond de aankoop van je nieuwe huis af

Wanneer de wettelijke bedenktijd is verstreken gelden de ontbindende voorwaarden. Op het moment dat alles rond is kan de leveringsakte getekend worden. Voordat je dit tekent ga je samen met de verkoopmakelaar en de verkoper door het huis. Zo kan er gecontroleerd worden of alles is achtergelaten als afgesproken. Je bent pas eigenaar van het huis wanneer de leveringsakte getekend is en de notaris de leveringsakte heeft ingeschreven in het kadaster. Tijdens het tekenen van de leveringsakte wordt eveneens de nota van afrekening afgehandeld.

Nadat jij de nieuwe huiseigenaar bent geworden kun jij direct je spullen verhuizen of verbouwen als dat nodig is. Hou rekening met het aanvragen van de juiste vergunningen bij een grote verbouwing.

Eerst de aankoopmakelaars in de buurt vergelijken

Ben je van plan dit stappenplan te volgen om een huis aan te kopen? Dan is het verstandig om eerst verschillende makelaars te vergelijken. Je kunt veel tijd en kosten besparen door de tool op deze website in te vullen. Wanneer je alle voorkeuren invult, vergelijken wij alle aankoopmakelaars bij jou in de buurt. Op deze manier weet je dat de geselecteerde makelaars bij jouw voorkeuren passen. Je ontvangt het overzicht van de geselecteerde makelaars, waarna de aankoopmakelaars contact met je opnemen. Vervolgens kun je zelf kijken welke aankoopmakelaar het beste bij jou past en bij welke makelaar je een goed gevoel hebt. Ontdek het en vul je voorkeuren in. 

Bekijk hier het stappenplan om een huis aan te kopen:

How does it work?

Start eerst met de check via de rode button

Select your preferences

Click on the red button and select your preferences.

2 makelaars

Personal intake and selection

We select the number of agents that fit your needs.

De makelaars nemen contact op

Agents get in touch

The selected real estate agents will contact you without any obligation.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

You choose the right agent

Finally, you choose the agent that suits you best!

What our customers say

Icons/thumb Created with Sketch.
9.6 rating
based on 20 customers
Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 August 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Icons/login Created with Sketch.
Diederik, Den-Haag

15 April 2021

10/10 Excellent

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Fast and adequate service

Through Juiste Makelaar, I came into contact with an agent who knows the area and was quickly able to provide good service.

Icons/login Created with Sketch.
Pieter, Amsterdam

10 February 2021

10/10 Excellent

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Perfect match! Had two options and one has successfully helped us. Good service!

FAQ's

See below our FAQs about the services of Juiste Makelaar.

+

What does Juiste Makelaar do?

We are a real estate agent comparison service active throughout the Netherlands. Based on your preferences and our unique real estate agent database, we match you with the best agent for your situation. Before we get you in touch with the selected agents, we will contact you to complete the matching. So there are no surprises. After that, you will receive the selected estate agents by e-mail and they contact you themselves. Then you choose the best real estate agent for your situation.

+

How do you compare real estate agent within the Netherlands?

In your request we ask specifically for a number of preferences which we combine with our unique real estate agent database. After you have filled in these details, we will always contact you personally so that we can complete the entire comparison.

+

Is my request on the website of Juiste Makelaar for free?

Yes, of course it is! This application is completely free of charge for you. We are more than happy to put you in contact with the selected real estate agents for free and without any obligation. Once you have finally agreed with an real estate agent to work together, we ask a small fee from the estate agent.

+

What happens when I have completed the comparison?

Immediately after completing your requests, you will receive a confirmation. Unfortunately, this one is in Dutch, but no worries we will continue helping in English! After that we will contact you by phone, unless you prefer to be contacted in another way. If everything is to your satisfaction, the selected real estate agents will then contact you. Finally, you decide with which estate agent you have the best connection and with whom you would like to work.

+

Why is comparing of real estate agents necessary?
There are more than 9.000 active real estate agents in the Netherlands. This makes it difficult to determine which estate agent is best suited to your situation. Which real estate agent uses a good buying or selling strategy and what costs do the various agents charge? Have you become curious? Start comparing right away!

+

Can I compare real estate agents anywhere in the Netherlands?

Yes, we can help you finding a suitable real estate agent throughout the Netherlands. This is partly due to our the large number of partners, so we can help you as best we can anywhere in the Netherlands.

+

What are normal brokerage fees for a real estate agent when selling a house?

The average sales commission for an real estate agent in the Netherlands lies between 1 and 1.5 percent. However, this depends on what you agree with the real estate agent in question. You can think of a bonus agreement or a different set of tasks.

If you would like to know more, carry on reading on the next page hier verder

+

What are normal brokerage fees of a buying real estate agent?

In many cases, a purchase agent charges a lower brokerage fee than a selling agent. The average fee in the Netherlands for a buying real estate agent is between 0,5 and 1,0 percent. Also with a buying agent, the commission depends on the purchase price, the activities and the place where you want to buy a house in the Netherlands. Is the place or neighbourhood very popular? Then the estate agent can charge higher costs.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Can I also get a price list from different real estate agents?

No, because all real estate agents in the Netherlands have different working methods, it is not yet possible to send a standard list. This is partly due to various aspects, such as that you can agree performance bonuses with estate agents, as a result of which the standard commission is lower, or that you carry out a number of tasks yourself. Other reasons for not being able to give a standard price list are: the sales rankings of estate agents, the location of your home, the quality of the estate agent and extra services that estate agents offer.

Compare now
EN