Alle 20 ultieme tips om een huis te kopen, inclusief gratis aankoopmakelaars vergelijken

Gebruik alle tips en vergelijk de beste aankoopmakelaars voor jouw situatie

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Alle 20 ultieme tips om je huis aan te kopen

Het aankopen van je droomhuis is een lastige opgave. Waar begin je en waar moet je allemaal op letten? In verschillende stappen gedurende het aankopen van een huis is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Hieronder lees je de beste tips, waar je op moet letten en hoe jij de beste deal sluit bij de aankoop van een woning. Dit kan met een aankoopmakelaar of zonder. De aankoopmakelaar kan een kostbare investering zijn, maar het veel voordelen. 

 

Lees hier meer over de taken die een aankoopmakelaar uit handen kan nemen. Alle tips over het aankoopproces vind je hieronder, heb je nog meer vragen? Laat het ons weten! 

Tip 1. Maak een wensenlijst

Voordat je zoektocht gaat beginnen is het handig om een wensenlijst te maken. Aan welke eigenschappen moet je huis voldoen? Hoeveel slaapkamers wil je hebben? Wil je een mooie tuin of is een balkon genoeg? Naast de eigenschappen en de grootte van een huis is het ook belangrijk om te weten in welke buurt of stad je wilt zoeken. Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning of spreekt een karaktervol huis je meer aan? Doe hier een test om te bepalen welke woningtype jij bent!

Tip 2. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur

Wat is de maximale hoogte van je hypotheek en hoeveel heb je in totaal te besteden? Voordat je op zoek gaat naar een woning is het goed om een gesprek te voeren met een hypotheekadviseur. Zo heb je direct een goed beeld van welke financiële mogelijkheden je hebt. Op deze manier kun je je doelgericht zoeken naar jouw droomwoning binnen het budget. Voorkom teleurstellingen tijdens het biedproces en bespaar veel geld door eerst met een hypotheekadviseur te praten en je opties te ontdekken.

Tip 3. Zoek via verschillende woningplatforms – stel een zoekprofiel in

Zoek niet alleen woningen via de bekende weg, zoals Funda. Hier staan veel woningen in de verkoop, maar zeker niet alles. Zo zijn er ook huizensites waar particulieren hun huis aanmelden. Deze mensen maken geen gebruik van een makelaar. Tevens zijn er websites als Huispedia en Promodomo, waar mensen aangeven dat de woning op termijn in de verkoop komt. Wanneer je jouw wooneisen inzichtelijk hebt kun je het beste op verschillende websites een zoekprofiel aanmaken. Zo krijg je dagelijks per e-mail een overzicht van nieuwe woningen die binnen jouw voorkeuren passen.

Tip 4. Weinig ervaring met een huis kopen? Overleg met een aankoopmakelaar

Ben je een starter en is het aankopen van een woning onbekend terrein? Kijk dan vooral zelf rond en ontdek wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast is het goed om een kennismakingsgesprek met een aankoopmakelaar in te plannen. Zo weet je waar de aankoopmakelaar je mee kan helpen. Benieuwd waar de makelaar je mee kan helpen? dat lees je in de taken van een aankoopmakelaar

Tip 5. Zorg dat de woning toekomstbestendig is

Een woning kan op dit moment ideaal zijn, maar let er ook op dat de woning op je toekomstplannen aansluit. Ben je van plan het gezinsuitbreiding van plan of wil je meer thuis werken? Vraag jezelf af of het realistisch is dat je langer dan 5 of 10 jaar in het huis gaat wonen. Je kunt de kosten koper niet binnen slechts twee jaar terug verdienen. De woning moet bij je toekomstplannen passen, anders is het huis niet geschikt. 

Tip 6. Volg makelaars via sociale media kanalen

Tegenwoordig hebben verschillende makelaars een social media kanaal. Het volgen van deze kanalen heeft meerdere voordelen. Zo blijf je ieder moment op de hoogte van de nieuwste woningen. Daarnaast worden hier nieuwe woningen eerder geplaatst dan dat deze zichtbaar zijn op verschillende huizen platforms. Op deze manier is het mogelijk om als eerste te reageren op een woning die je graag wilt bezichtigen. Wees de massa voor en bel de makelaar zo snel mogelijk. 

Tip 7. Bezichtig niet één huis maar meerdere huizen

Bezichtig altijd meerdere huizen voordat je echt een huis gaat kopen. Het aankopen van een huis is een belangrijke stap. Daarom is het handig als je ervaring hebt opgedaan met kritisch kijken naar verschillende huizen. Op deze manier heb je meer gevoel bij het vergelijken van verschillende prijsklassen en type woningen. Je weet nog niet precies wat er allemaal in je prijsklasse te koop is, waardoor vergelijkingsmateriaal handig kan zijn. 

Tip 8. Slechte foto’s? Ga niet kijken

Kom je een huis tegen waar het huis niet goed uit de foto’s komt? In het echt zal de woning niet ineens heel veel mooier zijn. Bespaar tijd en ga vooral verder met zoeken maar niet bij dit huis. Tenzij je graag een klushuis zoekt, dan is het goed om bij een bouwval te gaan kijken. 

Tip 9. Bezichtig een interessant huis twee keer

Heb je een woning gevonden waar je interesse in hebt? Twijfel dan niet om nog een keer te kijken. Na één keer kijken mis je vaak details die je de tweede keer wel ziet. Zo voorkom je een verkeerde beslissing of neem je twijfel weg. Wil je nog een tip over het bekijken van de woning, lees dan vooral de volgende twee tips! 

Tip 10. Kijk de tweede keer op een ander tijdstip

Op het moment dat je een tweede keer gaat kijken is het slim om de bezichtiging op een ander tijdstip in te plannen. Zo zie je of de lichtinval in het huis op een ander moment van de dag ook gunstig is. Dit kan zomaar een afknapper zijn, waar je later spijt van gaat hebben. 

Tip 11. Ga niet alleen kijken bij een huis

Wanneer je de eerste keer alleen bent gaan kijken, is het goed om de tweede keer met iemand te gaan kijken. Iemand anders valt andere elementen en details op in het huis. Juiste Makelaar zegt altijd, twee zien meer dan één. 

Tip 12. Onderzoek de uitbouw mogelijkheden van het huis

Je koopt de woning altijd met het oog op de toekomst. Denk je eraan om het huis waar je interesse in hebt uit te bouwen? Onderzoek dan eerst wat er mogelijk is en of de vorige eigenaren dit geprobeerd hebben. Wellicht liever een dakkapel? Onderzoek dan wat de mogelijkheden zijn en of je zo maar een vergunning kunt krijgen. 

Tip 13. Doe online onderzoek over de buurt

Voordat je bij een huis gaat kijken is het verstandig om eerst de buurt online te verkennen. Zijn er scholen in de buurt? Hoe ver ligt het huis van het centrum? Wanneer je vaak met het Openbaar Vervoer reist is het handig dat er een bushalte of treinstation in de buurt is. Dit kun je tegenwoordig allemaal in een overzicht naast de woning vinden op de site waar het huis te koop staat. Voorkom de teleurstelling door eerst te gaan kijken en daarna deze conclusie te trekken. 

Tip 14. Vertrouw op je gevoel

Het belangrijkste bij het kopen van je huis is dat het goed voelt. Hoe voelt het zodra je de eerste stap in het huis zet? Als de randvoorwaarden bij het huis goed zijn en je gevoel goed is,, dan is het (hoogstwaarschijnlijk) een goede zet om een bod uit te brengen. 

Tip 15. Bepaal je bod op basis van recente verkopen in de buurt

Ben je van plan om een bod uit te brengen op een huis? Waar ga je dan het bod op baseren? Ga dan eens op zoek naar vergelijkbare woningen in de buurt, met hetzelfde aantal kamers, even groot en een soortgelijke tuin. Zodra je deze woningen hebt gevonden kun je op het Kadaster de recente verkoopprijzen vinden. Zo heb een goed beeld van de recentelijk verkochte huizen in de buurt en weet je wat je ongeveer moet bieden.  

Tip 16. Je droomhuis gevonden? Bel direct de makelaar

Op zoek naar een woning in deze krappe huizenmarkt? Dan wil je de concurrentie altijd een stapje voor zijn. Hoe je dat doet? Zodra je een woning hebt gezien, bel direct de verkoopmakelaar. Maak een afspraak en maak een praatje. Geef vooral aan dat je actief op zoek bent. Zo kan de makelaar je in het vervolg op de hoogte stellen zodra diegene weet dat er een nieuwe woning op de markt komt.

Zie je een woning die al verkocht is, maar precies bij jouw wensen past? Bel dan alsnog de verkoopmakelaar op. Zo kun je informeren over deze woning, zodat je meer kennis hebt over het type woning. Daarnaast kun je direct aangeven dat je op zoek bent naar dit type woning. 

Na het accepteren van je bod

Is je bieding geaccepteerd door de verkopende partij? Gefeliciteerd dan ben je bijna eigenaar van een huis. Hieronder lees je een aantal tips waar je rekening mee moet houden om je huis zo gunstig mogelijk aan te kopen. Er zijn namelijk nog een aantal belangrijke punten waar je flink de mist mee in kunt gaan. 

Tip 17. Stel ontbindende voorwaarden op

De verkoopmakelaar zal een voorlopig koopcontract opstellen. Hierbij is het belangrijk dat wanneer je de financiering nog niet rond hebt, je ontbindende voorwaarden in het koopcontract laat opnemen. Wanneer je ‘onder voorbehoud van financiering’ in het koopcontract laat opnemen kun je gratis van de koop afzien. Dit is dan alleen wanneer je de hypotheek niet rond kunt krijgen en je hier bewijs voor aan kunt leveren. 

Tip 18. Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren

Bij een bouwkundige keuring, ook wel een bouwtechnische keuring, wordt de technische staat van het huis gecontroleerd. Op deze manier worden de verborgen gebreken van een woning ontdekt. Zo kom je achteraf niet voor hoge kosten te staan, maar is dit de verantwoordelijkheid van de verkopende partij. De inspecteur checkt je woning zorgvuldig zodat er niets aan het toeval wordt overgelaten. 

Wanneer je een huis koopt van voor 1990 raden wij aan om altijd een bouwkundige keuring uit te voeren. Ben je van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Dan is het niet noodzakelijk, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Tip 19.Verzamel alle benodigde documenten

Wanneer je al contact hebt gehad met een hypotheekadviseur heb je waarschijnlijk al alle benodigde documenten verzamelt. Indien je dit nog niet gedaan hebt is het verstandig om alle documenten al te verzamelen. Hieronder vindt je een overzicht welke stukken er nodig zijn: 

  • Inkomensgegevens
  • Vermogen/Eigen geld
  • Financiële verplichtingen
  • Polisgegevens
  • Gegevens huidige woning (indien van toepassing)
  • Echtscheidingsstukken
  • Overige stukken

Tip 20. Regel een taxateur

De laatste tip bij het kopen van een huis is om bij de aankoop van je nieuwe woning een taxatie te doen. Op deze manier wordt de taxatiewaarde door een derde partij opgemaakt. Tegenwoordig mag de hypotheek maximaal 100% van de taxatiewaarde zijn. Heb je veel overboden? Dan moet je het deel boven de taxatiewaarde met eigen geld financieren.

Verkoop je naast de aankoop je huis? Lees dan hier 9 handige tips voor het verkopen van je huis!

Bekijk hier verschillende tips om een huis aan te kopen

How does it work?

Start eerst met de check via de rode button

Select your preferences

Click on the red button and select your preferences.

2 makelaars

Personal intake and selection

We select the number of agents that fit your needs.

De makelaars nemen contact op

Agents get in touch

The selected real estate agents will contact you without any obligation.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

You choose the right agent

Finally, you choose the agent that suits you best!

What our customers say

Icons/thumb Created with Sketch.
9.6 rating
based on 20 customers
Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 August 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Icons/login Created with Sketch.
Diederik, Den-Haag

15 April 2021

10/10 Excellent

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Fast and adequate service

Through Juiste Makelaar, I came into contact with an agent who knows the area and was quickly able to provide good service.

Icons/login Created with Sketch.
Pieter, Amsterdam

10 February 2021

10/10 Excellent

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Perfect match! Had two options and one has successfully helped us. Good service!

FAQ's

See below our FAQs about the services of Juiste Makelaar.

+

What does Juiste Makelaar do?

We are a real estate agent comparison service active throughout the Netherlands. Based on your preferences and our unique real estate agent database, we match you with the best agent for your situation. Before we get you in touch with the selected agents, we will contact you to complete the matching. So there are no surprises. After that, you will receive the selected estate agents by e-mail and they contact you themselves. Then you choose the best real estate agent for your situation.

+

How do you compare real estate agent within the Netherlands?

In your request we ask specifically for a number of preferences which we combine with our unique real estate agent database. After you have filled in these details, we will always contact you personally so that we can complete the entire comparison.

+

Is my request on the website of Juiste Makelaar for free?

Yes, of course it is! This application is completely free of charge for you. We are more than happy to put you in contact with the selected real estate agents for free and without any obligation. Once you have finally agreed with an real estate agent to work together, we ask a small fee from the estate agent.

+

What happens when I have completed the comparison?

Immediately after completing your requests, you will receive a confirmation. Unfortunately, this one is in Dutch, but no worries we will continue helping in English! After that we will contact you by phone, unless you prefer to be contacted in another way. If everything is to your satisfaction, the selected real estate agents will then contact you. Finally, you decide with which estate agent you have the best connection and with whom you would like to work.

+

Why is comparing of real estate agents necessary?
There are more than 9.000 active real estate agents in the Netherlands. This makes it difficult to determine which estate agent is best suited to your situation. Which real estate agent uses a good buying or selling strategy and what costs do the various agents charge? Have you become curious? Start comparing right away!

+

Can I compare real estate agents anywhere in the Netherlands?

Yes, we can help you finding a suitable real estate agent throughout the Netherlands. This is partly due to our the large number of partners, so we can help you as best we can anywhere in the Netherlands.

+

What are normal brokerage fees for a real estate agent when selling a house?

The average sales commission for an real estate agent in the Netherlands lies between 1 and 1.5 percent. However, this depends on what you agree with the real estate agent in question. You can think of a bonus agreement or a different set of tasks.

If you would like to know more, carry on reading on the next page hier verder

+

What are normal brokerage fees of a buying real estate agent?

In many cases, a purchase agent charges a lower brokerage fee than a selling agent. The average fee in the Netherlands for a buying real estate agent is between 0,5 and 1,0 percent. Also with a buying agent, the commission depends on the purchase price, the activities and the place where you want to buy a house in the Netherlands. Is the place or neighbourhood very popular? Then the estate agent can charge higher costs.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Can I also get a price list from different real estate agents?

No, because all real estate agents in the Netherlands have different working methods, it is not yet possible to send a standard list. This is partly due to various aspects, such as that you can agree performance bonuses with estate agents, as a result of which the standard commission is lower, or that you carry out a number of tasks yourself. Other reasons for not being able to give a standard price list are: the sales rankings of estate agents, the location of your home, the quality of the estate agent and extra services that estate agents offer.

Compare now
EN