Zoek jij een aankoopmakelaar om een huis te kopen in Amsterdam?

Vergelijk lokale Amsterdamse aankoopmakelaars op basis van jouw voorkeuren.

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Vind de beste aankoopmakelaar voor jou in Amsterdam

Niet iedereen maakt gebruik van een aankoopmakelaar, maar met de hedendaagse krapte op de huizenmarkt worden er in grote steden steeds vaker aankoopmakelaars ingeschakeld. Een aankoopmakelaar helpt je met de zoektocht naar jouw droomhuis en begeleid je met de aankoop hiervan. In steden als Amsterdam is het steeds moeilijker om als particulier zonder aankoopmakelaar een huis te kopen met een realistisch bod. Door de grote interesse in het schaarse huizenaanbod is het ‘normaal’ dat de biedingen de vraagprijs overschrijden. Wanneer je dit zelf doet is de kans groot dat je te laag of te hoog bied.

Wat kan een aankoopmakelaar voor je doen?

Een aankoopmakelaar kan het gehele traject van de aankoop van een huis voor je uit handen nemen. Dit traject bestaat uit een aantal verschillende stappen:

 • Een zoekopdracht instellen
 • Huizen zoeken
 • Bezichtigingen van huizen begeleiden
 • Het bepalen van de waarde van een huis waar interesse in is
 • Onderzoek doen naar juridische beperkingen van het huis
 • Onderhandelingen voeren met de verkoopmakelaar
 • Adviseren bij het opstellen van de koopovereenkomst
 • De overdracht bij de notaris begeleiden

Ben je benieuwd naar een volledig stappenplan om een huis te kopen? Scroll dan snel naar beneden om het stappenplan door te nemen. Zo bepaal jij of je je huis wilt verkopen en of jij een aankoopmakelaar nodig hebt.

What should you pay attention to when comparing buying agents?

Wanneer je je voorkeuren invult tijdens de check op de website selecteert Juiste Makelaar de beste aankoopmakelaars voor jou. Alle geselecteerde makelaars hebben ervaring met het aankopen van huizen in jouw gewenste buurt. Dit wordt regelmatig gecontroleerd door ons team om zo een dusdanige kwaliteit te kunnen bieden.

Nadat je je voorkeuren hebt ingevuld brengen wij je in contact met de meest geschikte makelaars voor jou. Je bepaalt zelf met hoeveel makelaars je in contact wilt komen.

Vervolgens ga jij de meest geschikte makelaars zelf vergelijken. Het is verstandig om dit te doen op basis van de volgende punten:

 • Wat gaat de aankoopmakelaar allemaal voor je doen?
 • Wat kosten de verschillende aankoopmakelaars?
 • Are there any other costs you need to consider?
 • Wat gebeurd er wanneer je stopt zonder een aankoop gedaan te hebben?

Wat kost een makelaar bij de aankoop van een huis?

De prijs die de makelaar vraagt om jou te begeleiden gedurende de aankoop van een huis is de courtage genoemd. Een huis kopen in een oververhitte markt, zoals die van Amsterdam, is moeilijker dan wanneer er genoeg huizen beschikbaar zijn. Vooral in een oververhitte markt wordt veel gebruik gemaakt van de aankoopmakelaar.

Wanneer je de vergoeding met een aankoopmakelaar bespreekt, vraag dan om de prijzen inclusief btw. Op deze manier is het makkelijker om verschillende aankoopmakelaars te vergelijken. Daarnaast is het belangrijk om te informeren wat je hier allemaal voor krijgt en welke overige kosten je kan verwachten. Spreek vooral af dat wanneer er extra kosten bijkomen je daar toestemming voor moet geven. Op deze manier sta je niet voor onverwachte kosten.

Op het moment dat je je zoekopdracht bij de aankoopmakelaar intrekt kunnen hier kosten aan verbonden zijn. De aankoopmakelaar is tenslotte al bezig geweest om jouw perfecte huis te vinden. Informeer daarom bij de makelaar wat de intrekkingskosten zijn.

 

Koop je huis voor het juiste bedrag met een aankoopmakelaar

In een oververhitte huizenmarkt is het moeilijk om zonder ervaring een realistisch bod te doen. De aankoopmakelaar beschermt je zodat dat je niet zomaar een huis koopt. Hier is tenslotte voorbehoud van financiering en een technische keuring voor nodig. Een makelaar berekend de reële waarde van een woning. Daarnaast is het belangrijk dat jij de financiering rond krijgt. Indien dit niet vooraf bepaald is zal de makelaar je hierbij helpen zodat je weet wat je budget is.

Een hypotheek om jouw perfecte huis te kopen

Voordat je een huis gaat aankopen is het verstandig dat je de hoogte van jouw hypotheek weet. Wanneer je slechts een schatting van de hypotheek hebt is het mogelijk om later in de problemen te komen. Als je het hoogste bod hebt dien je daarna de financiering rond te maken, maar wanneer dit niet haalbaar blijkt kun je voor hoge kosten komen te staan.

Wees daarom verstandig en zorg ervoor dat je een aanbieding hebt van een geldverstrekker. Wil je zonder hypotheekadviseur toch de hoogte van je hypotheek weten? Ga dan naar de website van De Hypotheekbelofte.

Stappenplan om een huis te kopen

Een huis kopen is een bijzonder moment, zeker als het je eerste huis is. De beslissingen die je moet maken kunnen je een hoop geld kosten, maar je kan ook geld besparen. Hieronder staan de stappen die bij de aankoop van een huis komen kijken.

1. Beslis of dit het beste moment is om een huis te kopen

Veel mensen willen graag eigenaar zijn van een huis. Dit kan zowel voor- als nadelen hebben. Beslis voor jezelf of jij nu bereid bent deze stap te maken. Een belangrijke vraag hierbij is of je het kan veroorloven?

2. Beslis of je eerst je huidige huis moet verkopen

Op het moment dat je al een huis hebt moet je eerst beslissen of je dit huis eerst moet of wilt verkopen. De meeste mensen verkopen hun huis op hetzelfde moment dat ze een nieuw huis kopen. Wanneer je dit niet doet, kijk dan goed hoe de huizenmarkt beweegt. Wanneer de huizenprijzen rap stijgen en je hebt eerst je huis verkocht, dan loop je het risico dat je minder waar voor je geld krijgt.

3. Hypotheekadviseur

Hoeveel wil je besteden aan je nieuwe huis? Dit hangt af van hoeveel eigen geld je hebt en hoe hoog de hypotheek is die je kan krijgen. Ga eens op gesprek bij een hypotheekadviseur om te kijken wat diegene voor je kan doen. Een hypotheekadviseur heeft dit al honderden keren uitgezocht. Hierdoor weet je dus precies wat voor een hypotheek je kan krijgen en tegen welke rente. Lees hier meer op Hypotheekadvies.

4. Bepaal waar je een huis wilt kopen

Ga eens goed op onderzoek uit om te bepalen waar je graag wilt wonen. Voordat je de volgende stappen neemt is het verstandig dat je weet wat je budget is en waar je wilt wonen. Je kan alvast onderzoek doen wat de huizenprijzen zijn in een bepaalde buurt. Kun je een huis in een bepaalde buurt veroorloven?

5. Vind een aankoopmakelaar die bij jou past

Vul je voorkeuren in bij de check hier op de site. Op basis van jouw voorkeuren selecteren wij de meest geschikte aankoopmakelaars voor jou. Jij bepaalt zelf met hoeveel makelaars je in contact wilt komen. Nadat de geselecteerde makelaars contact opnemen kan jij zelf bepalen met welke aankoopmakelaar je de zoektocht naar het perfecte huis gaat starten. Deze makelaar zal een uitgebreid zoekprofiel voor je opstellen. Hierdoor weet je makelaar waar jij naar op zoek bent.

6. Bekijk potentiële koophuizen

De aankoopmakelaar is inmiddels bekend met je woonwensen. De aankoopmakelaar gaat op zoek naar geschikte huizen, terwijl jij dit zelf ook kan doen. Door het opgestelde zoekprofiel ontvang jij dagelijks per mail potentiele koophuizen. Wanneer er een leuk huis voorbijkomt, ga hier gewoon kijken. Je kan beter een keer te veel kijken dan dat je er spijt van krijgt. Je bepaalt zelf of de aankoopmakelaar met je mee gaat of niet.

7. Doe een bod op het huis waar je verliefd op bent

Ben je verliefd geworden op een huis? Overleg dan met je aankoopmakelaar wat het waard is. Jouw makelaar zal het bod plaatsen en de eventuele onderhandelingen voeren met de verkopende partij. Op het moment dat jouw bod wordt geaccepteerd mag jij het huis kopen!

8. Neem contact op met de hypotheekadviseur

Omdat je de hoogte van jouw hypotheek al weet, moet je doorgeven aan de hypotheekadviseur dat je een huis gaat kopen. Vervolgens kan de hypotheekadviseur zorgen dat er een hypothecaire lening kan worden afgesloten voor het gewenste bedrag.

9. Hypotheek afsluiten

De hypotheek van je huis dien je af te sluiten voordat je het huis intrekt. De koop is definitief wanneer de hypotheekverstrekker het geld naar de verkopende partij overmaakt en de sleuteloverdracht heeft plaats gevonden. Daarom moet je hiervoor de hypotheek hebben afgesloten. De hypotheekadviseur helpt je hiermee.

10. De koopovereenkomst opstellen en tekenen

Jij en de verkoper moeten over een aantal dingen het eens worden. Om deze reden worden er twee aktes opgesteld. De eerste is de koopovereenkomst, hierin staan afspraken omtrent de aankoop en verkoop van het huis. In de koopovereenkomst worden zaken besproken zoals de overdrachtsdatum, wat wil de koper overnemen, de waarborgsom en wat zijn de ontbindende voorwaarden. Deze koopakte moet ondertekend worden door beide partijen. Daarna hebben beide partijen een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen.

Tijdens de wettelijke bedenktijd mogen de verkoper en koper eenzijdig ontbinden, dit kan zonder opgaaf van reden gedaan worden. Hier zijn geen consequenties aan gebonden.

De tweede akte wordt opgesteld op het moment dat de wettelijke bedenktijd is verlopen. Dit gebeurd wanneer de benodigde financiering rond is. Voor beide aktes wordt er eerst een conceptversie gestuurd, zodat je dit met de aankoopmakelaar kan doornemen.

11. Rond de aankoop van je nieuwe huis af

Wanneer de wettelijke bedenktijd is verstreken gelden de ontbindende voorwaarden. Op het moment dat alles rond is kan de leveringsakte getekend worden. Voordat je dit tekent ga je samen met de verkopende partij door het huis. Zo kan er gecontroleerd worden of alles is achtergelaten zoals is afgesproken. Je bent pas eigenaar van het huis wanneer de leveringsakte getekend is en de notaris de leveringsakte heeft ingeschreven in het kadaster. Tijdens het tekenen van de leveringsakte wordt eveneens de nota van afrekening afgehandeld.

Nadat jij de nieuwe huiseigenaar bent geworden kun jij direct je spullen verhuizen of verbouwen als dat nodig is. Denk wel aan de juiste vergunningen als je een grote verbouwing gaat doen.

How does it work?

Start eerst met de check via de rode button

Select your preferences

Click on the red button and select your preferences.

2 makelaars

Personal intake and selection

We select the number of agents that fit your needs.

De makelaars nemen contact op

Agents get in touch

The selected real estate agents will contact you without any obligation.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

You choose the right agent

Finally, you choose the agent that suits you best!

What our customers say

Icons/thumb Created with Sketch.
9.6 rating
based on 20 customers
Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 August 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Icons/login Created with Sketch.
Diederik, Den-Haag

15 April 2021

10/10 Excellent

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Fast and adequate service

Through Juiste Makelaar, I came into contact with an agent who knows the area and was quickly able to provide good service.

Icons/login Created with Sketch.
Pieter, Amsterdam

10 February 2021

10/10 Excellent

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Perfect match! Had two options and one has successfully helped us. Good service!

FAQ's

See below our FAQs about the services of Juiste Makelaar.

+

What does Juiste Makelaar do?

We are a real estate agent comparison service active throughout the Netherlands. Based on your preferences and our unique real estate agent database, we match you with the best agent for your situation. Before we get you in touch with the selected agents, we will contact you to complete the matching. So there are no surprises. After that, you will receive the selected estate agents by e-mail and they contact you themselves. Then you choose the best real estate agent for your situation.

+

How do you compare real estate agent within the Netherlands?

In your request we ask specifically for a number of preferences which we combine with our unique real estate agent database. After you have filled in these details, we will always contact you personally so that we can complete the entire comparison.

+

Is my request on the website of Juiste Makelaar for free?

Yes, of course it is! This application is completely free of charge for you. We are more than happy to put you in contact with the selected real estate agents for free and without any obligation. Once you have finally agreed with an real estate agent to work together, we ask a small fee from the estate agent.

+

What happens when I have completed the comparison?

Immediately after completing your requests, you will receive a confirmation. Unfortunately, this one is in Dutch, but no worries we will continue helping in English! After that we will contact you by phone, unless you prefer to be contacted in another way. If everything is to your satisfaction, the selected real estate agents will then contact you. Finally, you decide with which estate agent you have the best connection and with whom you would like to work.

+

Why is comparing of real estate agents necessary?
There are more than 9.000 active real estate agents in the Netherlands. This makes it difficult to determine which estate agent is best suited to your situation. Which real estate agent uses a good buying or selling strategy and what costs do the various agents charge? Have you become curious? Start comparing right away!

+

Can I compare real estate agents anywhere in the Netherlands?

Yes, we can help you finding a suitable real estate agent throughout the Netherlands. This is partly due to our the large number of partners, so we can help you as best we can anywhere in the Netherlands.

+

What are normal brokerage fees for a real estate agent when selling a house?

The average sales commission for an real estate agent in the Netherlands lies between 1 and 1.5 percent. However, this depends on what you agree with the real estate agent in question. You can think of a bonus agreement or a different set of tasks.

If you would like to know more, carry on reading on the next page hier verder

+

What are normal brokerage fees of a buying real estate agent?

In many cases, a purchase agent charges a lower brokerage fee than a selling agent. The average fee in the Netherlands for a buying real estate agent is between 0,5 and 1,0 percent. Also with a buying agent, the commission depends on the purchase price, the activities and the place where you want to buy a house in the Netherlands. Is the place or neighbourhood very popular? Then the estate agent can charge higher costs.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Can I also get a price list from different real estate agents?

No, because all real estate agents in the Netherlands have different working methods, it is not yet possible to send a standard list. This is partly due to various aspects, such as that you can agree performance bonuses with estate agents, as a result of which the standard commission is lower, or that you carry out a number of tasks yourself. Other reasons for not being able to give a standard price list are: the sales rankings of estate agents, the location of your home, the quality of the estate agent and extra services that estate agents offer.

Compare now
EN